După prânz, în toiul alegerilor prezidenţiale, eram ferm convins că o campanie electorală derulată pe TikTok nu va avea şanse de reuşită, platforma neavând amenajate secţii de votare în care să se contabilizeze like-urile şi reach-ul filmuleţelor distribuite de diverşi candidaţi pe acest canal.
Ei, bine, România Educată a ţinut să demoleze mitul acesta, mai mult dintr-un spirit de frondă faţă de sistem. Reţeta lui Călin Georgescu a fost extrem de simplă şi în antiteză totală cu cea a candidaţilor veniţi cu un partid în spate sau cu pedigree politic diversificat.
Spre deosebire de partide, care de cele mai multe ori folosesc promisiunea „data viitoare o veţi duce mai bine!”, Georgescu a compus o listă de frustrări cronice ale românilor, genul Munţii noştri aur poartă, suntem cei mai frumoşi, deştepţi etc, şi a transpus-o pe un şablon al dacopatiei galopante, la fel de cronicizată în societatea noastră în ultimele decenii. Rezultatul? Peste 2 milioane de voturi strânse de la veşnicii nemulţumiţi, un şoc total transmis sistemului politic clasic, cu Ciucă (PNL) aruncat pe locul 5 şi Ciolacu (PSD) doborât de pe piedestalul de mare favorit (25% în exitpoll-uri) pe un loc 3.
Din tot discursul de campanie al lui Georgescu, partidele pot învăţa totuşi ceva elementar. Românilor li s-a răpit o oarecare demnitate, deşi, în mod ironic, eterna victimizare şi denigrarea ţării sau a naţiei o practică tocmai alegătorii, ca un fel de ritual masochist. Mai sunt într-adevăr elemente care ţin şi de o împărţire de tip castă, pe criterii financiare sau de acces la educaţie, dar aici discuţiile despre redistribuirea capitalului sau eşecul programului de ţară de genul „România Educată” se pot întinde pe ani întregi fără vreo concluzie clară.
Cum arată un votant al lui Călin Georgescu? Hmm, nu vine neapărat din rândul generaţilor Z, X sau milenială. Avem chiar şi decreţei dispuşi să plece urechea la mesaje ultranaţionaliste şi izolaţioniste lansate de candidatul surpriză în spaţiul online. Un bun exemplu îl oferă chiar o vâlceancă, de vârstă 50-ish, şi, culmea!, cu o oarecare experienţă politică dobândită în timpul campaniei electorale a unui senator (fost liberal), retras în final în postura mai lejeră de om de afaceri.
Acum mai bine de 10.000 de ani, zona geografică în care se află ROMÂNIA de astăzi era considerată vatra lumii, locul unde a început cu adevărat civilizaţia umană. Acest fapt poate fi greu de acceptat pentru alte naţiuni mari, unele dintre ele aspirând la titlul de "popor ales".
În OLTENIA, s-a înregistrat cea mai veche locuire în bordeie din lume (18.000 î.Hr.), cea mai veche activitate de minerit, precum şi descoperirea celui mai vechi târnăcop de miner. Tot aici au fost realizate cele mai vechi lucrări de prelucrare a aramei (8.000 î.Hr.) şi s-a găsit cea mai veche scriere cunoscută - tăbliţele de la TĂRTĂRIA (5-6.000 î.Hr.).
De asemenea, se pare că aici a fost inventat arcul şi au apărut primele furnale din EUROPA, iar de aici au migrat şi s-au format numeroase popoare indo-europene, printre care iranienii, carienii, italicii, frygienii, sciţii, cimmerienii, bascii, elenii şi fenicienii.
Traco-dacii au reprezentat una dintre cele mai vechi şi importante civilizaţii ale lumii, premergătoare celei sumeriene şi fiind alcătuită din aproximativ 180-200 de triburi.
Ei s-au extins în aproape toată EUROPA şi în regiuni din ASIA MICĂ şi AFRICA, iar unele surse susţin că până şi burii din AFRICA de SUD aveau origini dacice, din care făcea parte şi regele BUREBISTA.
În jurul anului 1400 î.Hr., în nordul DUNĂRII, a fost construită prima şcoală cu local propriu din lume, ANDRONICONUL, unde preoţii zamolxieni predau diverse discipline, inclusiv teologia. Potrivit mărturiilor lui PLATON şi SOCRATE, chiar PITAGORA a studiat la această şcoală, iar medicii traco-daci erau printre cei mai renumiţi ai timpului” – a postat alegătoarea lui Georgescu zilele trecute pe FB.
Sigur, elucubraţiile de mai sus nu fac parte din mesajele de campanie ale lui Călin Georgescu, dar arată un anumit fond social unde teoriile lui prind repede rădăcini. Bineînţeles, sesizăm absenţa reptilienilor, tunelul dacic de tip scurtătură a la Chuck Norris şi laserul dacic de lemn, dar ne facem o oarecare idee despre mentalitatea unei păţi din electoratul care i-a încredinţat lui Georgescu peste 2 milioane de voturi.
Oferă Călin Georgescu o soluţie pentru frustrările românilor? Mmm, poate doar cea în care vorbind despre protejarea bogăţiilor din subsolul ţării se oferă să le pună direct pe tavă Rusiei. ştim cu toţii cât de buni sunt tovarăşii de la Moscova în a piti tezaure încredinţate lor.
Ce ne aşteaptă în turul II? O muncă enormă în a depăşi misoginismul tipic societăţii româneşti şi a asigura formatul proeuropean şi pro-NATO asumat în ultimele decenii. Pe termen lung însă, toate partidele parlamentare vor avea de muncă în a-şi educa electoratul în teoriile democraţiilor occidentale şi de a reda şi stropul de demnitate râvnit de marea parte a populaţiei.