Sub Lupă

Adversarii lui Gutău redezgroapă “fake news-ul” Pirelli

Compania italiană nu a manifestat niciun interes deosebit pentru o unitate de producţie în Vâlcea, având deja o fabrică în Slatina, inaugurată în 2002

Pfoaaa, veste şoc şi ştire bombă! Râmnicu Vâlcea a ratat o masivă investiţie a grupului italian Pirelli, încă din primul mandat al lui Mircia Gutău.

Se adaugă la rateul de a construi Cape Canaveral pe lacul de acumulare al barajului din Ostroveni, de a nu avea sediul Facebook în Goranu, în loc de Menlo Parc, California – pentru că, ce vezi, Mark Zuckenberg nu e râmnicean!- iar lista de aberaţii similare presupusei investiţii Pirelli poate continua la nesfârşit.

Slatina, vizată dinainte de 2002

În 2002, grupul italian Pirelli deschidea o primă unitate de producţie în România, în Slatina. Fix în acel moment, Mircia Gutău era viceprimar al Râmnicului, în aparatul executiv condus de Traian Sabău. Cu un mandat înainte, Primăria Râmnicului fusese condusă de Sorin Zamfirescu.

Acum, pentru oricine are o idee despre cum îşi dezvoltă o multinaţională subsidiarele din zona de producţie, timpul alocat unei astfel de investiţii este de 5-6 ani, incluzând prospecţii de piaţă, studiul politicilor de mediu de pe acea piaţă, selectarea locaţiei cele mai potrivite, prospecţii privind bazinul de recrutare forţă de muncă, eventual deja specializată, dialoguri cu autorităţi locale şi centrale din ţara respectivă în vederea obţinerii unor facilităţi, obţinerea avizelor şi autorizaţiilor necesare şi vreun an în construirea halelor şi căilor de acces pe locaţia respectivă.

Deci, cam pe la începutul mandatului lui Zamfirescu o fi aruncat un reprezentant Pirelli ochii spre Vâlcea, dar pare-se că Slatina le-a picat mai cu tronc.

Cu lămuriri suplimentare...

...acum, pentru cei care tot nu realizează angrenajele decizionale în materie de investiţii duse într-o piaţă nouă de către multinaţionale.

„Singura localitate vizată de Pirelli a fost Slatina. Aici, grupul avea deja, încă din 2002, o unitate de fibră metalică. Nu a existat nicio intenţie de a investi în altă localitate. Nici la Vâlcea, nici în altă parte”,

- Mihaela Ionus, director de comunicare Pirelli România.

2016, articol publicat de revista Invest Romania: „200 de milioane euro urmează să fie investiţi de Pirelli în România, până în 2021”
(link: https://investromania.gov.ro/web/eur-200-million-investments-by-2021-announced-by-pirelli-in-romania/ )

„Producătorul italian de anvelope Pirelli anunţă că intenţionează să investească 200 milioane euro, în următorii 5 ani, în unitatea sa de producţie de la Slatina. Anunţul a fost făcut de Vicepreşedintele Executiv al grupului şi manager general al Pirelli Marco Tronchetti Provera” – se arată în articol. Deci, iarăşi, nicion vorbă despre Râmnicu Vâlcea.

În calitate de CEO Pirelli şi vicepreşedinte al grupului, suspectez că pe signor Tronchetti Provera nu l-a luat gura pe dinainte şi a plusat el aşa cu vreo 200 de milioane de euro fără să fi avut în spate o analiză de business temeinic făcută şi care să justifice investiţia asta multianuală.

Dar, mă rog, pe ici pe colo, pe străzile Râmnicului mai apare odată la 4 ani un personaj care a reuşit să tot rătăcească vreo 200 de investitori strategici pe undeva pe la intrarea în judeţ, dar pe care promite să-i găsească el, dacă va fi primar. Culmea este că are şi studii economice!

Mitul ăsta cu investitorii puşi pe fugă de administraţia locală condusă de Gutău este atât de tocit, încât primarul a dezminţit aberaţia asta încă din 2019.

„A venit cineva? A fost o aberaţie, un om redus mintal care a lansat un zvon care şi acum persistă: că Gutău nu a fost de acord cu nu ştiu ce fabrică de cauciucuri. Trebuie să fii redus!” – Mircia Gutău, 7 septembrie 2019.

În rest, ce să spunem? „S-a speculat, dar s-a şi delirat!”, aşa cum a fost zvonul din 2008 conform căruia italienilor li s-au cerut preţuri exorbitante pe nu ştiu ce terenuri la marginea oraşului. Partea cu delirul pare totuşi să se reactiveze odată cu fiecare campanie electorală locală în Râmnicu Vâlcea.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

04.06.2024 - 18:37COCOS VASILE:Estefoarte adevarat .

Pirelli a vizat de la inceput Slatina .

Tot ce s-a spus si se spune ca domnul Micia Gutau nu a fost de acord este o minciuna si rea intentie din partea unor persoane rau intentionate.

Pagina 1 din 1 (1 comentarii din 1)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...