La Ţară

Criză financiară la primăriile din Mehedinţi

Mai multe primării mehedinţene sunt în pragul falimentului

Primarii sunt în pragul disperării, mai ales că nu mai au bani nici de curent sau de salarii. La Godeanu, de exemplu, cei 10 angajaţi ai primăriei nu şi-au primit salariile de trei luni.

Primăriile mici din judeţul Mehedinţi au mari probleme în colectarea taxelor şi impozitelor locale. Oamenii, tot mai sărăciţi în ultima vreme, nu au mai venit să-şi achite impozitele. Aşa se face că la Godeanu, o comună micuţă care numără 700 de locuitori, cei 10 angajaţi ai primăriei nu şi-au mai primit salariile de trei luni. Fiindcă pe raza comunei nu există niciun agent economic, salariile funcţionarilor se achită din aceste impozite şi taxe colectate de la populaţie. „În momentul de faţă, nu putem achita salariile pentru că rata de colectare a taxelor şi impozitelor în ultima perioadă a scăzut foarte mult. O să încercăm, prin metodele legale care se pot aplica în situaţia de faţă, să recuperăm o parte din aceste impozite şi taxe pentru a putea să achităm şi noi în continuare salariile şi să facem faţă la cheltuielile primăriei. De trei luni, angajaţii primăriei nu şi-au luat salariile. Sperăm ca bugetul CJ Mehedinţi să se aprobe cât mai repede pentru că acest lucru ne ajută să ne rezolvăm şi noi bugetul nostru”, a declarat primarul comunei Godeanu, Ionică Gheorgheci. Nici anul trecut, rata de colectare a taxelor şi impozitelor locale nu a depăşit procentul de 62 la sută.

Probleme şi în comunele mari

La Primăria comunei Şimian, cea mai mare comună din judeţul Mehedinţi, deocamdată nu sunt probleme în privinţa achitării salariilor, dar există temerea că această problemă s-ar putea ivi şi aici. Şi la Şimian, oamenii trec foarte rar pe la casierie pentru a-şi achita datoriile, astfel că bugetul este subţire. „Până acum, pentru noi nu au fost probleme, dar dacă se continuă procentul de colectare a taxelor şi impozitelor aşa cum a fost anul trecut vom fi şi noi în această situaţie. Rata de colectare este de aproximativ 52-53 la sută. Având în vedere dificultăţile financiare, şomajul foarte mare din judeţ, este greu pentru locuitorii comunei Şimian să-şi plătească taxele şi impozitele”, a spus Constantin Truş-că, primarul comunei Şimian. Din cauza lipsei acute a fondurilor, mulţi din primari nici nu-şi pun problema să mai încerce să obţină finanţări pentru proiecte noi.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...