Drăgăşaniul putrezeşte sub mormane de gunoaie, iar administraţia actuală, cu cel mult încă trei săptămâni de exerciţiu pentru primarul Cristian Nedelcu, trage foloase de pe urma crizei, în timp ce la nivel judeţean, povestea cu miros fetid din al doilea municipiu al Vâlcii începe să dea bătăi de cap autorităţilor.
Criza deşeurilor din al doilea oraş ca mărime al Vâlcii pare să fie întreţinută în mod voit, conturile administraţiei publice din Drăgăşani fiind folosite pentru servicii pe care populaţia oraşului ar trebui să le plătească direct unui prestator desemnat la nivel local, susţin voci chiar din administraţia locală.
O poveste cu miros rânced
Până anul trecut, municipiul Drăgăşani a avut un contract încheiat cu o firmă de salubritate din judeţul Mehedinţi. Noua legislaţie, care interzice operatorilor din domeniu să mai presteze servicii pe raza altui judeţ, a dus la o reziliere de comun acord între prestator şi administraţia locală.
De atunci însă, actualul primar, Cristian Nedelcu, a identificat o soluţie facilă de a sifona nişte bani. „De la începutul anului acesta, s-a mers pe varianta încredinţării directe a serviciilor de salubrizare din oraş cu două firme, Urban SA si New Recyling. Se plătesc aproximativ 600.000 lei lunar din conturile primăriei către aceşti operatori. Nu este ok, de fapt, acoperim găurile pe care ar trebui să le plătească populaţia din oraş. La un audit al Curţii de Conturi, sumele vor fi imputate”, spune administratorul public al municipiului Drăgăşani, Marian Florea.
Pe 19 septembrie 2024, contractul de administrator public al municipiului se încheie de drept. Poate răsufla uşurat, ba chiar are în intenţie să gestioneze soarta altui oraş din zonă.
„M-a dat afară din birou, la fel fac şi angajaţii lui!”
Chestiunea gunoaielor a fost armă de luptă chiar şi în campania electorală, mulţi contracandidaţi ai lui Nedelcu marşând pe această temă. Situaţia este, totuşi, ceva mai delicată. Cu 4.500 de apartamente în blocuri, alte 4.500 de locuinţe individuale (case) şi doar 15 asociaţii de locatari, Drăgăşaniul este un loc greu de gestionat pentru orice operator de servicii de salubritate. Dar, pe lângă acest impediment, se mai iveşte şi câte un factor decident care acţionează contrar interesului locuitorilor din al doilea mare oraş al Vâlcii.
„Se ştia încă din octombrie 2023 că va trebui să întocmim caietul de sarcini şi să dăm drumul unei noi licitaţii pentru desemnarea unui nou operator de salubrizare. Am insistat pe acest aspect, dar se pare că domnul primar avea un interes deosebit în a trece pe varianta de încredinţare directă a serviciilor. De insistat, am insistat, ca să înţelegeţi! S-a ajuns până la varianta în care m-a dat afară din birou şi la fel procedează şi angajaţii din subordinea lui. Mai explicit, în momentul în care am vrut să particip la o şedinţă a ADI Salubrizare Vâlcea, fiind desemnat ca reprezentant al municipalităţii în asociaţie, m-a chemat primarul în birou la el şi mi-a spus că nu am ce căuta la întâlnire, după care mi-a trântit uşa în nas. Se merge pe varianta de încredinţare directă a serviciilor de salubrizare de mai bine de 6 luni. Sunt pe piaţă Urban SA şi New Recycling, dar primăria este intermediar între prestatori şi populaţie, aşa că lunar se achită aproximativ 600.000 din bugetul localităţii. Da, sunt bani pe care un audit al Curţii de Conturi îi va imputa. Cum, în ce fel şi când se vor recupera aceste sume...? Dumnezeu cu mila! Din ceea ce ştiu, în ultimele luni, încasările de la populaţie şi agenţii economici pentru aceste servicii nu au depăşit 100.000 sau 120.000 lei. Facturile vin, banii se achită în funcţie de lichidităţile existente, iar primăria va rămâne bună de plată pentru că aşa a decis domnul primar Nedelcu. El mai are maxim trei săptămâni din mandat, bubele se vor sparge în capul altora”, spune administratorul public al municipiului Drăgăşani.Şoc resimţit la nivel judeţean
Pentru reprezentanţii Guvernului în teritoriu (Prefectură –n.r.) şi alte servicii deconcentrate, situaţia din Drăgăşani vine ca un mic cutremur. Scandalul de la Drăgăşani a trebuit gestionat de subprefectul Florentina Călin.
