În câteva luni, Ministerul Sănătăţii şi Primăria Oraşului Băile Govora ar trebui să semneze protocolul de cedare/primire a bazei de kinetoterapie din oraş către statul român.
Rămasă în administrarea autorităţilor locale, clinica kineto din Băile Govora, una dintre puţinele din ţară, ar urma să fie administrată de Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie, instituţie aflată în subordinea MS.
„Pentru noi este o reuşită, în condiţiile în care am înaintat acest demers de mai mulţi ani către reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. Anul acesta vedem şi un buget cu 10% mai mare pentru Sănătate şi sunt speranţe ca, odată cu preluarea acestui imobil să vedem treptat şi o revogorare a serviciilor de specialitate în această bijuterie a staţiunilor balneoclimaterice din ţară. Sper să nu mă înşel, dar este singura clinică kineto din ţară rămasă în administrarea autorităţilor statului român, fie ele locale sau naţionale”, spune Mihai Mateescu, primarul staţiunii vâlcene.
În momentul acesta, în clădirea ce însumează aproximativ 2500 mp construiţi funcţionează la un nivel redus clinica de recuperare kineto, dar şi Centrul de Informare Turistică (CIT) din oraş.
„Vom reloca CIT în altă clădire a administraţiei, dar aşteptăm ca o investiţie negociată deja cu reprezentanţii MS şi ai Institutului Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie să fie pusă în practică în cât mai scurt timp. Practic, noi aşteptăm ca activitatea în clinică să fie coordonată de reprezentanţii centruluinstitutului până la finalul acestui an”, adaugă primarul govorean.
Conform reprezentanţilor Institutului Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie, planurile de viitor ale instituţiei presupun „formarea unei reţele de secţii sanatoriale în staţiunile balneare acreditate din România.
I.N.R.M.F.B. îşi doreşte relansarea activităţii medicale balneare ca parte a programelor complexe de recuperare medicală pentru pacienţi cu boli ce determină sechele funcţionale importante, cu impact socioeconomic atât asupra pacienţilor şi familiilor acestora, cât şi asupra întregii societăţi: boli neurologice (accidente vasculare cerebrale, boala Parkinson, alte boli neurodegenerative, scleroză multiplă, paraliziile centrale infantile etc.), boli ortopedicochirurgicale, afecţiuni complexe post traumatice (de exemplu, tetraplegiile şi paraplegiile post traumatisme vertebromedulare), boli reumatismale, boli cardiace şi respiratorii”.