Politică

Au fost boţi/inteligenţă artificială în această campanie? Şi dacă da, unde?

Bătălia se mută în reţelele sociale. Cineva mimează atracţia la public

Trei candidaţi din Vâlcea par să acapareze în Facebook simpatia tuturor votanţilor din Râmnic. Realitatea diferă însă, prin simpla introducerea a unor aplicaţii plătite de umflare a conturilor de candidat lansate de Pîrvulescu-PNL şi Mocanu-AUR

Noile dispute electorale s-au desfăşurat atât în stil clasic, discursuri faţă în faţă cu alegătorii, show-uri de lansare/prezentare candidat, cât şi pe reţelele de socializare.

În Râmnicu Vâlcea, chestiunile legate de susţinerea în reţelele sociale a unuia din cei trei candidaţi, cotaţi cu diverse şanse în sondajele de opinie la scaunul de primar al municipiului, Mircia Gutău, Virgil Pîrvulescu şi Vicenţiu Mocanu, pot da bătăi de cap oricărui sociolog. Cumulat, cei trei deţin aproape întreg portofoliul de voturi dedicate unui primar din Râmnic, dacă este să ne luăm după numărul de adepţi care le urmăresc conturile de Facebook.

Discrepanţe flagrante

Mocanu (AUR), de exemplu, rupe la numărul de urmăritori ai paginii: 28.000. Este urmat îndeaproape de Virgil Pîrvulescu, 27.000 şi abia pe locul trei se clasează candidatul cotat cu prima şansă, Mircia Gutău, 20.000 de urmăritori.

În spatele interfaţei FB se ascund, totuşi, capcane diverse. Conturi fake, create pentru a demonstra o puternică atracţie a publicului către un candidat sau altul, reclame cu mesaje trunchiate sau fake news-uri difuzate doar pentru obţinerea de like-uri şi tracţiune pentru pagină sunt folosite în mod constant de diverse formaţiuni, aşa cum este şi AUR.

Comunicarea pe mesaj, reacţiile personajelor reale din reţeaua de socializare aproape că lipsesc din şirul de postări făcute de Pîrvulescu şi Mocanu. Nici Gutău nu depăşeşte o medie de 20% în reacţiile urmăritorilor contului său, dar măcar pe pagina sa sunt acceptate inclusiv criticile sau, ocazional, injurii, venite din parte contestatarilor actualului primar sau a unor decizii luate de acesta. Dar, spre deosebire de contracandidaţii săi, contul lui Mircia Gutău, atrage urmăritori, lucru demonstrat de contrele pe care susţinătorii şi contestatarii primarului din Râmnicu Vâlcea le schimbă pe aproape orice subiect.

Anomaliile din lumea virtuală

Aici, lucrurile par vii şi animate de persoane reale, existente şi conştiente de problemele oraşului. Pe celelalte două conturi, comunicarea pare de tip mecanic „Felicitări!”, „Bravo”, Avem încredere”, chestiune care lasă de înţeles că boţii au fost puşi la muncă din greu pentru această operaţiune.

Nu este cea mai nouă metodă din piaţa social media. Putin a întreţinut-o din greu, liderul AUR, George Simion, a recurs la o campanie similară derulată prin 22 de site-uri pro-AUR finanţate cu 70.000 de euro şi deţinute de DGI Multimedia Design SRL, care au postat diverse articole de campanie pe pagina partidului sau a liderului extremist, între martie şi iunie 2024, ca suport de campanie. La liberali, campion în folosirea mijloacelor hibrid de campanie este Cristian Buican, al cărui algoritm de folosire a boţilor din FB se rezumă la aruncarea unor invective şi jigniri către Constantin Rădulescu şi Mircia gutău, ori de câte ori o postare o postare conţine numele acestora sau este pomenit municipiul Râmnicu Vâlcea, indiferent de subiect.

Cu 28.000 de urmăritori, Virgil Pîrvulescu pare şi mai ciudat ca nivel de popularitate. În primăvara acestui an, cuprins de disperare că nu mai are membri de partid în municipiu, din cauza atitudinii arogante şi a deselor conflicte cu alţi reprezentanţi ai PNL Râmnicu Vâlcea sau ai organizaţiei judeţene, candidatul partidului la Primăria Râmnicu Vâlcea punea o miză de 10.000 euro pentru colegul care reuşea să îi aducă cel mai mare număr de noi înscrişi/reînscrişi în partid, în speranţa menţinerii unui scor electoral cât de cât rezonabil.

În concluzie, la nivel de socializare şi comunicare reală în paginile de social media ale principalilor pretendenţi la fotoliul de primar al Râmnicului, până în prezent, contul Mircia Gutău pare cel mai ancorat în realitate, celelalte două baloane de săpun: Vicenţiu Mocanu, Virgil Pîrvulescu, părând să funcţioneze doar într-o lume fictivă.


 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

08.06.2024 - 20:27Mircia :Campania electorala s-a terminat azi 8 iunie la ora 7 dimineta.

Încălcati legea.

Cel mai sărac candidat la primăria Vâlcea ştie ce ilegalităţi faceţi?

Pagina 1 din 1 (1 comentarii din 1)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...