Special

Hram sfânt la Mănăstirea Hurezi. Zi de sărbătoare în ctitoria Brâncovenilor

Monumentul UNESCO ctitorit de Constantin Brâncoveanu în oraşul Horezu celebrează astăzi, 21 mai, ziua de hram a bisericii mari din interiorul complexului monahal.

Biserica mare a Mănăstirii Hurezi poartă hramul "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena", după dorinţa ctitorului său, martirul creştin şi domnitor al Ţării Româneşti, Constantin Brâncoveanu.

Lăcaşul se află într-un mic colţ de rai, de la poalele Munţilor Căpăţânii, pe valea râului Romanii de Jos, în apropierea oraşului Horezu (judeţul Vâlcea), la distanţa de 50 de kilometri de Râmnicu Vâlcea, pe DN 67.
La mijlocul anilor 2000, până ca ansamblul monahal să fie inclus în patrimoniul material universal UNESCO, o vizită de trei zile a actualului monarh al Marii Britanii, Charles al III-lea, a scos în evidenţă bogăţia culturală şi patrimoniul natural al zonei. Pe atunci doar Prinţ de Walles, Charles a ales să fie cazat chiar în chiliile mănăstirii, obicei pe care şi alţi domnitori şi monarhi români îl practicau, ansamblul monahal având şi rol de fortăreaţă în secolele XVIII-XIX. Ulterior, actualul monarh britanic a primit şi titlul de cetăţean de onoare al oraşului Horezu.
Domnitorul Constantin Brâncoveanu, ctitorul Mănăstirii Hurezi. a înfiinţat tipografii şi vestita bibliotecă „Biblioteca lui Constantin Brâncoveanu” de la Hurez, care are peste 4000 de volume de carte.

Mănăstirea Hurezi a devenit un puternic centru cultural al Ţării Româneşti în timpul lui Constantin Brâncoveanu. Interiorul bisericii este acoperit cu o frumoasă zugrăveală concepută prin tehnica bizantină a frescei.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...