Sub Lupă

Risipă de bani publici în Prefectura Mehedinţi

Prefectul Drăghiea a rămas consternat: „Prefectura are 10 jurişti, dar a angajat avocaţi!”

Prefectul de Mehedinţi, Nicolae Drăghiea, a descoperit ceva necurat în instituţiile publice din judeţ. Multe dintre acestea au prostul obicei de a angaja avocaţi pe bani publici în condiţiile în care au jurişti salariaţi . Iar primul caz deconspirat de Drăghiea s-a petrecut chiar în instituţia pe care o reprezintă. Că o fi legal sau nu, rămâne ca organele abilitate să se pronunţe, spune prefectul. Verificările făcute de Drăghiea privind numărul de angajaţi din fiecare primărie nu a scos la iveală discrepanţe majore. În schimb, la risipa banilor publici, prefectul de Mehedinţi a rămas cu gura căscată în mometul în care a aflat că juriştii instituţiei pe care o conduce şi-au angajat… avocat.

Prefectul de Mehedinţi, Nicolae Drăghiea, susţine că în judeţ nu există discrepanţe în privinţa numărului de salariaţi din primării deoarece acest lucru ar reieşi din evidenţele comunale aflate în instituţia pe care o reprezeintă. Prefectul ne-a mai spus că numărul de salariaţi dintr-o primărie, organigrama se stabilieşte pe anumite criterii standard şi nu după bunul plac al primarului. „Există un plan al ocupării forţei de muncă publice care se aprobă de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici după reguli bine stabilite. Vorbim aici de numărul de locuitori al comunei sau oraşului şi de alte criterii similare într-un fel cu bugetul alocat. Primarul nu poate angaja în plus de cât îi este aprobat în acest sens pentru că acest lucru ar apărea şi în evidenţele noastre”, ne-a declarat prefectul Nicolae Drăghiea. Acesta susţine că în afară de aparatul primarului în cadrul unei primării poate funcţiona şi o „regie”, dar aici vorbim de autofinanţare: „Spre exemplu, dacă Primăria Severin vrea să înfiinţeze o Regie de Adunat Castane aceasta merge pe fonduri proprii. Însă în privinţa aparatului primarului nu se pot face angajări după ureche, ci după un anumit standard”, ne-a mai spus prefectul Nicolae Drăghiea. Drăghiea a mai ţinut să ne anunţe că „nereguli” a descoperit pe alte paliere chiar şi în instituţia pe care o reprezintă.

„Există jurişti, dar se încheie contracte cu avocaţi”

"La Prefectură s-au plătit avocaţi cu 1.000 de lei şi chiar 2.000 de lei pe proces, în condiţiile în care avem 10 jurişti.", Nicolae Drăghiea, prefect Mehedinţi

Prefectul Nicolae Drăghiea susţine că a constatat că în unele primării şi chiar şi în Prefectură există contracte de avocatură care nu-şi aveau rostul: „Problema este alta. S-au plătit avocaţi cu bani mulţi, în condiţiile în care instituţiile publice aveau jurişti. Chiar şi la Prefectură s-au plătit avocaţi cu 1.000 de lei şi chiar 2.000 de lei pe proces, în condiţiile în care avem 10 jurişti. Alt exemplu este la Direcţia Judeţeană de Sport Mehedinţi unde există un contract de 1.600 de lei pe lună cu un avocat. Guvernul actual a recomandat să se folosească juriştii instituţiilor. Unde vom constata că s-a încălcat legea se vor lua măsurile de rigoare. O problemă este şi în comuna Dârvari, unde primarul a angajat secretarul primăriei fără concurs, fără să respecte procedura. Şi acolo vom lua măsurile care se impun!”, ne-a mai spus prefectul Nicolae Drăghiea. Fostul prefect Ion Mîţu a fost de negăsit pentru a ne explica de ce a angajat avocaţi, având 10 jurişti în subordine.

Gabi Niculescu: „Nouă ne-au plecat mulţi jurişti din Primăria Severin!”

Liderul sindical al salariaţilor din Primăria Severin, Gabriel Niculescu, susţine la fel ca şi prefectul Drăghiea că posturile din aparatul primarului nu le stabileşte primarul, ci legea. Niculescu susţine că la primăria Severin nu se îngrămădeşte prea multă lume să se angajeze pentru că salariile sunt mici iar munca este multă şi stresantă: „Nouă ne-au plecat patru jurişti din Primăria Severin şi suntem oarecum descoperiţi aici. Este vorba de Răzvan Boştină, Dan Mihăescu, Ana Neamţu sau Camelia Popescu. De ce au plecat? S-au dus în avocatură, unde se câştigă mult mai bine. Aici salariul lunar este de 1.100 de lei raportat la o normă estimativă de circa 20 de dosare pe lună. Răzvan Boştină, în avocatură, are acum 3 sau patru dosare pe lună a câte 1.000 de lei de dosar. Pentru posturile bugetate din primării există norme impuse de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. În plus, organigrama respectivă este supusă controlului instituţiei prefectului”, ne-a mai declarat liderul sindical al salariaţilor din Primăria Severin, Gabriel Niculescu. „Aşa este organigrama unei primării, este aprobată de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici după criterii standard, aşa că nu pot exista discrepanţe. Eu nu ştiu să existe probleme sau abuzuri în acest sens”, ne-a spus la rândul său şi liderul Sindicatului Liber din Administraţia Judeţeană Mehedinţi, Valentin Croitoru.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...