Lucian Rădulescu - new entry pe lista candidaţilor PSD Vâlcea în alegerile generale din această iarnă – este şi fratele preşedintelui filialei judeţene de partid şi a Consiliului Judeţean, Constantin Rădulescu, dar nu poate fi bănuit de carierism prin prisma acestui aspect. A declinat orice ofertă de a candida în administraţia publică locală, chiar dacă vreme 6 ani a deţinut o funcţie de consilier al unui preşedinte de Consiliu Judeţean. De altfel, omul Lucian Rădulescu este mai degrabă cunoscut membrilor şi simpatizanţilor PSD decât publicului larg, prin munca asiduă dusă în ultimul deceniu şi jumătate pentru consolidarea organizaţiei judeţene a partidului. O primă imagine asupra stilului de viaţă îmbrăţişat de acesta, a valorilor în care crede şi a planurilor sale de viitor o puteţi în interviul acordat ziarului “Săptămâna în Oltenia” de Lucian Rădulescu.
Reporter: Dintr-o perspectivă neutră, dumneavoastră sunteţi un produs politic pur, fără prezenţe anterioare în sfera administrativă locală sau centrală şi fără „plimbări” prin curtea altor formaţiuni politice. Ce reprezintă acest pas către Parlament pentru Lucian Rădulescu?
Lucian Rădulescu: În primul rând, mulţumesc pentru oportunitatea acordării acestui interviu.
Suntem în plină campanie electorală pentru alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din data de 1 decembrie 2024 şi candidez pentru funcţia de deputat, pe locul 3, pe lista Partidului Social Democrat, în circumscripţia electorală nr.40 - Vâlcea.
Fac politică de când mă ştiuşi o fac cu dedicare şi consecvenţă. Nu o să o fac decât din rândul echipei social democrate pentru că valorile pe care le promovează PSD -ul sunt cele cu care mă identific. Vă pot asigura că nu mă voi identifica/asocia niciodată cu sintagma "plimbări prin curtea altor formaţiuni politice". Pentru mine Partidul Social Democrat înseamnă familie şi trăire. Şi familia nu ţi-o părăseşti.
În ceea ce priveşte acest pas, viaţa şi traseul profesional m-au condus cam prin toate etapele şi, încet, şi către acest demers ce vine după ani de muncă, învăţare continuă şi voinţă îndărătnică. Decizia de a candida la funcţia de deputat este rezultatul unei evoluţii a tuturor factorilor care m-au determinat să mă implic şi să rămân în politică, a dorinţei de a obţine rezultate durabile pentru cei din jurul meu, precum şi de a contribui la crearea unui cadru legislativ şi administrativ corect la nivel naţional.
De asemenea, m-a motivat mult încrederea şi sprijinul primit de-a lungul anilor din partea colegilor. Nu pot să nu profit de acest moment să le mulţumesc încă o dată. De la colegii din judeţ am dobândit cunoştinţe valoroase şi alături de ei am avut parte de momente de împlinire!
Reporter: Aţi fost vreodată tentat să candidaţi la o funcţie de top în administraţia publică locală?
Lucian Rădulescu: Mi-am desfăşurat o bună perioadă activitatea în cadrul unei autorităţi a administraţiei publice, respectiv Consiliul Judeţean Vâlcea, în perioada 10 iulie 2008 – 4 aprilie 2014, când am ocupat funcţia de consilier al Preşedintelui Consiliului Judeţean Vâlcea şi ulterior am avut permanent contact cu viaţa administrativă, având în vedere istoricul meu în mediul politic. Nu am fost tentat niciodată să candidez pentru o funcţie în administraţia locală.
Mai mult, pentru mine primordial este scopul şi nu poziţia sau rolul din care alegi să te implici, câtă vreme o faci cu responsabilitate şi seriozitate. Şi eu mă simt pregătit şi determinat să îmi asum misiunea de a lucra pentru binele ţării şi a promova interesele comunităţii din care provin în Parlament, acolo unde acestea pot fi auzite în mod direct.
Reporter: Ca ani de formare, copilăria şi adolescenţa v-au fost influenţate de două zone distincte: Râmnicu Vâlcea şi Nicolae Bălcescu. Este un atu pentru a identifica mai bine nevoile comunităţilor din mediile urban şi rural?
