1000 de oameni la Horezu şi alţi 500 de invitaţi la premiera filmului de prezentare al Olteniei de sub Munte, la Muzeul Ţăranului din Bucureşti au savurat fiecare cadru din pelicula de 17 minute, regizată şi prezentată de Charlie Ottley, de acum Ambasador al ţinuturilor vâlcene de la poalele Munţilor Căpăţânii.
Prea puţin, prea mult?
Iniţial, la aflarea veştii că filmul Olteniei de sub Munte va vaea doar 17 minute am dat-o olteneşte şi am zis: „Hmmm, da’ cine va lucrat aici?”, aşa că am pus mâna pe telefon şi l-am apelat pe Florin Stoican, preşedintele Asociaţiei Kogayon şi omul care a creat această renaşte a magiei locurilor prinse în jurul Parcului Naţional Buila.
„17 minute înseamnă mult, crede-mă! Noi, iniţial, am avul un contract cu Charlie pentru un film de prezentare de 7-8 minute. Aadăugat de la el încă 9 minute de filmări, pentru că în cele 6 luni petrecute aici a fost dat peste cap. Cred că i-am oferit posibilitatea de a experimenta vizual, papilo-gustativ şi natural atâtea experienţe, încât nu a rezistat tentaţiei de a adăuga noi şi noi elemente în peliculă. La partea de montaj am fost invitaţi şi noi, dar nu ne-am implicat. Filmul l-am văzut de 80 de ori în câteva zile. Preferăm ca povestea scurtă a Olteniei de sub Munte să fie văzută prin ochii lui Charlie. Pentru povestea lungă şi savuroasă, în schimb, trebuie să vii aici”, a declarat iniţiatorul proiectului geoparc UNESCO Oltenia de sub Munte.
Filmul a avut o avanpremieră pe 01 iunie în Horezu, fix în inima acestui areal plin de tradiţii şi bogăţii naturale. Pe 06 iunie, premiera oficială a adus la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti 500 de invitaţi care au rămas surprinşi de imaginile care reliefează miracolele naturii şi bogăţia tradiţiilor păstrate în satele şi oraşele de la poalele Munţilor Căpăţânii.
Oltenia de sub Munte e de vizitat, nu de vizionat!
Ar fi multe de spus despre ce bogăţii adăposteşte zona depresiunii Horezu şi prelungirea de peste creastă către Stoeneşti şi Băile Olăneşti, dar, vorba lui Florin Stoican: „Dacă era să facem un documentar despre Oltenia de sub Munte, pelicula se ducea spre 3 ore. Cel mai bine este să vizitezi zona aceasta, să poposeşti cât să stai de vorbă cu oamenii, să afli legende ale locului, să admiri meşteşuguri tradiţionale păstrate aici ca odinioară şi să îţi dai timp să te bucuri de enorma bogăţie a naturii din zonă”.
https://www.youtube.com/watch?v=CKiPdxYl0MA&feature=youtu.be