Într-o zi definitorie pentru Ţara Loviştei şi judeţul Vâlcea, s-au pus bazele pentru un viitor mai prosper prin semnarea contractului de finanţare a unui proiect ambiţios: modernizarea Drumului Loviştei. Acest moment istoric marchează începutul unei noi ere pentru locuitorii şi dezvoltarea regiunii.
Ţara Loviştei va avea în mai puţin de 3 ani un drum modern care va străbate localităţile zonei, Cîineni, Boişoara, Perişani, Titeşti, şi va asigura o legătură directă între Curtea de Argeş şi Sibiu.
La sediul Guvernului României, întâlnirea preşedintelui CJ Vâlcea, Constantin Rădulescu, cu Prim-ministrul Marcel Ciolacu a adus nu doar confirmarea sprijinului necondiţionat din partea executivului pentru proiectele judeţului Vâlcea, ci şi reînnoirea angajamentului pentru progres şi modernizare. Recunoaşterea eforturilor şi succesului acestui demers a fost evidenţiată prin felicitările adresate de prim-ministru.
În continuare, la Ministerul Dezvoltării, secretarul de stat Alexandru Stoica a oficializat demararea proiectului prin înmânarea contractului de finanţare, o veste aşteptată cu mare interes de comunitatea vâlceană.
Cu o valoare totală estimată la aproximativ 180 milioane lei, proiectul vizează nu doar modernizarea infrastructurii rutiere, ci şi îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru locuitorii din zona traversată de DJ 703 H.
Pe parcursul celor 31,6 km, de la graniţa cu judeţul Argeş până la intersecţia cu DN 7, drumul va fi complet reabilitat. Acesta include modernizarea a 11 poduri, amenajarea drumurilor laterale, construirea de podeţe de acces, rigole betonate, parcări şi multe alte facilităţi ce vor transforma acest traseu într-o arteră modernă şi sigură.
Procedura de licitaţie pentru proiectare şi execuţie este următoarea etapă, cu o durată estimată de finalizare a proiectului de 3 ani şi 5 luni. Aceasta deschide calea spre noi oportunităţi de dezvoltare economică şi turistică, visând la un viitor în care tinerii vâlceni se vor întoarce să-şi construiască acasă un viitor.
„Vorbim despre lucrări care vor deschide Ţara Loviştei spre turism, vor deschide Ţara Loviştei spre ceea ce înseamnă întoarcerea tinerilor acasă. Contractul este fabulos şi priveşte comunele Perişani, Boişoara, Titeşti şi Câineni. Un drum care are aproape 32 de kilometri va fi o arteră vitală pentru Ţara Loviştei şi sunt recunoscător lui Dumnezeu şi oamenilor pentru că avem contractul semnat”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu.
Un drum uitat
Până la mijlocul anilor ’90, drumul Ţării Loviştei era un traseu frecventat de curse regulate de transport persoane, dar starea în care se prezenta era una jalnică, în ciuda statutului de drum naţional. În urmă cu trei ani, acesta a fost trecut în categoria drumurilor judeţene şi a intrat în administrarea Consiliului Judeţean Vâlcea.
„Vă mai aduceţi aminte de singurul drum naţional de pământ din ţară? Este vorba despre fostul DN 7 D, actual DJ 703 H – Drumul Loviştei, aşa cum îl cunosc toţi vâlcenii. Când am preluat acest drum la Consiliul Judeţean Vâlcea, unii mi-au spus că mi-am mai luat o greutate mare pe umeri. Nu a fost niciun fel de povară, chiar dacă, alături de colegii din Consiliul Judeţean, am muncit din greu pentru obţinerea acestei investiţii. Miercuri, 27 martie, am semnat contractul pentru modernizarea acestui drum. Cu această ocazie, Ţara Loviştei se deschide către România şi către Europa. Este o zonă cu peisaje uluitoare, o zonă rămasă ignorată până acum, dar care poate să atingă potenţialul său maxim în materie de turism. Deja sunt investitori care au achiziţionat terenuri în zonă, investitori care, la fel ca noi toţi, aşteptau această veste bună. Iată că a venit şi, după finalizarea procedurilor de licitaţie, vom trece la execuţia acestui tronson rutier de o importanţă majoră pentru comunităţile din nordul Vâlcii”, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu.
Prin eforturi conjugate şi o viziune îndrăzneaţă, Ţara Loviştei se pregăteşte să păşească pe un nou drum, literalmente şi metaforic. Un drum care va uni comunităţi, va deschide porţi către noi oportunităţi şi va redefini peisajul local în termenii modernizării şi accesibilităţii. Este un moment de cotitură, o investiţie în viitorul regiunii şi al locuitorilor săi, care va rămâne înscris în istoria judeţului Vâlcea ca un simbol al progresului şi al determinării de a construi o comunitate mai puternică şi mai conectată.