Special

Râmnicul aşa cum nu ţi l-ai fi închipuit!

Albumul Râmnicului vechi şi nou face deja senzaţie pe internet

700 de locuri istorice ale „Oraşului de la poalele Capelei” sunt ilustrate în albumul inedit creionat de anticarul Costel Crăciun

• Imagini rare sau unice ale municipiului sunt expuse într-un tom de peste 700 de pagini

Un viitor album foto dedicat istoriei şi prezentului trăit de locuitorii din Râmnicu Vâlcea face senzaţie pe internet.
Albumul care trasează 700 de paralele temporale din istoria municipiului vâlcean este pus în pagină de anticarul Constel Crăciun, un hunedorean ajuns din copilărie pe aceste meleaguri.

„Ţin minte că am rămas fermecat de zona centrală, cea veche, de până în sistematizare şi modernizare cu blocuri, şi de Parcul Zăvoi. Chiar şi acum, punctul meu preferat din oraş este Zăvoiul”, mărturiseşte anticarul transformat brusc în autor.

Ani de muncă

Nu a beneficiat de un ajutor sau un sprijin deosebit din partea autorităţilor locale sau judeţene pentru realizarea acestuin album, ba, după ani de muncă şi selecţie a pozelor incluse în primul volum foto dedicat Râmnicului, se vede în postura de a apela la sprijinul internaţiul de pe Facebook pentru a lnasa volumul până la celebrarea Zilei Imnului, o sărbătoare locală cu puternic impact emoţional pentru râmniceni.

”Au fost nişte ani buni de selecţie a imaginilor vechi. Unele dintre acestea le-am tras deoparte, pentru că sunt deja arhicunoscute pentru vâlceni şi pentru cei care postează clădiri vechi pe Facebook. Promisiuni au fost multe, dar puţine s-au concretizatr! M-ar fi ajutat o deschidere a arhivelor locale, o comunicare cu cei care păstrează fotografii de acum 60-70 de ani, dar nu s-a de întâmplat acest lucru, în ciuda apelurilor mele. Am făcut rost, totuşi, de o serie de imagini anterioare demolării zonei centrale. Sunt peste 35 de fotografii care apar în premieră în acest album cu imaginile centrului vechi al oraşului, înainte de sistematizarea începută la finalul anilor ’70”, spune anticarul din râmnic.

Alte câteva sute de imagini şi litografii ale Râmnicului vechi au apărut pe ultima sută de metri, dar Costel Crăciun spune că le va păstra pentru o ediţie a II-a a volumului. Actualul album , „Râmnicu Vâlcea – Între Amintire şi Prezent. O istorie ilustrată, vol 1”, are peste 700 de pagini şi 1400 de fotografii care trasează paralele în timp între Râmnicul de odinioară şi cel contemporan.

Cere şi ţi se va da!

La finalul muncii de documentare, anticarul-editor s-a trezit în impas. „Râmnicu Vâlcea! Daţi un leu pentru...album! Azi a venit scadenţa pentru realizarea albumului şi este o sumă considerabilă! Albumul este foarte voluminos, circa 710 pagini, cu 1400 de fotografii şi integral color. De aici şi costurile mari pentru realizarea lui! Cu aceasta ocazie, rog pe toţi care doresc să mă ajute cu o donaţie pentru realizarea lui, să mă sune la telefonul 0744319998. Nici eu nu am crezut ca vor fi aşa costuri mari! Vă mulţumesc anticipat!”, a scris Costel Crăciun pe pagina lui de Facebook.

Impactul mesajului a fost surprinzător, de la foşti primari ai municipiului şi politicieni actuali la simpli localnici care îşi iubesc oraşul, toată lumea a cerut precomenzi ale volumului foto. „Este un fost primar, am şi lucrat în subordinea domniei sale, care a cerut 2 exemplare ale albumului. Apoi, m-am trezit cu cereri de la râmniceni sau de la vâlceni care trăiesc în Diaspora şi vor acest album. În mai puţin de 3 ore am prins câteva zeci de precomenzi. Acum trebuie să fac şi pe secretara, dar, văzând această emulaţie, cred că merită efortul”, conchide Costel Crăciun. 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...