Totul depinde de ceea ce putem cunoaşte şi de capacitatea noastră de analiză, asta susţine senatorul PSD de Vâlcea, Andra Bica.
Într-un manifest public, Bica, fost cadru didactic, inspector judeţean şcolar şi vicepreşedinte de consiliu judeţean, atrage atenţia asupra modelării continue de care noile generaţii au nevoie.
„Programele de formare continuă sunt esenţiale pentru a răspunde cerinţelor pieţei muncii”
Iată şi documentul prezentat de parlamentarul vâlcean: „Vreau să vă supun atenţiei un mesaj ferm şi clar: educaţia reprezintă piatra de temelie a viitorului nostru ca naţiune. Într-o eră a schimbărilor rapide, a inovaţiei şi a provocărilor globale, este esenţial să recunoaştem că investiţiile în educaţie nu sunt doar o necesitate, ci o datorie morală faţă de generaţiile viitoare. Când vorbim de investiţiile în educaţie nu ne referim doar la construcţia de şcoli sau furnizarea de materiale didactice. Trebuie să discutăm despre formarea unui sistem educaţional accesibil, echitabil şi de calitate, care să răspundă nevoilor fiecărui copil, indiferent de mediul din care provine. Educaţia este cel mai puternic instrument prin care putem combate sărăcia, inegalităţile sociale şi economice şi putem asigura o societate mai prosperă şi mai unită.
Astăzi, ne aflăm într-un moment crucial. În faţa noastră stă oportunitatea de a face schimbări fundamentale, de a investi în formarea cadrelor didactice, de a moderniza infrastructura şcolară şi de a ne apleca spre nevoile specifice ale elevilor cu cerinţe educaţionale speciale. Este momentul să asigurăm condiţiile pentru ca toţi copiii să aibă acces la educaţie de calitate, iar acest lucru nu se poate face fără o investiţie semnificativă din partea statului. O investiţie din partea statului cu mare impact asupra reducerii abandonului şcolar este proiectul Guvernului României “Masa sănătoasă”.
De asemenea, trebuie să avem în vedere faptul că educaţia nu se termină la învăţământul primar sau secundar. Investiţiile în învăţământul superior şi în programele de formare continuă sunt esenţiale pentru a răspunde cerinţelor pieţei muncii şi pentru a încuraja inovaţia. O naţiune educată este o naţiune capabilă să îşi construiască propriul viitor, să inoveze şi să se adapteze la provocările unui mediu în continuă schimbare. Apelul meu este pentru un angajament ferm faţă de educaţie. Este necesar ca, pe termen lung, să alocăm resurse mai mari pentru sistemul educaţional, să sprijinim programele de formare profesională, să implementăm politici educaţionale care să fie adaptate realităţilor din teren şi să creăm un sistem educaţional care să promoveze nu doar cunoştinţele teoretice, ci şi gândirea critică, creativitatea şi abilităţile practice. În încheiere, vă rog pe fiecare dintre dumneavoastră să susţineţi, prin acţiuni concrete, investiţiile în educaţie, pentru a asigura o societate în care toţi copiii şi tinerii au şansa să ajungă la potenţialul lor maxim. Educaţia este cheia dezvoltării noastre, iar prin sprijinirea acestui sector, putem construi un viitor mai bun pentru toţi”, a punctat Andra Bica în Senatul României.
Proiect de suflet, necesitate evidentă
După ani buni de activitate în sistemul educaţional, Andra Bica spune că acest demers vine ca o completare firească a ceea ce a trăit şi promovat din postura de dascăl, inspector şcolar şi, acum, din cea de legiuitor.
„Sunt programe diverse. Unele se adresează inclusiv colegilor mei din învăţământ, care au, la rândul lor, nevoie de o adaptare cu noile tehnologii. La fel, aceste programe pentru copiii şi adolescenţi... Aici, Vâlcea are potenţial prin prisma iniţiativelor derulate pe teme de digitalizare de perfecţionare şi educaţie în diverse domenii etc. Suntem într-un punct în care avem cu toţii nevoie de adaptare la noile tehnologii”, opinează Andra Bica