Administraţie

PNL, izolat la negocieri? Atitudinea liderilor liberali judeţeni din campanie pune sub semnul întrebării viitorul unor localităţi vâlcene

• „Asta a fost strategia mea!”, apărarea lui Buican • „Prin campania dusă de liderul judeţean, PNL s-a izolat”, Remus Grigorescu, sociolog şi consilier local PSD Râmnicu Vâlcea

Campania electorală s-a terminat, jocurile sunt aproape făcute, dar mai există o perioadă de 3 luni până la instalarea în funcţie a noilor primari şi a consilierilor locali.

În mod normal, asta lasă loc de discuţii, negocieri pentru eventuale coaliţii locale în fiecare for legislativ al unei localităţi. Pare un pic tardiv pentru liberali, în contextul în care liderul judeţean al formaţiunii, deputatul Cristian Buican, a întreţinut constant o metodă toxică de combatere a pricipalilor opozanţi pe plan local, gruparea PSD.

„Asta a fost strategia mea!”

În apărarea sa, Buican spune că tot jocul anti-PSD, justificat, în opinia sa, a fost o strategie de marketing electoral menită să limiteze anumite pierderi suferite în ultimele luni, la nivel de portofoliu politic local.

„Asta a fost strategia mea! Toată lumea m-a crezut nebun când am propus o alianţă politică locală, inclusiv cu AUR, pentru a îndepărta PSD din sfera executivă a administraţiei locale. Uite ce scor a obţinut AUR în Râmnic şi în judeţ. Da, am jucat la hărţuire şi intimidare în online împotriva candidaţilor PSD”, declară Buican.

O strategie atipică faţă de tot ceea ce a pus în practică în ultimii 15 ani, de când a ajuns în fruntea partidului, şi care l-a lăsat pe ultimele luni de pre-campanie fără 15 aleşi locali, mutaţi în tabăra PSD.

„Numai cu Drăgăşani şi Băbeni am compensat pierderea celor 15 primari”, plusează Buican.

Ideea este că Băbeniul a oscilat întotdeauna între cele două forţe politice majore din judeţ, aşa că singurul câştig real este Drăgăşaniul. Victoria din „Oraşul Viilor” nu este însă foarte convingătoare, Costinel Stoica (PNL; câştigător), Lucian Borţa (PSD) şi Marian Roşca (Forţa Dreptei) fiind aproape de un „photo finish” în cursa electorală. În Consiliul Local, PSD are peste 25% reprezentare, peste nivelul candidaţilor liberali.

„PNL va rămâne izolat. Nu văd cum ar putea deschide uşa unor negocieri cu noi sau cu alte partide, prin prisma mesajelor de campanie răspândite în online de liderul judeţean al partidului. Pe de altă parte, negocierile purtate între consilieri locali, în vederea susţinerii unor proiecte de interes comun pentru fiecare comunitate locală, dau semnul unei reveniri la normalitate, la o democraţie exercitată prin forurile deliberative locale”, spune Remus Grigorescu, sociolog şi reprezentant PSD în CL Râmnicu Vâlcea.

Cine va negocia în numele PNL?

Punţi de comunicare între liderii partidelor de forţă din Vâlcea au fost tăiate de câţiva ani buni. Campania electorală, în care Buican a atras oprobiul public al adepţilor unor alte formaţiuni pe umerii săi, fără a candida direct, nu dă rezultatele scontate.

PNL are 32 de primari care vor intra într-un nou mandat or vor obţine prima certificare de edil şef al unei localităţi. În multe dintre aceste localităţi, componenţa Consiliului Local este în echilibru fragil.

„Sunt trei luni în faţă. Să nu ne grăbim! Vom decide dacă negocierile vor fi purtate de organizaţia judeţeană, de liderii zonali sau de organizaţia locală, după fiecare caz în parte”, spune deputatul Cristian Buican.

Pare improbabil, totuşi, în contextul în care unii reprezentanţii PSD vor să lase PNL deoparte, cel puţin până la o reformare serioasă a partidului, din interior.

Ţapi ispăşitori

Pentru liberalii vâlceni, rezultatul scrutinului din 09 iunie nu este neapărat unul fericit. Se vor destrăma alianţe şi bisericuţe interne, se vor cere capete pe eşafod (unul dintre primele este cel al lui Virgil Pîrvulescu, candidat la Primăria Râmnicului pentru a doua oară în 4 ani, şi cu un rezultat dezastruos după campania mai-iunie 2024), şi vor exista voci care vor cere inclusiv capul lui Buican.

Pentru moment, chiar şi cu o scădere a numărului de portofolii de primar obţinute, liderul liberal pare să fie sigur de sine la recensământul naţional, făcut pe partid. Însă, toamna, pe fondul negocierilor duse pe fiecare Consiliu Local, poate da semnul unei înlocuiri majore în cadrul PNL Vâlcea.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...