„Am iniţiat un control mixt pe Drăgăşani încă de la începutul săptămânii. Povestea e încâlcită, iar cei care o pot dezlega sunt doar cei din Consiliul Local. Varianta optimă este să declare la nivel de localitate stare de alertă sanitară, să desemneze un operator cu un contract pe perioadă determinată şi să organizeze o nouă licitaţie pentru atribuirea acestor servicii. DSP şi Garda de Mediu pot să dea amenzi peste amenzi, dar asta nu va rezolva problema. Ce este mai greu de făcut e faptul că tot Consiliul Local va trebui să adopte, prin vot, instituirea acestei stări de alertă. Ori, înţeleg că de patru sau cinci ori, această chestiune a gestionării deşeurilor s-a blocat chiar în Consiliul Local. Soluţia este în mâna lor, dacă nu vor înţelege că ar trebui să acţioneze pentru binele comun al localităţii este o chestiune pe care vor fi nevoiţi să şi-o asume. Există un principiu al autonomiei locale pe care îl respectăm. Prefectura nu poate să treacă peste Executivul din primărie şi peste Consiliul Local. Putem doar să îi îndrumăm pe căile care pot descâlci această tevatură”, a mărturisit Florentina Călin după o întrevedere cu viceprimarul, secretarul Primăriei Drăgăşani şi administratorul public al oraşului. Ca de obicei, primarul Cristian Nedelcu a absentat, fiind în concediu.
La DSP, situaţia este la fel de tulbure. „Da, am constatat că există motive întemeiate pentru declanşarea stării de alertă sanitară în Drăgăşani, dar acest lucru va trebui efectuat de Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă şi apoi dezbătut şi votat în Consiliul Local. Nu am avut niciun fel de sesizare anterioară, noi abia acum am aflat de această situaţie”, declară directorul Lorena Mărgăritescu.
În colaps încă din iulie
Spusele şefei de la DSP sunt contrazise flagrant de unul dintre consilierii locali din Drăgăşani, Marian Roşca (Forţa Dreptei).
„Le-am transmis o sesizare celor de la DSP încă din iulie. Nu s-a mişcat nimic! Declarăm încă o stare de urgenţă sanitară, în condiţiile în care trebuia sa avem deja contractată o firmă de salubritate, sau cel puţin să fie lansată o licitaţie în acest sens. Dar nu ai cu cine... Soluţia prezentată de cei de la Prefectură constă în a încheia un nou contract semnat pe genunchi cu o firmă de salubritate. Fără negociere, fără licitaţie... E aceeaşi schemă folosită şi cu şase luni în urmă când, la fel, Drăgăşaniul a fost declarat în stare de urgenţă sanitară şi primarul a încheiat contract la salubritate, direct, fără negociere, fără licitaţie. S-au scurs lunar cel puţin 95.000 euro pe acest contract pe încredinţare directă”, spune Marian Roşca.
Un val seismic secundar vine de la APAVIL
Pentru drăgăşeneni, criza gunoaielor este doar începutul unui calvar ce va trebui rezolvat de următoare garnitură de edili. „Am primit o notificare de la APAVIL SA, în care suntem informaţi că, începând cu această toamnă, programul de furnizare al apei potabile în municipiu ar putea fi redus la 4 ore pe zi. Motivul dânşilor este că sunt pierderi pe reţelele existente în blocurile de locuinţe. De exemplu, dacă societatea furnizează 100 mc de apă până la intrarea în bloc, pe contorizarea individuală apar doar 80 mc consumaţi. Restul dispare. Nu e un singur bloc, e o problemă generalizată, de aceea şi avertismentul primit de la Apavil”, mai spune Marian Florea.
