Sub Lupă

Apa potabilă din Drăgăşani, motiv de şantaj politic printre aleşii locali

• Problema trenează de 3 ani, conform reprezentanţilor Apavil SA • Primarul Stoica (PNL) trage spuza pe turta candidatului AUR la postul de vice • „Ne-a spus că e o răzbunare politică a celor de la AUR” – consilier Forţa Dreptei

• Chestiunea pierderilor Apavil şi corespondenţa cu Primăria Drăgăşani, secretizată faţă de consilierii locali

Apavil SA ameninţă cu sistarea livrării de apă potabilă sau, eventual, cu reducerea programului de livrare pentru Drăgăşani pentru a sancţiona astfel indiferenţa manifestată de autorităţile locale în reducerea pierderilor suferite de operatorul judeţean de apă şi canalizare pe raza municipiului din sudul judeţului.

Pentru edilii şi politicienii prinşi într-o criză politică, una ce se leagă de alegerea unui viceprimar din rândul consilierilor locali, o potenţială criză sanitară la nivel de municipiu vine ca o mănuşă pentru a lansa fie un şantaj emoţional fie o presiune socială pe consilieri. Cât de reală este aceasta însă?

„Am primit o notificare de la APAVIL SA, în care suntem informaţi că, începând cu această toamnă, programul de furnizare al apei potabile în municipiu ar putea fi redus la 4 ore pe zi. Motivul invocat de dânşii este că sunt pierderi pe reţelele existente în blocurile de locuinţe. De exemplu, dacă societatea furnizează 100 mc de apă până la intrarea în bloc, pe contorizarea individuală apar doar 80 mc consumaţi. Restul dispare. Nu e un singur bloc, e o problemă generalizată, de aceea şi avertismentul primit de la Apavil” - declaraţie din 19.09.2024 a lui Marian Florea, fost administrator public al Municipiului Drăgăşani.

„AUR se va răzbuna şi ne va tăia apa, dacă nu le punem viceprimar”

Chestiunea sistării apei potabile la nivel de municipiu îl pune în stare de alertă pe unii consilieri locali, dar îl aruncă în stare febrilă pe primarul liberal Costinel Stoica, fervent susţinător al unei colaborări PNL-AUR în Cosiliul Local.

„Cine vrea să taie apa în Drăgăşani şi de ce? Ieri anunţam oamenii din Drăgăşani, pe grupul de Facebook al Drăgăşaniului, OK DRAGASANI, că au ajuns la mine informaţii din care eu am înţeles că AUR ameninţă că taie apa în Drăgăşani dacă nu este votat viceprimarul de la AUR. (Drăgăşani nu are încă viceprimar, cu toate că s-a încercat de două ori alegerea acestuia). M-aş fi aşteptat să primesc solicitări de clarificări, situaţie în care aş fi răspuns la toate întrebările în mod decent, având în vedere gravitatea acestei posibile situaţii. În schimb, am primit o avalanşă de jigniri şi acuzaţii nefondate de la membrii AUR […]. Revenind, tot ieri, am avut o discuţie telefonică cu primarul Mun. Drăgăşani, dl. Costinel Stoica , discuţie în care mi-a spus că vor să taie apa în Drăgăşani, ca formă de răzbunare politică asupra dumnealui, pentru că nu a fost votat ca viceprimar candidatul AUR. Eu aşa am reţinut că a spus, că cei de la AUR fac această formă de şantaj, de presiune, pentru ca dumnealui, în calitate de primar şi preşedinte al PNL Drăgăşani, să facă demersurile necesare pentru ca viceprimar să fie ales candidatul AUR, în caz contrar, ca răzbunare, va fi tăiată alimentarea cu apă a Mun. Drăgăşani. Mai mult de atât, dl. Primar mi-a spus că dacă îi taie apa, se duce şi se leagă cu lanţuri de Prefectură şi cheamă toate televiziunile”, povesteşte Marian Roşca, consilier local Forţa Dreptei.

Consilieri locali în beznă

Acum, povestea sabiei lui Damocles care taie furtunul cu apă de la Apavil e deja atât de veche încât face pureci pe undeva prin sertarele Primăriei Drăgăşani. Apavil a somat, Primăria a ignorat... Pe scurt, toată lumea dormit în papuci. Unii au dormit chiar liniştiţi, fiind în necunoştinţă de cauză.

„Nici în mandatul acesta şi nici în cel anterior nu s-au prezentat adresele Apavil SA în şedinţele Consiliului Local. Eu nici măcar nu ştiu despre ce vorbim. Am pus o postare referitoare la o posibilă răzbunare politică a celor de la AUR pe Consiliul Local şi, implicit, pe drăgăşeneni. Acum aflu de o corespondenţă Apavil-Primărie care ar data de ani buni”, spune Marian Roşca, consilier local FD Drăgăşani.

Pentru mandatul actual cel puţin, un alt ales din CL Drăgăşani, Lucian Borţa, susţine spusele lui Roşca: „Nu am avut niciun fel de informare din partea executivului primăriei pe o eventuală criză a apei potabile în municipiu. Nici eu nu ştiu cine ascunde aceste adrese Apavil”.

