Eveniment

Start în anul şcolar 2024-2025. Primarii nu au accesat fondurile guvernamentale destinate şcolilor

• Peste 49.000 de elevi sunt aşteptaţi la cursuri în Vâlcea

Anul şcolar 2024-2025 începe cu un număr mai mare de elevi şi preşcolari faţă de cel precedent, 49.095 de copii şi adolescenţi, faţă de 47.361 înregistraţi în 2023-2024.

În acelaşi timp, problemele clasice din şcoli tind să nu dispară, după cum arată informarea prezentată de Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Direcţia de Sănătate Publică.

Dezinteres total al edililor

Ca şi anul trecut, şapte unităţi şcolare din judeţul Vâlcea vor trimite elevii la clasicul WC din fundul curţii, chiar dacă primarii din localităţile respective puteau accesa anul acesta fonduri guvernamentale pentru rezolvarea acestei situaţii jenante.

Şcolile şi grădiniţele respective sunt: Şcoala Gimnazială, sat Tina, comuna Livezi - structurile: Şcoala Gimnazială, sat Tina, comuna Livezi, Şcoala Primară şi grădiniţele cu program normal din satele Pârâienii de Jos şi Tina; Şcoala Gimnazială, comuna Măldăreşti; Liceul „Constantin Brâncoveanu, oraş Horezu – structura Şcoala Gimnazială, sat Romanii de Sus nr. 2; Şcoala Gimnazială, sat Cârstăneşti, comuna Oteşani – structura Grădiniţa cu Program Normal Oteşani.

„Pentru aceste unităţi de învăţământ s-au alocat fonduri prin HG nr. 366/2024 pentru amenajarea/construirea de grupuri sanitare conforme. Ministerul Educaţiei a transmis către Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea fondurile necesare. UAT-urile au fost anunţate de la începutul anului 2024, dar nimeni nu a solicitat deschidere de credit pentru utilizarea sumelor alocate”, susţine inspectorul şcolar general Mihaela Andreianu.

Dezinteresul, boală cronică a edililor

Lipsa de interes a aleşilor locali în rezolvarea problemelor din şcoli se vede şi în lipsa autorizaţiilor şi avizelor de funcţionare, fie că vorbim de cele de securitate la incendiu sau de cele sanitare. Astfel, din cele 485 de unităţi de învăţământ de pe raza judeţului, 23 de şcoli şi grădiniţe nu au autorizaţie sau aviz de securitate la incendiu, alte 20 nu sunt autorizate sanitar, iar 12 cabinete medicale din şcoli sunt, la fel, lipsite de autorizaţia sanitară de funcţionare.

• 23 de şcoli şi grădiniţe nu au autorizaţie sau aviz de securitate la incendiu.
• 20 de unităţi de învăţământ nu au autorizaţie sanitară de funcţionare. 12 cabinete sanitare din şcoli sunt în aceeaşi situaţie.

„Motivele neobţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu sunt următoarele:

- Nerealizarea măsurilor de securitate la incendiu stabilite prin scenariile de securitate la incendiu;
- Neefectuarea demersurilor de către investitor sau beneficiar pentru realizarea documentaţiei tehnice şi intrarea în legalitate”, se mai arată în raportul prezentat prefectului de Vâlcea.

În 37 de şcoli şi grădiniţe, siguranţa elevilor nu este asigurată în niciun fel, acestea neavând nici personal uman pentru paza incintei, nici sisteme video sau antiefracţie. Numărul acestora a scăzut faţă de anul şcolar precedent, când în judeţ era 55 de unităţi de învăţământ în această situaţie.

Bătălie pe fondurile PNRR

Dacă sumele dedicate construirii grupurilor sanitare moderne au fost ratate cu brio de unii primari vâlceani, la dotarea şcolilor cu echipamente moderne şi amenajarea laboratoarelor de specialitate pare că interesul edililor a fost mai manifest. Bine, ce-i drept, aici intervine şi implicarea Consiliului Judeţean, care a depus cereri de finanţare prin PNRR pentru 46 de şcoli din judeţ.

„Pentru 126 unităţi de învăţământ din judeţ şi unităţi conexe, prin UAT (80 unităţi de învăţământ) şi prin Consiliul Judeţean Vâlcea (46 unităţi de învăţământ) s-au depus proiecte de „Dotare cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale” prin apel PNNR.

Prin aceste proiecte vor fi dotate: 1814 săli de clasă, 107 laboratoare de informatică, 100 laboratoare şcolare, 99 cabinete şcolare, 93 cabinete de consiliere psihopedagogică, 113 săli de sport, 15 ateliere de practică. Valoarea proiectelor este de 122.697.349 lei”, se arată în raportul ISJ Vâlcea. Până acum, doar 3 unităţi de învăţământ au primit integral dotările solicitate, alte 35 au raportat livrarea parţială a dotărilor, 74 au demarat procedurile de achiziţie, iar 14 sunt în faza de elaborare a documentaţiei de achiziţie.

Alte 22 de unităţi şcolare au semnat deja contractele de finanţare pentru dotarea a 29 de laboratoare inteligente, urmând să primească în total 8.427.092 lei, tot în cadrul unui apel PNRR.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...