Muzica este unul dintre viciile noastre de zi cu zi. Unii însă au trecut mai departe şi au transformat aceste vicii într-o adevărată artă. Este şi cazul celor de la Unplugged, nişte tineri care au reuşit să introducă beatbox-ul în muzică.
Mihaela Pătran este cea cu vocea, persoana care a dat aripi acestei formaţii. Este studentă la Facultatea de Farmacie. Cum face ea faţă concertelor, sesiunilor şi deplasărilor ne povesteşte chiar ea. „Fac muzică de câţiva ani. Am avut concerte peste tot, inclusiv în afara ţării, în Ungaria. Trupa noastră este formată din cinci membri, Bogdan, David, Uddy şi Dan. Suntem împreună de o lună şi jumătate. Deşi ne cunoaştem de mai mulţi ani, am început să colaborăm destul de târziu. După ce ne-am dat seama că sună bine noua formulă am decis să facem o formaţie. Primul concert a fost în Pub’s, imediat după gala folk şi cu o săptămână înainte de galele studenţeşti. Muzica noastră se adresează tuturor tinerilor. Ceea ce facem noi este ceva nou. Am introdus beatbox-ul în muzică. Tinerii l-au acceptat cu drag, la fiecare concert sunt cu camerele de filmat pe noi, este ceva foarte plăcut”, mărturisit Mihaela Pătran.
Povestea beatbox-ului în muzică
Beatboxingul este o formă de percuţie vocală care în primul rând implică arta de a imita sunete ca bătăile tobelor, ritm, şi sunete muzicale. Cum le-a venit ideea de a introduce beatbox-ul în muzică ne-a povestit chiar cea care a avut această idee.
„Vara trecută am cântat în centrul Craiovei împreună cu băieţii şi când ne întorceam, pe stradă, am început să cânt o melodie şi băieţii au început să facă beat după acea melodie. Cu o săptămână înainte de galele studenţeşti ne-am gândit să facem totuşi o trupă şi să cântăm, eu cu vocea şi băieţii să facă beatbox pe fundal. Ne-am făcut un playlist şi am început să compunem melodii. Prima piesă compusă a fost acum o lună când ne jucam pe diverse acorduri la chitară şi a ieşit ceva drăguţ. Nu am stabilit încă un nume la piesă. Refrenul este cântat de mine, restul piesei de Bogdan, iar David cu Uddy fac beat”, mai povesteşte Mihaela Pătran.
Vor să scoată un album şi să facă şi un videoclip
După succesul înregistrat cu noua formaţie, Mihaela împreună cu băieţii au decis că este cazul să treacă la pasul următor şi, ca orice formaţie care se respectă, vor să scoată un album şi un videoclip. „Acum două săptămâni am înregistrat o melodie într-un studio şi o să ne întâlnim în cursul săptămânii viitoare să înregistrăm şi restul melodiilor, iar la una dinte melodii o să facem şi un videoclip. Odată la două săptămâni cântăm în Pub’s, iar publicul s-a obişnuit cu noi şi chiar le place cum sună melodiile noastre”, mai spune Mihaela Pătran.
Edi Cotora - omul care a încântat Parisul
Pe Edi l-am cunoscut în urmă cu câţiva ani, la o preselecţie la teatru. Nu ştiam pe atunci că şi cântă. După câteva întâlniri, acesta mi-a recomandat să vin la unul dintre concertele lui, însă acesta s-a anulat pentru că a primit o invitaţie la care mulţi visează, să îşi petreacă vara cântând în Paris. Până să ajungă însă la Paris, Edi Cotora a cântat ca orice tânăr la început de drum în pub-urile din Craiova.
„Trupa Edi Cotora Band este formată din Edi Cotora şi diverşi colaboratori în funcţie de cerere. Maxim am avut cinci colaboratori. Am avut colaborări atât cu oameni din afara Craiova, cât şi din Craiova. Unul dintre ei este Valter Dionisie, unul dintre marii clăpari ai ţării noastre”, a declarat Eduard Cotora.
O vară la Paris
Dupa ani de zile petrecuţi în pub-urile din Craiova, Edi Cotora a primit o ofertă la care nici măcar nu îndrăznea să viseze. „Anul trecut am stat o vară întreagă la Paris, unde am cântat împreună cu Hazard Band. Contactul cu Franţa l-am luat prin intermediul prietenilor. Un vechi prieten de-al tatălui meu m-a contactat. Ştia că eu cânt la chiară, m-a sunat să mă întrebe ce fac în vara respectivă, i-am spus că nu am niciun plan şi mi-a propus să mă duc cu el la Paris. Acolo am cântat cover-uri după piesele anilor 1980. În Franţa este o deschidere mai mare către artă, către muzică, către frumos”, a spus Edi Cotora.
Cântă de la vârsta de 15 ani
Până să ajungă în pub-urile pariziene, Edi Cotora a muncit pe brânci în pub-urile din Craiova şi nu numai.
„Am început să cânt cam pe la 15 ani, prin 2007. Am început cu două festivaluri, după care am luat o pauză pentru pregătire acasă. După această pauză am cântat două veri la o grădină din Craiova alături de trupa Remix Band, toamna şi iarna cântam în pub-uri. Am cântat şi prin deschiderea unor nume mari ale folk-ului românesc. În anul 2010 am cântat în deschidere la Cenaclul Flacăra care venise în Craiova şi am cântat în deschiderea lui Andrei Păunescu, lui Alecu, Vasile Şeicaru şi aşa mai departe. Pot zice că este o senzaţie unică să stai pe scenă alături de aceste nume mari ale muzicii româneşti. Cel mai deschis dintre toţi a fost Vasile Şeicaru care mi-a dat sfaturi, Emerich Imre, care a fost un om de nota 20, dar au fost alţii care nu au avut timpul necesar de a sta de vorbă pentru că urmau să cânte”, mai povesteşte Edi Cotora.
Concerte în Bucureşti şi Braşov
După ani de muncă în Craiova, Edi Cotora a fost solicitat şi în afara oraşului. „Anii de cântat în Craiova au fost recunoscuţi, astfel că am fost invitat să cânt şi în Bucureşti şi Braşov. Acest lucru s-a petrecut anul trecut atât în aer liber, cât şi în pub-uri. După un prim contact cu aceste oraşe am avut surpriza să constat că am fost apreciat, astfel că am mai repetat această experienţă de câteva ori. Şi acum sunt solicitat, dar din cauza programului foarte încărcat, nu am timp. Sper însă ca peste cinci ani să pot ajunge să cânt în Paris iarăşi, de data aceasta pe termen îndelungat, dacă se poate pe durata a câţiva ani”, a concluzionat Edi Cotora.