Un monument istoric al Goleştiului, Biserica din cătunul Ţănculeşti, sat Vătăşeşti, veche de mai bine de 200 de ani a devenit brusc un punct de interes pentru pelerini veniţi din Craiova, Bucureşti, Cluj Sibiu, Timişoara şi alte oraşe ale ţării.
„Aici chiar simţi Dumnezeirea!”, spune răspicat Cosmin Mihai, un fiu al locului, care are chiar şi bunicii înmormântaţi în cimitirul micului lăcaş de cult învăluit de păduri şi coline.
Un duhovnic cu har
Misterul atracţiei locului nu este chiar atât de greu de pătruns, odată ce afli cine este preotul călugăr care slujeşte în biserică şi dezvoltă, uneori pe speze proprii, alteori cu ajutorul localnicilor şi al pelerinilor ce îi trec pragul, întreg ansamblul bisericesc din Ţănculeşti.
Părintele Valerian are în spate o istorie de viaţă care îl poartă în zone atât de diverse încât poţi rămâne uimit de o istorie personală a unui om care a cunoscut gloria artistică, iar apoi şi-a găsit o linişte a sufletului sub haina monahală, îmbrăcată la Mănăstirea Frăsinei încă din 1999.
Pentru cinefili şi pentru colegii săi din teatru şi film, Părintele Valerian rămâne cunoscut şi sub numele civil de Dragoş Pîslaru, actor român născut la Craiova în 1951, cu un rol memorabil în filmul „Drumeţ în calea lupilor” (1988) în care îl interpretează pe Horia Sima, dar şi cu alte prestaţii artistice remarcabile pe scenele teatrelor Nottara, Odeon sau Lucia Sturdza Bulandra.
Pentru protestatarii din Piaţa Universităţii -1990 este, de asemenea, un simbol al libertăţii de opinie şi o victimă a primei mineriade.
Sunt aspecte pe care actualul monah şi duhovnic al localnicilor din Vătăşeşti le-a lăsat demult în urmă, dar un sfat înţelept o vorbă bună şi un popas oferit pelerinului care în caută în liniştea cătunului din Goleşti rămân gesturi pe care actualul monah le practică constant, cu smerenia care îl caracterizează.
8 ani de muncă asiduă
În 2016, când părintele Valerian Pâslaru a ajuns în Goleşti, cătunul în care a găsit refugiu de linişte şi bucuria de a se ocupa de restaurarea micii bisericuţe de la 1807 număra doar 4 familii care mai vieţuiau acolo.
Drumul rupt, cu şleauri adânci, lung de 3 kilometri aproape că îi îndepărtase şi pe localnici de lăcaşul de cult clădit de strămoşii lor. Biserica de zid cu turlă „Buna Vestire – Sfântul Ioan Botezătorul”, ctitorie a preotului Constantin şi a lui Iftenie, nu arăta nici ea într-o stare foarte bună.
Pentru câţiva ani, monahul a locuit într-o baracă improvizată lângă biserică, luptând să obţină autorizaţiile necesare pentru restaurarea monumentului istoric şi apoi pentru banii necesari lucrărilor.
Cu sprijinul familiilor din satul poziţionat undeva mai jos, cu bunăvoinţa foştilor colegi din teatru sau celor care doar îi auziseră povestea de viaţă, fostul actor nu doar că a refăcut biserica veche, dar a clădit cu răbdare un mic ansamblu dedicat primirii pelerinilor şi a îngrijit pe cât s-a putut şi drumul forestier care asigură accesul în această oază de linişte şi sfinţenie.
„Pentru mine este o mândrie să ajung să îl cunosc şi apoi să îl am şi consătean. În măsura în care am putut fiecare, mai multe familii din Vătăşeşti am contribuit la refacerea acestei părţi de istorie a satului şi a comunei noastre. Acum locul a devenit un punct în care sosesc vizitatori din diverse colţuri ale ţării. Pe părintele Valerian e greu să îl opreşti din munca sa. Construieşte o biserică nouă, clădită lângă monumentul istoric, a ridicat camere de oaspeţi pentru cei care îi caută sfatul sau vine să găsească o oază de linişte în acest colţ de rai din Goleşti. Tot el a găsit meşterii maramureşeni care să lucreze şiţa acoperişurilor şi tot el stă să supravegheze îndeaproape derularea lucrărilor. Pentru mine şi pentru familie, locul este unul în care găseşti Dumnezeirea. Sunt şi legături sufleteşti mai puternice, bunicii mei fiind înmormântaţi aici”, mărturiseşte Cosmin Mihai.