Sub Lupă

Director executiv şi angajate ale DSP Olt, plasate sub control judiciar pentru suspiciuni de corupţie şi abuz în serviciu

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Craiova au dispus începerea urmăririi penale şi luarea măsurii controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile faţă de trei angajate ale Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Olt, implicate în mai multe fapte de corupţie, abuz în serviciu şi alte infracţiuni.

Inculpatele, printre care se numără Elena Ioniţă, director executiv al DSP Olt, Marinela Rodica Madan, coordonator al Departamentului Supraveghere în Sănătate Publică, şi Iuliana Alina Odagiu, asistent medical în cadrul instituţiei, sunt acuzate de o serie de infracţiuni, inclusiv abuz în serviciu, luare şi dare de mită, complicitate la abuz în serviciu, fals în acte oficiale şi evaziune fiscală.

Abuzuri financiare şi beneficii necuvenite

În perioada 2023–2024, directorul executiv Elena Ioniţă ar fi aprobat plăţi nejustificate, în valoare totală de 318.092 lei, către o societate comercială, sub forma unor chirii care depăşeau bugetul aprobat de Ministerul Sănătăţii. Se suspectează că aceste plăţi ar fi fost facilitate prin semnarea unor ordonanţări care nu respectau dispoziţiile legale.

De asemenea, în cursul lunii aprilie 2021, proprietarul societăţii comerciale ar fi vândut un teren părinţilor Elenei Ioniţă la un preţ semnificativ mai mic decât cel al pieţei, stârnind suspiciuni de favorizare.

Salariu plătit fără muncă prestată

Iuliana Alina Odagiu, asistent medical, ar fi primit salarii în mod nejustificat, deşi nu a fost prezentă la locul de muncă şi nu şi-a desfăşurat activitatea conform fişei postului. Aceasta ar fi fost susţinută de Marinela Rodica Madan, care ar fi falsificat foile de prezenţă şi evaluările de performanţă pentru a atesta activitatea sa fictivă. Acest aranjament ar fi produs un prejudiciu de 138.750 lei bugetului DSP Olt.

În paralel, Odagiu ar fi desfăşurat activităţi profesionale într-un salon de înfrumuseţare deţinut de ea, fără a înregistra veniturile în documentele contabile, sustrăgându-se astfel de la plata obligaţiilor fiscale.

Măsuri impuse sub control judiciar

Cele trei inculpate trebuie să respecte o serie de obligaţii impuse pe perioada controlului judiciar, inclusiv interdicţia de a comunica cu persoanele implicate în dosar şi de a ocupa funcţii de conducere în cadrul DSP Olt. În caz de nerespectare a acestor obligaţii, măsura controlului judiciar ar putea fi înlocuită cu arest la domiciliu sau arest preventiv.

Ancheta, sprijinită de Direcţia Generală Anticorupţie, este în desfăşurare, iar procurorii au în vedere şi alte persoane implicate în acest caz complex de corupţie şi abuz în serviciu.

