Aspectul dezolant care domină în majoritatea cartierelor din Drăgăşani se reflectă şi în zona de 16 hectare, unde se găseşte şi cel mai ambiţios proiect lansat în ultimele decenii în oraş, Parcul Industrial Drăgăşani.
Suprafaţa de 16,2 ha arată în continuare ca un islaz comunal, terenul nu a fost îngrădit şi până şi cei 3-4 investitori interesaţi de diverse suprafeţe de teren au dispărut fără urmă.
O nouă utilitate a proiectului
„Parcul Industrial al municipiului Drăgăşani a fost înfiinţat în anul 2013. În tot acest timp, suprafaţa de teren pusă la dispoziţie de municipiul Drăgăşani a rămas în stadiul de izlaz comunal, neavând măcar un gard împrejmuitor adecvat, un showroom, un centru expoziţional, iar de investitori nu mai vorbim. În 11 ani, de la înfiinţarea Parcului Industrial Drăgăşani, au fost semnate 3-4 contracte pentru popularea acestuia, însă, până în acest moment, niciun agent economic nu şi-a început activitatea. Este imperios necesar să regândim strategia în privinţa funcţionarii Parcului Industrial şi să identificăm surse de finanţare prin OUG 112 din 15 iulie 2022”, susţine preşedintele PSD Drăgăşani şi candidat la funcţia de primar al municipiului, Lucian Borţa.
Ordonanţa de Guvern la care face referire candidatul PSD la Primăria Municipiului Drăgăşani vizează stimularea investiţiilor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile în domeniul eficienţei energetice, resurselor regenerabile de energie pentru întreprinderi mari şi întreprinderi mici şi mijlocii, energiei verzi din surse regenerabile destinate autorităţilor publice locale, precum şi unele măsuri în domeniul specializării inteligente.
Astfel, o bună parte din terenul Parcului Industrial Drăgăşani ar putea fi dedicată unor investiţii în parcuri fotovoltaice, unităţi de producţie materiale construcţie, dar şi bioeconomie, biotehnologii etc.
„O infrastructură rutieră modernă este necesară”
Geografic, municipiul Drăgăşani este un punct nodal între Oltenia superioară; Oltenia inferioară, Muntenia şi zona de sud a Transilvaniei. Din punct de vedere al infrastructurii rutiere însă, oraşul are nevoie urgentă de noi investiţii în căi rutiere care să asigure legătura cu noile drumuri ce răsar în regiune.
„În privinţa transportului rutier de mărfuri, drumul expres Craiova-Piteşti, este la 30 km distanţă de municipiul Drăgăşani, iar autostrada Sibiu-Piteşti este preconizată a fi realizată în anul 2028, însă şi această autostradă va fi amplasată la distanţă destul de mare de municipiul Drăgăşani. Este nevoie de un efort comun, din partea tuturor autorităţilor publice locale din judeţul Vâlcea, de a crea o infrastructură rutieră, care să ofere o conectivitate relativ uşoară cu drumul expres Craiova-Piteşti şi autostrada Sibiu-Piteşti. O infrastructură rutieră modernă este necesară zonei de sud a judeţului”, adaugă Lucian Borţa.