Administraţie

Râmnicu Vâlcea, gata de intrarea într-o nouă etapă de evoluţie

Anul 2024 reprezintă în istoria recentă a Râmnicului un punct foarte important în linia sa de dezvoltare urbană: prin investiţiile realizate în ultimii 8 ani avem un oraş modern, funcţional, bine aşezat, gospodărit temeinic şi atrăgător, care este gata de intrarea într-o nouă etapă de evoluţie odată cu deschiderea adusă de legătura cu autostrada Piteşti – Sibiu şi ieşirea din izolarea de care a avut parte nedrept de mulţi ani.

Ce reprezintă Râmnicu Vâlcea în 2024? Un oraş cu un transportul urban de călători de top: o flotă de 35 de autobuze moderne şi ecologice, ai căror călători sunt preluaţi din 89 de staţii modernizate, elegante şi sigure, întreg fluxul fiind coordonat printr-un dispecerat cu dotări de ultimă generaţie amplasat în autobaza ETA, reabilitată din temelii.

Impactul banilor europeni

Majoritatea proiectelor ample de modernizare şi de dezvoltare edilitară a municipiului au fost realizate prin atragerea fondurilor europene şi a fondurilor nerambursabile din bugetul naţional. În urma acestor injecţii financiare avem un oraş în care iluminatul public a fost extins şi eficientizat pe 26 de de străzi şi bulevarde. Aici menţionăm cele 52 de blocuri reabilitate termic cu fonduri de la Uniunea Europeană şi de la bugetul de stat, la care se adaugă alte 11 blocuri în curs de eficientizare energetică prin PNRR.

Totodată, evidenţiem mai multe proiecte accesate prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, dintre care cel mai important vizează extinderea reţelei de alimentare cu gaze pe 53 de străzi totalizând 35 de kilometri, dar cu un deosebit impact sunt şi cele prin care se construieşte noul pod peste râul Olăneşti, care va uni cartierul Morilor de splaiul Independenţei sau sensurile giratorii de la intersecţiile dintre strada Posada şi Calea lui Traian şi dintre strada Copăcelu şi drumul către Ocnele Mari.

Râmnicul anului 2024 se mai poate lăuda şi cu cele 5 blocuri însumând 120 de apartamente de locuinţe sociale finalizate în Ostroveni sau cu cele 2 blocuri ANL pentru tineri aflate în construcţie pe strada Ştirbei Vodă.

Investiţii masive în învăţământ

Râmnicul anului 2024 este un oraş care a investit masiv în învăţământ, fie din bugetul propriu, fie accesând uriaşe fonduri europene sau guvernamentale. De aceea putem vorbi aici de noile grădiniţe, ridicate de la „0”, Ostroveni şi numărul 16, de pe strada Nicolae Titulescu, de corpul multifuncţional de la Grădiniţa Waldorf, de noua sală de sport de la Colegiul Sanitar „Antim Ivireanul”, de complexul sportiv şcolar modernizat şi extins de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”, de cele două creşe realizate prin PNRR – una gata, pe strada Morilor, iar alta într-un stadiu avansat în cartierul Goranu, la care adăugăm eficientizarea energetică a 10 imobile şcolare sau dotarea a 27 de unităţi de învăţământ cu mobilier, echipamente digitale şi de laborator (lucrări în curs) – aceste ultime proiecte finanţate prin PNRR.

Şi suntem, mai înainte de toate, un oraş „verde”, în care ţi-e drag să trăieşti şi să te plimbi, mai ales în parcurile realizate în ultimii 4 ani: Parcul Ştirbei Vodă, Parcul Ostroveni şi Parcul Nord (toate amenajate cu fonduri europene), Parcul Gării (realizat la cererea tinerilor din Râmnic în urma unui proces de bugetare participativă) sau pădurea-parc de pe Dealul Capela, deja un punct de mare interes pentru locuitorii oraşului şi pentru cei ce ne vizitează.

Administraţia se face cu inimă, dar şi cu minte!

Ce urmează? Multe alte investiţii şi proiecte, menite să consolideze ceea ce s-a făcut până acum şi să definitiveze imaginea Râmnicului drept cea a unui oraş modern, racordat la cele mai noi tendinţe de dezvoltare, prietenos cu mediul înconjurător, deopotrivă şi confortabil şi sigur pentru cetăţenii săi: o reţea de legătură între municipiu şi staţiunile din jur (Călimăneşti, Băile Olăneşti, Ocnele Mari şi Băile Govora) prin 26 de autobuze şi 28 de microbuze electrice, o nouă axă rutieră urbană pe direcţia Sud – Nord prin legarea străzii Remus Bellu de strada Republicii printr-un sens giratoriu amplasat într-un pasaj subteran şi printr-un pasaj peste calea ferată Râmnicu Vâlcea – Sibiu, un spital municipal de obstetrică-ginecologie, o parcare subterană etajată în zona Spitalului Judeţean Vâlcea, un heliport în zona Goranu, amenajarea unei baze de agrement pe Insula Sălcioara din zona Ştrandului Ostroveni, dar şi noi blocuri ANL şi sociale, construirea unei şcoli şi a unei grădiniţe în cartierul Ostroveni şi a unei creşe în cartierul Nord sau amenajarea unei reţele complexe formată din 46 de kilometri de piste de biciclete şi 3 punţi pietonal-ciclieste peste râul Olăneşti. Toate acestea urmează a fi realizate cu fonduri nerambursabile în baza experienţei şi succeselor de până acum, concretizate în proiecte în valoare totală de 1 miliard de lei (200 milioane euro)!

Administraţia se face cu inimă, dar şi cu minte. Trebuie să vrei să faci lucruri bune, dar trebuie să ştii şi cum să le faci. Iar râmnicenii au înţeles acest lucru pur şi simplu privind în jurul lor, la investiţiile şi modernizările pe care le întâlnesc la tot pasul, şi au ales ca viitorul oraşului lor să stea sub semnul experienţei, nu a experimentului.








 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...