Sub Lupă

Reţineri şi acuzaţii de corupţie la nivelul Serviciului de Ambulanţă Dolj

Managerul Ambulanţei Dolj şi socrul lui aveau 665.660 de euro cash în cutii de pantofi, acasă, când au fost reţinuţi pentru luare de mită

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Craiova au dispus, în data de 01 noiembrie 2024, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a trei inculpaţi cu funcţii importante în cadrul unor instituţii publice din judeţul Dolj. Aceştia sunt acuzaţi de infracţiuni grave de corupţie, incluzând luare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu.

Printre persoanele implicate se numără:

• Cristian Gîngioveanu, manager al Serviciului de Ambulanţă Dolj, este acuzat de luare de mită, complicitate la luare de mită şi utilizarea neautorizată a unor informaţii confidenţiale.
• Constantin Găvan, directorul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Şimnic, este suspectat de trafic de influenţă şi complicitate la utilizarea neautorizată a informaţiilor.
• Ionica Melania Răducanu, asistent medical în cadrul Centrului Medical Bechet, este investigată pentru complicitate la trafic de influenţă şi luare de mită.

Procurorii au identificat probe care indică faptul că, în perioada septembrie – octombrie 2024, Constantin Găvan ar fi cerut şi primit aproximativ 30.500 de euro de la patru persoane interesate să obţină posturi în cadrul Serviciului de Ambulanţă Dolj.

Percheziţii şi confiscări

În urma percheziţiilor efectuate la domiciliile lui Gîngioveanu şi Găvan, s-au descoperit sume semnificative de bani, inclusiv 665.660 euro, 67.460 dolari şi 203.850 lei, fonduri care au fost confiscate în vederea investigaţiilor.

Propunerea de arestare preventivă

În cursul zilei de 01 noiembrie, inculpaţii vor fi prezentaţi Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Menţiunea privind prezumţia de nevinovăţie

Direcţia Naţională Anticorupţie subliniază că punerea în mişcare a acţiunii penale reprezintă doar o etapă a procesului penal, menită să permită adunarea probelor şi stabilirea adevărului. În toate etapele, inculpaţii beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, conform prevederilor legale în vigoare.

Acest comunicat a fost redactat în conformitate cu normele Ghidului de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass-media, aprobat de Consiliul Superior al Magistraturii prin Hotărârea nr. 197/2019.

Comunicatul DNA:

​În continuarea comunicatului nr. 798/VIII/3 din data de 31.10.2024, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 01 noiembrie 2024, faţă de inculpaţii:
​GÎNGIOVEANU CRISTIAN, manager al Serviciului de Ambulanţă al Judeţului (S.A.J.) Dolj, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, complicitate la luare de mită şi folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată;
​GĂVAN CONSTANTIN, director al Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Şimnic, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată şi complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată;
​RĂDUCANU IONICA MELANIA, asistent medical în cadrul Centrului Medical Bechet, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la trafic de influenţă, complicitate la dare de mită, dare de mită şi trafic de influenţă.
​În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada septembrie – octombrie 2024, inculpatul Găvan Constantin ar fi pretins şi ar fi primit suma totală de 30.500 euro de la patru persoane (martori în cauză), pentru a interveni pe lângă ginerele său, inculpatul Gîngioveanu Cristian, manager al Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Dolj, în vederea angajării acestora în cadrul Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Dolj, pe posturi de şofer autosanitară, respectiv asistentă medicală.
Astfel, în cursul lunilor septembrie – octombrie 2024, în baza unei rezoluţii unice, inculpatul Gîngioveanu Cristian, prin intermediul inculpatului Găvan Constantin, respectiv a unei alte persoane, ar fi diseminat subiectele ce urmau a fi susţinute la proba scrisă a concursurilor de angajare organizate de Serviciul de Ambulanţă Judeţean Dolj mai multor candidaţi, în vederea facilitării promovării de către respectivele persoane a concursurilor de angajare şi a ocupării de către acestea a posturilor scoase la concurs.
În perioada septembrie – octombrie 2024, inculpatul Gîngioveanu Cristian, în mai multe situaţii, ar fi primit de la fiul inculpatei Răducanu Ionica Melania diverse bunuri pentru a-l ajuta pe acesta să se angajeze ca şofer autosanitară la Serviciul de Ambulanţă al Judeţului Dolj, cât şi pentru a o angaja ca asistentă medicală în cadrul spitalului CFR Craiova pe concubina acestuia din urmă, unde manager este soţia inculpatului Gîngioveanu Cristian.
În demersurile lor, inculpaţii Gîngioveanu Cristian şi Găvan Constantin ar fi beneficiat şi de ajutorul inculpatei Răducanu Ionica Melania.
Cu ocazia efectuării percheziţiilor domiciliare în cursul zilei de 31 octombrie 2024, la locuinţele inculpaţilor Gîngioveanu Cristian şi Găvan Constantin ar fi fost găsite sumele de 665.660 euro, 67.460 dolari USA şi 203.850 lei, care au fost ridicate în vederea confiscării.
La data de 01 noiembrie 2024, cei trei inculpaţi urmează să fie prezentaţi Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.
În cauză procurorii beneficiază de sprijin din partea lucrătorilor din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Menţionăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...