Prezentăm mai jos comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 30 octombrie 2024, faţă de inculpatele:
IONIŢĂ ELENA, director executiv în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Olt (D.S.P. Olt), pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu în formă continuată, abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată, luare de mită (2 infracţiuni din care una în formă continuată) şi fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată;
MADAN MARINELA RODICA, coordonator al Departamentului Supraveghere în Sănătate Publică din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Olt, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată şi fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată;
ODAGIU IULIANA ALINA, asistent medical în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Olt, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată, dare de mită în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată şi evaziune fiscală, în formă continuată.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 2023 – 2024 inculpata Ioniţă Elena, în calitate de director executiv în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Olt ar fi semnat ordonanţările de plată şi ar fi dispus plata către o societate comercială, cu titlu de chirie, a unor sume de bani care nu ar fi fost prevăzute în bugetul aprobat de către Ministerul Sănătăţii, încălcând astfel dispoziţiile legale, cu consecinţa producerii unei pagube în dauna Ministerului Sănătăţii în cuantum de 318.092 lei.
În concret, în cursul anului 2022 inculpata Ioniţă Elena ar fi încheiat cu o societate comercială un contract de închiriere a unui imobil în care să se desfăşoare activitatea Direcţiei de Sănătate Publică Olt, pentru care ar fi fost aprobată de către Ministerul Sănătăţii suma de 61.004 lei lunar.
În contextul derulării acestui contract de închiriere, inculpata Ioniţă Elena ar fi aprobat la plată cu titlu de chirie către societatea comercială respectivă sume de bani care nu ar fi fost prevăzute în bugetul aprobat de către Ministerul Sănătăţii, respectiv suma de 68.058 lei în anul 2023 şi suma de 250.034 lei în anul 2024.
Anterior încheierii acestui contract, în cursul lunii aprilie 2021, reprezentanta societăţii comerciale menţionate anterior, în calitate de proprietar al mai multor loturi de teren situate în oraşul Slatina, într-o zonă cu potenţial de dezvoltare imobiliară, ar fi vândut părinţilor inculpatei Ioniţă Elena unul dintre loturi pentru suma de aproximativ 9.000 de euro, în condiţiile în care mai multe loturi de teren similare ar fi fost vândute, în aceeaşi perioadă, de acelaşi proprietar, pentru sume cuprinse între 32.000 şi 35.000 de euro.
Totodată, din cercetările efectuate până în prezent nu s-a putut găsi nicio dovadă că suma de 44.000 lei (aproximativ 9.000 de euro) ar fi fost plătită în mod efectiv, în înscrisurile notariale fiind menţionat că banii s-au plătit în numerar, fără a exista un înscris care să ateste plata sumei.
În perioada iunie 2022 – octombrie 2024, inculpata Ioniţă Elena a dispus plata salariului către inculpata Odagiu Iuliana Alina, ce figura angajată în funcţia de asistent medical în cadrul D.S.P. Olt, cunoscând că aceasta nu şi-a desfăşurat activitatea în cadrul instituţiei, nu a îndeplinit vreo sarcină de serviciu şi nu ar fi mers la locul de muncă, încasând în mod necuvenit salariul lunar.
În realizarea demersului infracţional, cu încălcarea dispoziţiilor legale, inculpata Ioniţă Elena ar fi fost ajutată de inculpata Madan Marinela Rodica care ar fi semnat foile colective de prezenţă şi fişele de evaluare a performanţelor individuale pentru inculpata Odagiu Iuliana Alina, atestând în acest mod prezenţa la serviciu a acesteia din urmă.
Astfel, prin plata necuvenită a salariilor lunare, ar fi fost prejudiciat bugetul instituţiei publice cu suma de 138.750 lei, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit pentru inculpata Odagiu Iuliana Alina.
În perioada respectivă, inculpata Odagiu Iuliana Alina ar fi desfăşurat efectiv activităţi profesionale la salonul de înfrumuseţare care îi aparţine.
Totodată, în perioada iunie 2022 – iulie 2024, inculpata Ioniţă Elena ar fi beneficiat de la inculpata Odagiu Iuliana Alina, direct şi în mod necuvenit, de servicii de cosmetică şi înfrumuseţare prestate în fiecare lună din perioada menţionată, în cuantum total de 36.670 lei (aproximativ 1.500 lei pe lună).
În perioada ianuarie 2022 – octombrie 2024, inculpata Odagiu Iuliana Alina nu ar fi înregistrat în actele contabile veniturile obţinute din prestarea de servicii de cosmetică şi înfrumuseţare, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, cu consecinţa producerii unei pagube în dauna bugetului.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, cele trei inculpate trebuie să respecte o serie de obligaţii, între care să se prezinte ori de câte ori sunt chemate la organul de urmărire penală, să nu depăşească limita teritorială a României, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar şi să nu exercite funcţii de conducere în cadrul D.S.P. Olt (în cazul inculpatelor Ioniţă Elena şi Madan Marinela Rodica), respectiv să nu exercite funcţia de asistent medical în cadrul D.S.P. Olt (în cazul inculpatei Odagiu Iuliana Alina).
Inculpatelor li s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Celor trei inculpate li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile penale, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul Direcţiei Generale Anticorupţie.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Menţionăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...