În urmă cu câteva zile, comuna Stoeneşti a organizat sărbătoarea anuală „Pe fir de borangic”. O mare sărbătoare populară, menită să marcheze Ziua comunei Stoeneşti, atestată documentar în urmă cu 524 de ani.
Comuna Stoeneşti este formată din satele Bârlogu, Budurăşti, Deleni, Dobriceni, Gruieri, Gruiu, Mogoşeşti, Neghineşti, Piscu Mare, Popeşti, Stoeneşti, Suseni şi Zmeurătu. Pe raza localităţii se află schitul Jgheaburi - ctitorit la 1310 - şi o salbă de biserici cu valoare patrimonială, care păstrează intactă pictură murală, interioară şi exterioară, executată în anii 1756, 1757, 1782, 1819 şi 1860.
Cei peste 3200 de locuitori din Stoeneşti se ocupă în principal cu agricultura, cu pomicultura, cu creşterea animalelor şi, implicit, cu procesarea produselor obţinute din aceste activităţi. Ei sunt cei care l-au ales în fruntea administraţiei locale pe Gheorghe Dumbravă în anii 2012, 2016, 2020 şi 2024. Aflat în curând la cel de-al patrulea mandat, Gheorghe Dumbravă se bucură de sprijinul covârşitor al concetăţenilor lui. Pentru cine a avut curiozitatea să străbată localităţile componente, este evidentă schimbarea în bine a aspectului general al comunei Stoeneşti. Atât a infrastructurii şi a domeniului public cât şi a gospodăriilor celor care trăiesc în satele din Stoeneşti.
Mă număr printre cei ce parcurg cu mare plăcere drumurile care străbat zonele pitoreşti ale Stoeneştilor şi sunt un mare admirator al gospodăriilor din ce în ce mai moderne care au apărut în fiecare dintre localităţile de aici. Este un semn al curajului de a investi al locuitorilor, al prosperităţii lor şi al bunei administraţii pe care şi-au ales-o de-a lungul timpului. Gheorghe Dumbravă, primarul de succes al comunei Stoeneşti.
La mulţi ani locuitorilor şi comunei lor şi o dezvoltare şi mai spectaculoasă în anii care vin!
Eugen Neaţă, deputat PSD