Economic

Uncia de aur a trecut de 2.500 dolari

În urmă cu o lună, uncia de aur atingea un record de 2.483,60 dolari, în timp ce analiştii anticipau atingerea pragului de 2.500 dolari până la sfârşitul anului.

La sfârşitul săptămânii trecute, metalul galben a urcat la un nou maxim istoric de 2.512,40 dolari/uncie şi a încheiat ziua peste pragul de 2.500 dolari. Lunea aceasta, marcările de profit au coborât preţul unciei la 2.485,50 – 2.511 dolari.

În condiţiile în care uncia a atins noul record după momentul anunţului oficial al BNR, preţul gramului de aur a fost stabilit vineri la 358,6134 lei, pentru ca la începutul acestei săptămâni el să urce la 362,5709 lei, la circa 2 lei de maximul istoric atins la începutul acestei luni.

Evoluţia este pusă pe seama riscurilor geopolitice existente, în special extinderea conflictului din Orientul Mijlociu, şi a perspectivei reducerii plasamentelor în moneda americană, în contextul în care se aşteaptă o primă reducere a dobânzilor de către Rezerva Federală la reuniunea comitetului său de politică monetară care se va desfăşura între 17 şi 18 septembrie.

La aprecierea aurului au contribuit şi datele negative din sectorul construcţiilor de noi locuinţe din Statele Unite, care sunt considerate drept semnul unei posibile intrări în recesiune a economiei americane. Aceasta, în ciuda faptului, că analiştii Goldman Sachs şi-au redus la 20% estimările referitoare la posibilitatea apariţiei recesiunii în SUA.

Ce urmează? Reducerea dobânzii de către Fed va afecta cererea de obligaţiuni emise de Trezoreria americană, implicit pe cea de dolari şi va susţine cumpărarea de aur, în special de ETF-urile care au metalul galben drept activ, în timp ce cererea comercială se va reduce datorită preţurilor ridicate. Un rol important va reveni poziţiilor pe care le vor lua băncile centrale, în special cele din China şi India, care în ultimii ani şi majorat expunerea pe aur, într-un efort de a schimba poziţia propriilor monede în comerţul mondial.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...