Politică

Declaraţie politică!

Claudia Mihaela Banu: Veşti bune pentru transportatori! Măsuri cu valoare compensatorie ca urmare a pierderilor semnificative aferente sectorului de transporturi din România.

Vin cu veşti bune pentru transportatori! Astăzi, am votat un proiect pe care l-am susţinut alături de colegii liberali şi care instituie un set de măsuri cu valoare compensatorie ca urmare a pierderilor semnificative aferente sectorului de transporturi din România. Actualul context economic, cu toate implicaţiile, face ca sectorul transporturilor să fie puternic afectat.

Sectorul de transporturi din România acţionează într-o piaţă europeană concurenţială deosebit de puternică, în care chiar şi competitorii est-europeni dispun de condiţii mult mai bune decât companiile de transport cu capital românesc. În acest context, trebuie amintit că lucrătorii români din acest sector nu beneficiază de indemnizaţie de hrană, iar diurnele şi indemnizaţiile sunt mult inferioare faţă de media europeană.

Transportul rutier nu are niciun fel de ajutor de stat cum au alte sectoare de activitate şi de aceea este necesar ca sectorul transporturilor să fie sprijinit cât mai mult prin legislaţie fiscală în sensul de a fi definită indemnizaţia de hrană.

În acest sens, am aprobat azi la Senat, acordarea unei indemnizaţii de hrană, pentru lucrătorii mobili, cu o valoare maximă de 40 euro/zi şi este deductibilă fiscal. Indemnizaţia de hrană se acordă de către angajator către salariaţii proprii pentru a compensa efectele negative asupra activităţii economice a sectorului de transporturi generate şi de întârzierea aderării. De asemenea, am aprobat majorarea de la 3 la 4 salarii de bază, a plafonului neimpozabil, a plafonului pentru contribuţia de asigurări sociale şi contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, pentru indemnizaţia de delegare, indemnizaţia de detaşare, inclusiv indemnizaţia specifică detăşării transnaţionale, prestaţiile suplimentare primite de lucrării mobili.

Fără acest set de măsuri compensatorii, România riscă să înregistreze o încetinire puternică a sectorului de transporturi de marfă, cu impact direct atât asupra dinamicii PIB, cât şi asupra veniturilor bugetare.

Cei care doresc să parcurgă detaliile proiectului, o pot face pe link ul de mai jos cu menţiunea că votul final va fi dat la Camera Deputaţilor:

https://www.senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=25837

Claudia Mihaela Banu, senator PNL

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...