Fără apă potabilă la robinet de pe 17 martie - aceasta este soluţia drastică propusă de operatorul judeţean de servicii de alimentare cu apă potabilă şi canalizare SC Apavil SA pentru localnicii din Drăgăşani.
Notificări trimise Primăriei Drăgăşani şi asociaţiilor de proprietari din municipiu timp de câţiva ani au rămas fără vreo soluţie clară, susţine conducerea Apavil SA. Între timp, pe lista neagră au intrat şi localităţile Horezu, Bălceşti, Băile Govora, Ocnele Mari şi Tomşani, cu diferenţa că acestora li se acordă o perioadă mai mare de timp pentru a semna contractele cu furnizorul de apă din Vâlcea.
Discuţii inutile
Chiar şi în ultimele săptămâni, Apavil a avut un reprezentant, în persoana directorului comercial Constantin Tudora, trimis la Drăgăşani pentru a rezolva chestiunea contractelor cu asociaţiile de proprietari. Acesta a fost însoţit, vreme de trei zile, de subprefectul Victor Stănculescu pentru a explica cât mai clar cadrul legal.
„Chestiunea este simplă. Asociaţiile trebuie să intre în legalitate. Cei de la Apavil au şi ei dreptate, atunci când arată faptul că există pierderi în reţeaua din interiorul blocurilor. Pe de altă parte, dacă primarul din Drăgăşani nu ar fi fost liberal nu ştiu dacă se punea atâta presiune. Dar, chestiunea principală rămâne totşi intrarea în legalitate”, spune subprefectul de Vâlcea.
Discuţiile au fost purtate la finalul lunii februarie şi începutul lunii martie. Între timp, termenul limită pentru semnarea contractelor a fost stabilit pentru 14 martie. Cât despre presiunea politică exercitată prin intermediul Apavil SA, oraşele Horezu, Băile Govora şi Ocnele Mari sunt conduse de primari PSD.
Decizia Apavil SA de a sista livrarea apei potabile către blocurile din municipiul Drăgăşani are la bază art. 31, alin. (1) din Legea serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare nr. 241/2006 R şi art. 96 din Legea nr. 196/2018 privind asociaţiile de proprietari.
În special în cazul celui de-al doilea act normativ, chestiunea realizării de contracte individuale în interiorul asociaţiilor de proprietari este foarte clară:
„Pentru serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare se pot încheia contracte individuale de furnizare/prestare între furnizor şi proprietari fără a fi necesară executarea racordurilor proprii individuale pentru evacuarea apelor uzate şi pluviale de la fiecare proprietate individuală, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
a) există branşamente proprii individuale de alimentare cu apă realizate între reţeaua publică şi reţeaua interioară a fiecărei proprietăţi individuale, dotate cu aparate de măsură legale pentru determinarea consumurilor la nivel de proprietate individuală; […]
c) toţi proprietarii din condominiu au fost de acord, în scris, cu introducerea în contractul individual de furnizare/prestare încheiat în nume propriu a clauzei de sistare/întrerupere a serviciului de alimentare cu apă în caz de neplată a contravalorii serviciului de canalizare”.
Consilier local: „Pare un abuz!”
Marian Roşca, consilier local FD în Drăgăşani susţine însă că presiunea exercitată asupra asociaţiilor de proprietari este o formă de abuz. „În cadrul fiecărei asociaţii sunt mulţi neplătitori. Legea permite realizarea contractelor individuale. Cu toate acestea se insistă pe încheierea contractelor direct cu asociaţiile. Preşedinţii de asociaţii de proprietari au venit la mine şi au spus că li se pare un abuz”.
Pierderi de 20%
Chestiunea contractelor individuale este totuşi ceva mai complexă. Deocamdată, între apometrele generale instalate de Apavil la limita proprietăţilor administrate de asociaţiile de proprietari şi apometrele individuale din blocuri există pierderi de aproximativ 20% din volumul de apă livrat.
„Problema este veche. Le-am sesizat-o de mai bine de 4-5 ani. Nu putem continua aşa. Legea este destul de clară, o puteţi consulta şi dvs”, punctează directorul general Apavil SA, Ion Florescu.