Lucian Rădulescu: Nu aş putea spune că a fost singurul atu însă, da, această dublă experienţă mi-a oferit o perspectivă echilibrată, care mă ajută să identific mai bine priorităţile şi aspiraţiile oamenilor din diverse medii, dar nu doar raportat la aceste două locuri.
Prin toate experienţele mele, indiferent de perioada vieţii, şi prin contactul cu oamenii mă străduiesc să extrag şi să înţeleg nevoile cetăţenilor, fie ei din mediul rural sau urban, pentru a putea contribui la soluţii care să răspundă realităţilor fiecăruia. Angajamentul meu este să reprezint cu responsabilitate şi empatie fiecare comunitate.
Fiecare cetăţean merită sprijinul şi implicarea oamenilor politici pentru ca împreună să puteam construi un viitor mai bun.
Reporter: Până în 2030, o treime din forţa de muncă activă din satele României va dispărea, conform unui studiu Eurostat. Ce soluţii urgente credeţi că ar trebui aplicate pentru stabilizarea populaţiei tinere locale şi repopularea satelor?
Lucian Rădulescu: Este esenţial să întărim infrastructura, să creăm condiţii atractive de trai şi să acordăm facilităţi pentru tineri, fie că vorbim de antreprenori care vor să dezvolte mici afaceri în mediul rural sau de cei plecaţi la studii sau la muncă în alte judeţe.
Chiar cu riscul de a mă repeta, în ceea ce priveşte ultima categorie enumerată, susţin că trebuie să insistăm pe proiecte prin care aceştia să fie încurajaţi să se întoarcă acasă.
Trebuie să identificăm soluţiile şi resursele pentru acordarea unor pachete de stimulente fiscale care să ajute tinerii din mediul rural să îşi construiască o carieră şi să îşi pună în aplicare ideile de afaceri sau inovaţie.
De asemenea, apreciez oportună derularea unor programe de formare profesională adaptate nevoilor pieţei locale, cum ar fi agricultura modernă, tehnologia informaţiei sau energia verde, facilitarea accesului la finanţare prin granturi şi microcredite.
Tot în ceea ce îi priveşte pe tineri, în general, îmi propun reglementarea posibilităţii de integrare şi menţinere a absolvenţilor de studii universitare subvenţionate de stat în România, prin oferirea de locuri de muncă imediat după finalizarea studiilor.
Doar printr-o abordare coerentă şi susţinută pe termen lung, se poate realiza o repopulare a satelor şi o stabilizare a populaţiei tinere şi astfel de măsuri au fost analizate şi cuprinse de PSD în Programul de Guvernare.
Reporter: Caracteristicile geografice şi demografice ale judeţului Vâlcea pot creiona un „proiect pentru Vâlcea” din punct de vedere administrativ? Cum ar putea fi acesta susţinut din Parlament?
Lucian Rădulescu: Judeţul Vâlcea are o poziţie geografică importantă şi beneficiază şi de resurse naturale diverse (păduri, ape minerale, etc). Populaţia este în scădere, dar cred cu putere că acest lucru se poate schimba.
Autori şi lecturi preferate?
Marin Preda – Cel mai iubit dintre pământeni şi cam toată opera sa.
Alchimistul de Paulo Coelho.
Ultima carte citită şi când?
Am reparcurs recent Constituţia României şi, în prezent, citesc ultima carte a domnului Gheorghe Smeoreanu – Daniel şi Daniil.
Sport preferat? Echipa favorită?
... previzibil, fotbalul! FCSB!
Modelul politic care v-a influenţat cariera de până acum este...?
Aici am două nume: Ion Cîlea şi Constantin Rădulescu. M-au inspirat prin caracter, perseverenţă, dedicare şi rezultate.
Sunt vizibile şi de necontestat investiţiile majore realizate în infrastructură, turism şi în serviciile esenţiale: sănătate, educaţie, protecţie socială. Suntem în mod evident pe drumul cel bun, avem resurse de tot felul şi sunt convins că judeţul Vâlcea va deveni în perioada următoare o destinaţie şi mai "atractivă".
