Politică

Rezultate alegeri parlamentare Vâlcea. PSD obţine cele mai multe voturi

• AUR împinge PNL pe locul III • Surpriză majoră în Râmnicu Vâlcea: scorul liberalilor mai mic decât cel al USR • POT apare în rândul opţiunilor de vot cu un scor de peste 6%

Peste 143.000 de vâlceni (50,41%) au mers la vot pe 01 Decembrie pentru a desemna reprezentanţii judeţului în Parlament.

PSD a obţinut un scor de 31,42% la Senat şi 29,12 procente pentru lista de candidaţi pentru Camera Deputaţilor. În acelaşi timp, surprizele întâlnite la nivel naţional au fost sesizate şi în Vâlcea. Astfel, AUR reprezintă a doua forţă parlamentară la nivel judeţean, cu 21,65% la Camera Deputaţilor şi 22,15% la Senat. Locul al treilea le revine liberalilor ( 13,01% la Senat şi 12,56% la Camera Deputaţilor). USR se clasează pe locul IV (7,43% la Camera Deputaţilor şi 8,1% Senat), urmat de Partidul Oamenilor Tineri (POT), cu 6,34% la Camera Deputaţilor şi 6,96% la Senat şi SOS (5,77% Camera Deputaţilor şi 6,26% Senat).

O hartă politică surprinzătoare la nivel de judeţ

În acelaşi timp, în Râmnicu Vâlcea, USR a reuşit să obţină un loc III la Senat şi Camera Deputaţilor, devansând PNL. Scoruri surprinzătoare au fost obţinute şi în alte localităţi din judeţ, unele dintre acestea fiind considerate până acum fiefuri liberale sau social-democrate. Astfel, oraşul Brezoi, condus de liberalul Robert Schell a optat pentru un vot majoritar acordat AUR, la fel cum s-a întâmplat şi în comunele Budeşti, Muereasca sau Bujoreni, administrate de o conducere liberală sau în oraşul Băbeni.

Liberalii nu au reuşit să conserve rezultatele din alegerilor locale în municipiul Drăgăşani sau în Călimăneşti, unde au cedat în faţa PSD şi s-au clasat chiar şi în urma candidaţilor AUR. Aceeaşi situaţie se regăseşte şi în oraşul Bălceşti, dar doar pe listele de Senat, în vreme ce pentru desemnarea reprezentanţilor în Camera Deputaţilor alegătorii de aici au optat pentru lista depusă de PNL.

PSD a pierdut în faţa AUR în Fârtăţeşti, Tetoiu şi Stăneşti, dar şi în Berbeşti şi Alunu.

La nivel naţional, scorurile partidelor care vor intra în Parlament se prezintă astfel:
PSD - 22,06% Camera Deputaţilor; 22,40% Senat
AUR - 17,98% Camera Deputaţilor; 18,25% Senat
PNL – 13,26% Camera Deputaţilor; 14,32% Senat
USR – 12,35% Camera Deputaţilor; 12,21% Senat
SOS – 7,31% Camera Deputaţilor; 7,71% Senat
UDMR – 6,36% Camera Deputaţilor; 6,41% Senat
POT – 6,41% Camera Deputaţilor ; 6,35% Senat

Peste 12 procente din voturile exprimate de români vor fi redistribuite, formaţiunile politice care au beneficiat de aceste voturi neatingând pragul electoral de 5% pentru accederea în Parlament.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...