Contracte direct cu primăria
Cele 15 asociaţii de proprietari din Drăgăşani şi restul familiilor sau persoanelor juridice au contracte de salubrizare semnate direct cu Primăria municipiului.
„Este o anomalie. Eu unul, ca şi proprietar al unei firme, nu ştiu cine îmi prestează acest serviciu. Am un contract semnat cu Primăria Drăgăşani, dar nu ştiu ce firmă vine să ridice deşeurile. Plătesc vreo câteva sute de lei lunar factura. Nu mi se pare o chestiune normală. Ar fi trebuit să am un contract încheiat între firmă şi prestatorul de servicii. Criza gunoiului din oraş este un subiect fierbinte, care trenează de vreo 10-11 luni. Nu şi-a găsit încă soluţie, iar noua administraţie va avea bătăi de cap mari pe acest subiect”, consideră Lucian Borţa, antreprenor şi viitor consilier local PSD.
Municipalitatea drăgăşeneană a fost prinsă iarăşi pe picior greşit
Autorităţile drăgăşenene au primit ok-ul din partea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru instituirea stării de alertă la nivelul oraşului pentru o perioadă de 30 de zile, ca urmare a neridicării gunoiului menajer.
După mai bine de şase luni în care actualul primar Cristian Nedelcu a preferat să meargă pe varianta încredinţării directe a serviciului de salubrizare din oraş, către Urban SA, oraşul se sufocă în mormane de gunoaie, iar municipalitatea are de recuperat aproximativ 3 milioane lei de la populaţie şi agenţi economici pentru neachitarea facturilor restante, dar decontate de primărie din bugetul local.
Pe 19 septembrie, la sediul Instituţiei Prefectului Judeţul Vâlcea, astăzi, 19 septembrie 2024, a avut loc o întâlnire de urgenţă a membrilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea prin care s-a luat act de proiectul de hotărâre transmis de CLSU Drăgăşani cu privire la propunerea declarării stării de alertă, la nivelul municipiului Drăgăşani, din cauza pericolului cauzat de neridicarea gunoiului.
Conform unui comunicat transmis de instituţie, prefectul judeţului Vâlcea şi-a exprimat acordul privind declararea stării de alertă la nivelul municipiului Drăgăşani, pentru o perioadă de maxim 30 de zile.
Documentaţie incopletă: stare de alertă fără măsuri de acţiune
Chiar şi aşa, reprezentanţilor Primăriei Drăgăşani li s-a cerut refacă documentaţia înaintată Prefecturii Vâlcea şi CJSU, prima variantă a hotărârii de declarare a stării de alertă necuprinzând măsurile concrete pe care edilii ar trebui să le întreprindă.
„Având în vedere emiterea acordului de către prefectul judeţului Vâlcea, în temeiul dispoziţiilor art.4^3 alin. (1) din O.U.G. nr.21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, cu modificările şi completările ulterioare, urmează ca CLSU Drăgăşani să întreprindă măsurile necesare pentru declararea stării de alertă la nivelul municipiului Drăgăşani prin adoptarea unei noi hotărâri de către Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Drăgăşani.
Totodată, hotărârea privind declararea stării de alertă, pentru o perioadă de maxim 30 de zile, care se va adopta în cadrul Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Drăgăşani va trebui să cuprindă în concret măsurile pentru creşterea capacităţii de răspuns, asigurarea rezilienţei comunităţilor şi diminuarea impactului tipului de risc necesar a fi aplicate, condiţiile concrete de aplicare şi destinatarii acestor măsuri, care se vor realiza pe durata stării de alertă, cât şi instituţiile şi autorităţile publice care pun în aplicare sau urmăresc respectarea aplicării măsurilor, potrivit dispoziţiilor imperative prevăzute la art. 4^5 din O.U.G. nr. 21/2004, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în informarea transmisă de Prefectura Vâlcea.