Politică

Interviu Nicolae Voicescu, primar Fârtăţeşti

„La noi, lumea nu stă la taclale. Aici, avem de muncă!”

Cu o vechime de aproape trei decenii în administraţia publică locală din comuna Fârtăţeşti, Nicolae Voicescu, este el însuşi o legendă printre edilii vâlceni.

Comuna pe care o îngrijeşte are la rândul ei istorii legendare pe care localnicii le deapănă cu drag, mândri de poveştile locului.

Fârtăţeştiul este şi cea mai întinsă localitate rurală din Vâlcea, cu nu mai puţin de 20 de sate componente. „Aici, avem de muncă!”, spune primarul Voicescu, după mai bine de 27 de ani de primărie şi administraţie locală.
În acest răstimp, în satele comunei au răsărit noi dotări utilitare, care uşor, uşor transformă Fârtăţeştiul într-o localitate răsărită şi atractivă.

Domnule primar, care sunt investiţiile care v-au dat avânt în ultima perioadă?

Nicolae Voicescu: Sunt fonduri accesate de noi, în perioada 2020-2024 pe diverse sectoare de dezvoltare. Ca şi caracteristici, Fârtăţeştiul este o comună extinsă teritorial şi cu populaţie de diverse vârste. Avem realizate în ultimii ani următoarele obiective: - centru de îngrijire şi asistenţă socială pentru persoane vârstnice, un parc fotovoltaic în satul Căţetu, iluminat public în toate satele, sală de sport, modernizare şcoală şi grădiniţă cu program prelungit în satul Rusăneşti, un muzeu al satului realizat în fosta primărie din satul Dozeşti, extindere reţele de canalizare şi alimentare cu apă pe diverse sate componente, cum ar fi Giuleşti, Rusăneşti, Becşani sau Nisipi. Sunt doar câteva puncte pe care le notez în faţa dumneavoastră, dar comuna în sine, cu multitudinea de sate componente este o provocare pentru orice administrator public. Gândiţi-vă numai că reţele de utilităţi acoperă o lungime de 77,5 kilometri.

Înţeleg că aici, cu sprijinul Primăriei, în ultimii ani s-a ridicat un complex monahal care atrage uşor, uşor vizitatori către acestă zonă prinsă între dealuri.. Ce ne puteţi spune despre această iniţiativă ce ţine şi de turismul monahal?

Nicolae Voicescu: Avem o mănăstire ce poartă hramul Sfântului Ierarh Nicolae, clădită pe un vârf de deal din comună, un loc de unde poţi admira toată frumuseţea zonei acestea subcarpatice. Noi am contribuit cu materiale de construcţie, cu un utilaj sau două, din partea primăriei, dar contribuţia masivă a fost sprijinită financiar şi benevol de oamenii din comună, de colegii mei din primărie şi de alţi credincioşi ce au văzut în acest loc un mic colţ de rai. Din 2021 am deschis porţile acestui lăcaş de cult, care a fost sfinţit de PS Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului şi care a şi fost înzestrat cu moaştele Sfântului Filip, prin bunăvoinţa Prea Sfinţiei sale. Vrem să dedicăm acest loc sfinţit atât pelerinilor, cât şi celor aflaţi în nevoie şi vom continua să contribuim la dezvoltarea acestui aşezământ.

Care sunt punctele principale ale programului dumneavoastră pentru următorii 4 ani?

Nicolae Voicescu: Sunt responsabil de nivelul de trai a aproximativ 4.000 de oameni. La noi, lumea nu stă mult la taclale. Nu o să vedeţi câmpuri lăsate de izbelişte. Dar, omul când vine acasă, după o zi grea de muncă, mai are nevoie şi de confort.
Aici depunem şi noi cele mai mari eforturi, prin echipa din cadrul Primăriei, pentru a primi finanţările necesare unor obiective vitale, cum le denumesc eu. Avem proiectul depus pentru alimentarea cu gaze pe o reţea de 77,5 km, care să acopere toată comuna, vrem extinderea alimentării cu apă în satul Rusăneşti Deal-Afânata, îmi doresc asfaltarea tuturor uliţelor de prin sate şi a drumurilor din Gârnicet şi Seciu.
Apoi, trebuie să veghem la tânăra generaţie, aşa că proiectele noastre vizează dotarea cu mobilier şi echipamente a tuturor şcolilor şi grădiniţelor din comună. Aşteptăm finanţarea pentru proiectul de extindere, reabilitare şi modernizare a şcolii gimnaziale Rusăneşti. Vom primi microbuze electrice pentru transport şcolar, aşa că lucrăm şi la proiectul de deschidere a unor staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice. Vrem să extindem şi reţeaua de piste de biciclete. Sunt foarte, foarte multe proiecte creionate pe fiecare sat în parte. Unele le vom susţine din bugetul local, pentru altele vom apela la fonduri din bugetul naţional sau fonduri europene. Sigur, mizăm întotdeauna şi pe sprijinul Consiliului Judeţean pentru anumite cofinanţări în aceste proiecte.

Comandat de PSD - Organizaţia Judeţeană Vâlcea, CUI - 21240002, Realizat de SC Media Group SRL, portal: http://saptamana.net/

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...