Eveniment

Valea Oltului devine o bătaie de cap pentru oficiali. Grindeanu vine în vizită

CNAIR vizează închiderea parţială sau totală a traseului de pe DN 7, pentru efectuarea lucrărilor de defrişare şi decopertare din segmentul II al autostrăzii Sibiu-Piteşti

Lucrările de defrişare şi decopertare pe tronsonul 2 al autostrăzii Sibiu-Piteşti, zonă ce include localităţi din Ţara Loviştei, dar şi sate componente ale Brezoiului, încep să pună probleme atât pentru pentru constructori, cât şi pentru autorităţi.

De la începutul lunii, oficiali din Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) şi din Ministerul Transporturilor ezită să pună punctul pe „i”: închidere totală pentru 30 de zile a traficului pe Valea Oltului între Călineşti şi Boiţa sau restricţii pe anumite perioade de timp în cursul săptămânii?

Trafic deja îngreunat

În momentul de faţă, şoferii care traversează culoarul dintre Râmnicu Vâlcea şi Sibiu înregistrează un timp de parcurs de 5 ore pe 90 de kilometri, cât măsoară segmentul de drum naţional dintre cele două localităţi.

În acelaşi timp, constructorii MAPA şi CENGIZ, semnatari ai contractului pentru lotul 2 al autostrăzii, evită să înceapă lucrări de defrişare şi decopertare a zonelor linitrofe DN 7, motivul fiind riscul crescut de accidente pe aceste puncte.
De la Călineşti (Cornetu), unde urmează să fie executată o bretea de acces pe autostradă, şi până la Cîineni, traficul rutier ar urma să fie afectat pentru o perioadă de 30 de zile, timp necesar asocierii de firme să intervină pe tronsoanele vizate în proiect.

Grindeanu vine să analizeze situaţia la rece

„Pentru localităţile dintre Călimăneşti şi limita cu judeţul Sibiu, închiderea totală a drumului ar fi o crimă. Avem persoane care fac naveta către locuri de muncă spre Sibiu, spre Râmnicu Vâlcea, avem nevoie de aprovizionare pentru agenţii economici şi de transportul populaţiei în caz de urgenţă”, spune primarul din Câineni, Ion Nicolae.

„Înţeleg că ministrul Grindeanu vine săptămâna aceasta să vadă cu ochii lui situaţia din teren. Pentru mine, o decizie normală ar fi fost un blocaj temporar al traficului pe perioada de toamnă. Lumea nu ar mai fi plecat în concedii, copiii ar fi fost ocupaţi cu şcoala etc. Oricum, fără a prezenta soluţii de variante ocolitoare, fără a anunţa un program de restricţii de circulaţie, nu văd cum această măsură ar putea fi luată”, mai spune primarul din Câineni.

Ţara Loviştei şi Valea Lotrului, afectate

Racoviţa, Titeşti, Perişani, Boişoara şi Câineni ar fi localităţile din Ţara Loviştei afectate de aceste măsuri de restricţii, din păcate necesare, dar lor li se adaugă şi Brezoiul, Malaia şi Voineasa, zone cu potenţial turistic. De altfel, Brezoiul a ieşit în evidenţă în ultimii 6 ani prin organizarea unor manifestări culturale cu impact naţional şi internaţional, aşa cum este şi Open Air Blues Festival Brezoi, programat pentru perioada 17-21 iulie. O serie de restricţii rutiere ar putea avea un impact negativ asupra festivalului internaţional de blues de la Brezoi, în contextul în care organizatorii se aşteaptă peste 40.000 de participanţi în acest an.

Vineri se decide totul

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, va ajunge vineri dimineaţa pe Valea Oltului pentru a decide asupra variantei celei mai bune pentru comunităţile locale din nordul Vâlcii şi pentru şoferii care tranzitează zona.

„Vineri vom ştii care va fi decizia colegilor din CNAIR şi a celor din minister. Nu pot să vă spun care variantă va fi agreată, eu nu sunt decident, doar comunicator al deciziilor. Da, ministrul Grindeanu va fi vineri pe Valea Oltului. Este un culoar important de transport pe rute europene şi, normal, deciziile vor trebui calculate cu grijă. CNAIR trebuie să asigure un nivel de siguranţă în trafic, iar, în funcţie de aceste intervenţii, decizia ce va fi luată chiar trebuie să elimine orice risc pentru şoferi”, spune Cristian Tudor, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Regionale Drumuri şi Poduri Craiova, din cadrul CNAIR.

Variante ocolitoare pentru transportatori sunt reprezentate de segmentul care trece prin Defileul Jiului sau Piteşti-Curtea de Argeş -Câmpulung-Sibiu, numai că starea drumurilor pe aceste tronsoane nu este cea mai bună, iar varianta supracongestionării traficului duce iar la un scenariu al întărzierilor neprevăzute.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

05.07.2024 - 10:39Vasya:Good, I like it

Pagina 1 din 1 (1 comentarii din 1)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...