• „Traseul este gândit să fie cea mai scurtă legătură între localităţile de mai sus şi foloseşte în mare parte potecile pe care se deplasau haiducii în trecut”, instructor echitaţie
Oricât de bine ar fi cunoscută Vâlcea pentru turismul balnear sau pentru oferta din zona montană, iniţiativele noi în turism se dezvoltă de la un an la altul explorând nişe care dau farmec întregii zone.
Turismul ecvestru este deja bine reprezentat în Vâlcea, cu mai multe opţiuni de iniţiere sau de practicare a echitaţiei, dar Titel Popa, fondatorul Asociaţiei „Fraţii Lupi” şi instructor de echitaţie duce de fiecare dată aventura călare spre noi zone mai puţin explorate. Cea mai nouă propunere de turism ecvestru a clubului Călărie Fraţii Lupi este un traseu al haiducilor vâlceni, unul ce se întinde de la limita nordică a Râmnicului până sub crestele Munţilor Căpăţânii, în Vaideeni.
Traseu de 7 zile
Când vorbeşti despre istoria Vâlcii, vorbeşti automat de cete de haiduci: Miu, de la Ocnele Mari, Sava, haiducul călugărit apoi sub numele de Pahomie, Iancu Jianu şi ultimul haiduc al României, Radu Hoţu’.
Numele celor care au ales să aleagă calea codrului sunt însă nenumărate, iar un investitor în turism din Băile Olăneşti a conceput chiar un traseu iniţiatic pentru iubitorii echitaţiei ce doresc să exploreze şi legendele locale ale haiducilor vâlceni.
„Este un traseu complex, de 7 zile, dar care presupune revenirea la bază în fiecare zi de traseu sau popasul în pensiuni moderne de pe raza localităţilor în care poposim. Am lucrat aproape un an până la a pune cap la cap întregul traseu, cu toate legendele aferente”, spune Titel Popa, fondator Călărie Fraţii Lupi, un club de echitaţie cu activitate extinsă pe aproape toată raza judeţului.
“Deţinem 6 cai şi 2 ponei pentru cursuri de echitaţie şi mici plimbări în manej. De asemenea, dispunem şi de cai de exterior, 4 metis de lipiţan şi 3 halfinger pentru plimbări în natură. Lipiţanii au înălţime de 1,52-1,55 m , iar halfingerii între 1,48-1,50m. Ei sunt folosiţi pentru ture între 15-30 km. Avem şi 4 cai shagya arab şi un pursânge arab, care au participat la concursuri de anduranţă şi sunt folosiţi pentru ture lungi şi rapide între 30-50 km pe zi. Talia lor este între 1,55-1,62 m înălţime. Vârsta cailor este între 4- 15 ani”
– prezentare club Călărie Fraţii Lupi
O nouă atracţie pentru turişti
Drumul Haiducilor va intra în promovare naţională începând cu primăvara anului viitor şi presupune traversarea crestelor de deal sau de munte dintre Râmnicu Vâlcea şi localităţi din depresiunea Horezu.
“Drumul Haiducilor estre un traseu ce leagă Râmnicu Vâlcea de localităţile Vaideeni, Horezu, Costeşti, Bărbăteşti, Stoeneşti şi Băile Olăneşti, localităţi ce alcătuiesc Oltenia de sub Munte. Haiducii erau un fel de Robin Hood români, trăiau în păduri, pe stâncile munţilor Carpaţi şi nu suportau abuzurile făcute de stăpânirea acelor vremuri. Traseul este gândit să fie cea mai scurtă legătură între localităţile de mai sus şi foloseşte în mare parte potecile pe care se deplasau haiducii în trecut! Drumul Haiducilor este accesibil şi începătorilor, în fiecare zi se parcurg 14-16 km, şi durează în jur de 5 ore! Străbatem păduri, livezi, fâneţe şi mergem pe coama dealurilor, de unde vom admira în voie peisajele pitoreşti! Acest drum ne întoarce în trecut, unde viaţa se desfăşura „la pasul calului”.Vom poposi la hanuri, vom mânca „la botul calului”, vom asculta poveşti cu haiducii din zonă!”, explică Titel Popa, preşedintele Asociaţiei Fraţii Lupi şi administrator al clubului de călărie.
Haiducie la trap
Din cele 7 zile dedicate traseului integral, una este folosită pentru primirea turiştilor şi cazarea lor în Băile Olăneşti. Traseul efectiv începe a două zi, de pe culmile dealurilor din nordul Râmnicului, de la Dealul Malului.
Turele călare străbat apoi drumurile de munte din Olăneşti, Stoeneşti, Costeşti, Horezu şi Vaideeni. Sunt incluse vizite la schiturile şi mănăstirile din drum: Iezer, Pahomie, Pătrunsa, Jgheaburi, Bistriţa Hurezi, dar şi la obiective precum Muzeul Trovanţilor (Costeşti), sau Muzeul Transhumanţei din Vaideeni. Mesele sunt luate la cabane sau hanuri plasate în traseu, iar cazarea se poate face la pensiuni, în casele de oaspeţi ale lăcaşurilor cult vizitate pe traseu sau chiar în stil rustic, în diverse anexe gospodăreşti, stil hambar sau fânar.
„Aşa cum am spus şi la început, nu este un traseu dificil, dar este unul provocator. Fiecare seară va avea farmecul ei, cu poveşti din zonă, cu un pahar de vin şi o friptură servită în stil haiducesc. Personal, am experienţa celor 1100 kilometri parcurşi din Via Transilvanica în ultimii 3 ani, anul viitor sper să şi termin ultimii 300 kilometri din traseu şi apoi să îl introducem în oferta noastră. Cred că Vâlcea poate marşa pe acest tip de oferte de turism ecvestru, cu note rustice şi legende locale reînviate. Mai avem trasee şi pe Via Carolina sau în zona de sud-est a judeţului, între lunca Oltului de la Budeşti şi Nicolae Bălcescu, dar acestea sunt pentru ture de o zi”, adaugă Titel Popa.