Şi când spun "atractivă" mă refer şi din punct de vedere economic, pentru mai multe companii mari, poate chiar străine, astfel încât să creăm şi să menţinem un mediu concurenţial, aflat în compatibilitate dinamică cu mediul natural/social, dar şi cu nevoile prezente şi viitoare ale generaţiilor care coexistă şi se succed.
Vâlcea este cunoscută pentru turismul balnear, turismul montan, pentru Salina de la Ocnele Mari, pentru lăcaşurile de cult, precum şi pentru producţia de produse tradiţionale, ceea ce poate constitui o bază pentru revitalizarea economică.
În sensul celor de mai sus, un proiect administrativ de dezvoltare economică sustenabilă, axat pe turism, energie verde şi exploatarea tuturor resurselor menţionate şi crearea unui circuit, cu siguranţă ar fi susţinut atât de parlamentarii vâlceni cât şi de cei din regiunile învecinate. Acest proiect ar putea fi prezentat ca o oportunitate de dezvoltare nu doar pentru judeţ, ci şi pentru întreaga regiune sudică a României.
Reporter: În discursul public al politicienilor, termenii „naţionalist” şi „patriot” se învălmăşesc în mai toate frazele. Vă consideraţi naţionalist sau patriot? Cum diferenţiaţi aceste nuanţe?
Lucian Rădulescu: Într-o abordare personală, aş prefera să mă definesc ca patriot. Îmi iubesc ţara şi îi apreciez valorile şi tradiţiile, le promovez, este unul dintre motivele pentru care am şi ales să candidez, dar o fac într-un mod fair-play şi cu convingerea că menţinerea cooperării între state şi schimburile culturale sunt vitale.
Sunt idealist de fel, motiv pentru care îmi doresc o lume în care fiecare naţiune să îşi poată păstra identitatea dar, în acelaşi timp, susţin că trebuie să existe un dialog deschis şi respectuos între culturi.
Naţionalismul, pe de altă parte, apreciez că induce convingerea că naţiunea proprie este mai valoroasă şi se poate manifesta sub o formă competitivă, putând duce şi la excludere, respectiv respingere. După cum spuneam, prefer patriotismul!
Reporter: Alegerile parlamentare sunt programate între cele două tururi de scrutin pentru alegerea Preşedintelui. Ce influenţă vor avea rezultatele din primul tur în alcătuirea noului Legislativ?
Lucian Rădulescu: A fost un an încărcat. Suntem într-o perioadă atipică raportat la suprapunerea celor două tipuri de campanii, dar românii ştiu ce să voteze, au învăţat să voteze aşa cum cred ei mai bine.
Astfel, nu cred că rezultatele din primul tur îi va influenţa. Alegătorii vor decide în funcţie de oamenii şi valorile pe care aceştia le reprezintă, având în vedere nevoia pentru o guvernare echilibrată şi un Parlament care să reflecte voinţa lor autentică.
Îi îndemn pe români să voteze responsabilitatea, dezvoltarea şi siguranţa.
Reporter: În afară de locul natal, ne puteţi menţiona alte trei zone din Vâlcea care, pentru dumneavoastră, au o încărcătură emoţională deosebită?
Lucian Rădulescu: Nu pot să vă răspund, pentru că ar însemna să fac diferenţe care nu sunt corecte. Fiecare colţişor al judeţului are propriul său rol şi propria frumuseţe. Am prieteni în toate localităţile din judeţ, alături de care am trăit experienţe valoroase şi care au contribuit la formarea mea ca om, ca profesionist şi ca politician.
Reporter: Unde veţi petrece Sărbătorile de Iarnă? Este o destinaţie des frecventată de către familia dumneavoastră?
Lucian Rădulescu: Alături de familie, în ţară, la Nicolae Bălcescu, Râmnicu Vâlcea şi Mihăeşti.
Reporter: Un mesaj de final de an pentru români şi, în special, pentru vâlceni?
Lucian Rădulescu: Le doresc tuturor sănătate, un final de an senin, să se înconjoare de cei dragi de sărbători şi fiecare zi din noul an să fie o promisiune îndeplinită. Restul sunt doar lucruri mărunte, care vin şi pleacă în funcţie de perioadele vieţii.
Comandat de PSD - Organizaţia Judeţeană Vâlcea, Realizat de Media Group SRL, CUI 11240017