Administraţie

O nouă înfrăţire a Râmnicului cu un oraş străin. Uite cum arată oraşul frate din Georgia

Consilierii locali din Râmnicu Vâlcea au aprobat proiectul de înfrăţire a oarşului cu municipiul Akhaltsikhe, din Georgia.

Discuţiile iniţiale au fost deschise încă din 2018, la iniţiativa ambasadorului Georgiei la Bucureşti, E.S. Nikoloz Nikolozishvili, în cadrul unei vizite făcute la Râmnicu Vâlcea.
În spate stă şi figura ierarhului martir Antim Ivireanu, ocrotitorul spiritual al Râmnicului, acesta fiind născut pe teritoriul actualei Republici Georgia, dar cu activitate ecleziastică desfăşurată în Ţara Românească. Aici a fost, pe rând: egumen al Mănăstirii Snagov, episcop al Râmnicului şi mitropolit al Ţării Româneşti.

Demersul de înfrăţire a celor două municipii a fost reluat, tot la iniţiativa părţii gruzine, în 2023 şi finalizat astăzi de către consilierii locali din Râmnicu Vâlcea.

Akhaltsikhe, denumit în trecut şi Lomsia, este un oraş cu o istorie milenară., mărturie stând şi Castelul Rabati (sec IX), recent restaurat. Oraşul, aflat pe celebrul Drum al Mătăsii, a fost considerat un punct strategic atât de către otomani, cât şi de ruşi, ambele puteri disputându-şi această citadelă. A fost cucerit de Imperiul Otoman în 1579 şi apoi de Imperiul Ţarist în 1828.

Ca şi populaţie, Akhaltsikhe este un oraş mic, în comparaţie cu Râmnicu Vâlcea, având doar 16.000 de locuitori.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...