Actual senator PSD, fost ministru al Tineretului şi Sportului, Constantin Bogdan Matei speră într-o nouă intrare în Parlamentul României, ca deputat pentru mandatul 2024-2028.
Vâlceanul cu origini la Nicolae Bălcescu se declară tot timpul mândru de a fi Român şi Vâlcean, fără a pica în patima unui naţionalism excesiv, fie şi el local. „Avem nevoie de o nouă lege a sportului”, declară Bogdan Matei, după un an în care, în ciuda performanţelor loturilor olimpice, a echipelor naţionale, la suprafaţă încep să iasă şi condiţiile vitrege de antrenament ale sportivilor români.
„Baza sportului este în şcoală, sportul şcolar! Vâlcea sportivă, astăzi, arată foarte bine”, ne spune acesta într-un interviu pentru Săptămâna în Oltenia.
Domnule Matei sunteţi vâlcean. Ce importanţă a avut acest lucru în formarea dumneavoastră ca om şi ca politician?
Da, sunt vâlcean şi sunt tare mândru de judeţul meu. Vâlcea şi vâlcenii au avut un rol decizional în formarea mea ca om, de la părinţii mei, bunici, profesorii pe care i-am avut de-a lungul studiilor, până la simpli vâlceni de la care am avut câte ceva de învăţat de-a lungul timpului. PSD Vâlcea, familia social-democrată este cea care mi-a arătat calea pe drumul politicii, colegii mei sunt cei care au contribuit şi contribuie la paşii mei în politică.
Aţi derulat o activitate profesională în educaţie şi sport şi aţi deţinut şi funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului timp de un an. Care sunt problemele acute sesizate de dvs în acest domeniu şi cum se prezintă sportul vâlcean în acest moment, atât din perspectiva performanţelor, cât şi ca dotări materiale?
La nivel naţional, încă, nu am reuşit să coagulăm atât resursa financiară, umană şi infrastructura sportivă între Agenţia Naţională pentru Sport şi Ministerul Educaţiei Naţionale pentru a ne asigura premisele pentru sportul de performanţă. Baza sportului este în şcoală, sportul şcolar! Vâlcea sportivă, astăzi, arată foarte bine. Meritul este al Consiliului Judeţean Vâlcea prin domnul preşedinte Constantin Rădulescu şi al Primăriei Municipiului Rm. Vâlcea prin domnul primar Mircia Gutău. Doi oameni, doi vâlceni adevăraţi, ce au reuşit ca despre Vâlcea sportivă să se vorbească la superlativ la nivel naţional şi internaţional!
Venim după un an în care sportivi români au ridicat iarăşi ştacheta performanţei în cadrul Jocurilor Olimpice. Cu toate acestea, din partea lor au venit şi o mulţime de critici la adresa oficialilor din minister. Ce propuneri aţi iniţia pentru o rezolvare graduală a cerinţelor formulate de sportivii olimpici ai României.
Este o temă ce necesită în primul rând o amplă dezbatere pentru reaşezarea cadrului legislativ specific domeniului, Legea Educaţiei fizice şi sportului. Avem nevoie de o nouă lege a sportului.
Îmbunătăţirea sau creşterea facilităţilor fiscale pentru cei care aleg să investească în sportul românesc.
Extinderea Complexurilor Sportive Naţionale pe teritoriul României destinate, în principal, pregătirii loturilor naţionale.
Reaşezarea sistemului de formare şi perfecţionare a specialiştilor din domeniul sportiv.
Sistemul de premiere trebuie să fie axat pe importanţa competiţiei şi locul ocupat.
În discursul public al politicienilor, termenii „naţionalist” şi „patriot” se învălmăşesc în mai toate frazele. Vă consideraţi naţionalist sau patriot? Cum diferenţiaţi aceste nuanţe?
Pentru a nu intra într-o logică a nuanţelor sau a interpretărilor, eu, Matei Bogdan, sunt un Român ce iubeşte România, sunt un Vâlcean ce iubeşte Vâlcea.
Care sunt priorităţile naţionale ale României pe termen scurt şi mediu şi ce politici politici publice ar trebui stimulate şi iniţiate pe termen lung pentru o dezvoltare sustenabilă a ţării?
Continuare investiţiilor în infrastructură mare, sănătate, educaţie şi sport.
Programe guvernamentale pentru susţinerea mediului privat în funcţie de specificul fiecărei zone. Să producem mult mai mult ACASĂ.
Dezvoltarea şi implementarea parteneriatului public-privat.
Sprijin pentru românii stabiliţi în afara graniţelor ce doresc să se reîntoarcă acasă.
În afara locului natal, ce alte zone din Vâlcea sunt semnificative din punct de vedere emoţional pentru dumneavoastră?
Sunt ataşat sentimental de foarte multe zone ale judeţului nostru. Ca un creştin-ortodox iubesc mănăstirile noastre, îmi place Salina de la Ocnele Mari, îmi place Voineasa, şi, DA, iubesc Muzeul Memorial “Nicolae Bălcescu”.
Unde veţi petrece sărbătorile de final de an şi ce mesaj aţi dori să le transmiteţi vâlcenilor la final de 2024?
Alături de familie, acasă, acasă la Nicolae Bălcescu!
Anul care se încheie a fost plin de provocări, dar şi de momente deosebite, de învăţăminte şi de împliniri. Fiecare pas pe care l-am făcut ne-a adus mai aproape de visurile noastre şi ne-a arătat cât de puternici suntem. Să privim cu speranţă şi încredere spre anul ce vine, cu dorinţa de a trăi momente minunate, de a învăţa din fiecare experienţă şi de a deveni o versiune mai bună a noastră. La mulţi ani şi un an nou plin de bucurii şi împliniri!
Comandat de PSD - Organizaţia Judeţeană Vâlcea, Realizat de Media Group SRL, CUI 11240017