Sezonul de schi pe pâtiile de deasupra lacului Vidra este la final. Condiţiile climatice îl forţează pe administratorul domeniului Tranasalpina Schi Resort să pună punct distracţiei, chiar dacă în urmă cu câţiva ani menţinerea pârtiilor deschise până spre Paşte devenise un obicei
„Avem vizitatori, nu avem locuri suficiente de cazare!”
Cu tarife majoarate doar cu 12% pe iarna aceasta, Transalpina Schi Resort a fost o destinaţie preferată de vizitatori, dar nu neapărat şi una aglomerată constant.
„Administrez domeniul acesta de 5 ani. Avem creşteri constante de vizitatori an de an, dar fără o infrastructură de cazare hotelieră majoră în zonă, orice ai face, oricât te-ai zbate, nu ai cum să faci retenţie de turişti în zona de lângă. Cred că anul acesta am o avut o creştere de accesări a pârtiilor de 15%, comparativ cu datele înregistrate pe sezonul precedent”, explică Adrain Iepure.
O chestiune tot mai complicată
Pentru toţi administratorii de domenii schiabile din România sau chiar din Europa, factorul climatic a devenit o adevărată sperietoare. Dacă pe cotele înalte din Munţii Cindrel, în zona Păltinişului, stratul de zăpadă naturală măsurat la începutul acestei săptămâni încă mai avea 8 cm, pe zona Voineasa-Vidra situaţia este diferită.
„Culmea este că nu am avut probleme cu viteza vântului în ultimele 4 luni. În schimb, ne-a tocat temperatura ridicată din ultimele săptămâni şi apariţia ploilor şi a lapoviţei. Abia dacă mai sunt 3 cm de zăpadă pe zonele superioare ale pârtiilor. Partea de jos a domeniului e impracticabilă. Nu vom mai ţine deschis în aprilie. Costurile pentru producerea zăpezii artificiale sunt enorme în acest moment. Cred că toţi din domeniul acesta va trebui să acceptăm ideea că sezonul de schi se va reduce sau, mă rog, se va reduce până când vom vedea schimbări majore în temperarea modificărilor climatice văzute în ultimele decenii”, adaugă administratorul Transalpina Schi Resort.
În aşteptarea proiectelor inovatoare
În acelaşi timp, Adrian Iepure este conştient că zona poate fi exploatată din punct de vedere turistic şi sportiv chiar şi în timpul sezonului cald.
„Avem activităţi şi pe vară. Telegondola merge constant, chiar şi pentru cei veniţi la relaxare în zonă. Am ţinut şi o competiţie de coborâre cu mountain bike-uri, chestie care ţine de sporturi extreme. Acum aşteptăm să vedem ce se va întâmpla cu proiectul iniţiat de Consiliul Judeţean Vâlcea, cel denumit Sania de Vară. Este o idee care poate asigura dezvoltarea durabilă în zonă, suntem prinşi în acest proiect, pentru că săniile vor fi preluate de la baza pârtiei cu ajutor echimpamentelor care deservesc acum telegondola. Este chiar o idee uşor avantgardistă pentru România, dar care poate da roade odată implementată”, mai spune Adrian Iepure.