Tot el spune că, ulterior, primarul liberal din Drăgăşani a negat aceste discuţii, dar tot nu a venit cu clarificări privind furnizarea apei potabile în municipiu.

„Da, vă confirm că suntem în poziţia de a sista livrările de apă potabilă pentru municipiul Drăgăşani. Îi somăm de mai bine de trei ani pentru a rezolva deficienţe care ne aduc pierderi de pe 20% şi nu s-a făcut nimic. În câteva săptămâni, după ultimele somaţii, dacă nu se întâmplă nimic, nu vom mai furniza apă sau vom furniza minimal”
– Ion Florescu, director general Apavil SA.

Chestiunea cu vicele...

Problema alegerii unui viceprimar în Drăgăşani este una de joc politic intens desfăşurat între taberele componente ale Consiliului Local.

Introdusă de două ori pe ordinea zi a şedinţelor de consiliu local, problema vicelui a adus beneficii pentru unii politicieni din sfera judeţeană a partidelor şi chiar şi o plângere penală pe numele acestora.

În componenţa CL Municipiu Drăgăşani sunt 17 persoane: 3 FD; 4 PNL; 5 PSD; 4 AUR şi fostul primar Cristian Nedelcu, de la cvasi-anonima formaţiune NOI.

Până acum, din rândul reprezentanţilor FD, consilierul Sergiu Gorjan s-a ales cu un os de ros fiind numit şi administrator public al municipiului.

De la conducerea filialelor judeţene ale FD şi PNL curg ameninţări şi presiuni pe restul consilierilor validaţi până acum.

O anchetă a publicaţiei “Săptămâna în Oltenia“ a demonstrat până acum modul în care validarea unora dintre aceştia a fost condiţionată de prezentarea demisiilor în alb, iar astăzi completăm seria de documente şi înregistrări din timpul şedinţelor Forţa Dreptei Vâlcea din toamna anului trecut cu noi dovezi.

Peste acestea însă, mai vin elemente care arată că nici liderul Cristian Buican, deputat şi preşedinte PNL Vâlcea nu are niciun fel de reţineri în a strânge cu uşa reprezentanţii PNL Drăgăşani din consiliul local în a vota pentru un viceprimar AUR.

O plângere penală depusă de un consilier local drăgăşenean sugerează faptul că înainte de vot, preşedintele filialei judeţene de partid a PNL se întruneşte cu grupul de consilieri forţându-i să divulge prin mijloace diverse modul în care şi-au exprimat opţiunea.

„Anumiţi presedinţi de filiale judetene ale unor partide politice pun presiune în diverse moduri pe consilierii locali din cadrul Consiliului Local al Municipiului Drăgăşani ai partidelor respective, prin această presiune şi santaj influenţând modul în care aceştia votează, în condiţiile în care votul fiecărui consilier local ar trebui să fie secret şi liber exprimat. Din informaţiile şi probele pe care le am, preşedinţii de partide politice care fac presiuni şi santaj asupra consilierilor locali din cadrul Consiliului Local al Mun. Drăgăşani sunt numitul Buican Cristian, preşedinte PNL (Partidul National Liberal) Vâlcea şi numitul Rădulescu Romeo, preşedinte interimar FD (Forţa Dreptei) Vâlcea. Acestia pun presiune prin diverse metode, inclusiv ameninţări, santaj, etc, pentru ca unii consilieri locali din cadrul partidelor PNL si FD din Consiliul Local al Municipiului Drăgăşani să voteze candidatul partidului AUR (Alianţa pentru Unirea Românilor) la funcţia de viceprimar al Mun. Drăgăşani.
Metodele care ar fi folosite pentru a pune presiune pe consilierii locali pentru a le influenţa votul sunt, dar fără a se limita la acestea:
1. Solicitarea demisiilor în alb - semnate, dar nedatate - demisii care ar fi deja depuse la partid, şi dacă consilierul nu executa ordinal preşedintelui este exclus din partid prin datarea demisiei şi înregistrarea acesteia;
2. Consilierilor li se solicită să facă diverse semne pe buletinele de vot, pentru a putea fi recunoscute şi verificate ulterior, iar dacă un consilier local nu execută ordinul, este ameninţat cu excluderea din partid şi, implicit, îşi pierde şi poziţia de consilier local;
3. Consilierii locali sunt obligaţi să facă poze buletinelor de vot, indicându-li-se candidatul pe care trebuie să-l voteze, ulterior aceste poze trebuind să fie transmise către preşedintele de filială judeţeană a partidului pentru verificare, în caz contrar consilierul local este ameninţat cu excluderea din partid”, se arată în plângerea penală remisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Drăgăşani şi a celui de pe lângă Tribunalul Vâlcea.

„Viceprimarul este ales, prin vot secret, cu majoritate absolută, din rândul membrilor consiliului local, la propunerea primarului sau a consilierilor locali” – OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, art 152, alin. (2)

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...