Politică

Declaraţie politică!

Eugen Neaţă: Prosumatorii vâlceni, în biroul meu de parlamentar

Spuneam într-un mesaj anterior că noutăţile tehnologice şi modernitatea, în complexitatea ei, pot pune presiune pe procesul legislativ din Parlamentul României. Zilele trecute i-am primit în biroul meu de parlamentar din Râmnicu Vâlcea pe reprezentanţii unui grup de prosumatori vâlceni. Vedeţi, până şi cuvintele sunt recente şi trebuie explicate ori de câte ori apar într-un text. Prosumator, adică cel care consumă şi produce, în acelaşi timp, curent electric. A apărut, deci, o funcţie nouă în circuitul economic de acum. Ştiu că sunteţi familiarizaţi cu acest lucru pentru că vedeţi cu ochii dumnevoastră pe acoperişurile caselor şi în curţile multor gospodării instalaţii mai mici sau mai mari cu panouri fotovoltaice, care transformă lumina soarelui în energie electrică. Curentul electric, produs în acest fel, este introdus în reţeaua naţională de transport, de unde prosumatorul îşi asigura propriul consum. Restul scăderii a ceea ce consumă el din ceea ce se produce, dacă este pozitiv, rămâne în reţea şi este vândut mai departe, altor consumatori. Ceea ce, poate nu ştiţi, este că, la finalul anului trecut, s-a votat în parlament o lege care reglementează acest proces şi ea a fost retrimisă între timp de preşedintele României, cu câteva obiecţii. Prosumatorii vâlceni au văzut o oportunitate în această revenire pe traseul legislativ şi au venit la biroul meu de parlamentar pentru o discuţie în acest sens.

Nu voi intra în amănuntele foarte tehnice ale acestei discuţii. Pe scurt, prosumatorii îşi apără poziţia câştigată prin curajul lor de a investi în acest domeniu şi caută o cale pe care să-şi aducă înapoi banii investiţi. Dacă se poate, şi cu ceva profit. Nimic nelalocul lui în această intenţie. Nici statul nu este mai puţin interesat de procesul economic declanşat de prosumatori prin producţia lor. Uniunea Europeană are şi ea un cuvânt de spus, limitând destul de jos pe producătorul de acest tip. Şi aşa mai departe.

I-am ascultat cu mult interes pe prosumatorii vâlceni. Prosumatorii români construiesc cu multă migală o susţinere naţională pentru interesele lor. Ei ştiu că au devenit importanţi la nivel naţional, egalând prin producţia cumulată de curent electric, producţia unui reactor nuclear, ceea ce este impresionant. În urmă cu câţiva ani, nimeni nu şi-ar fi închipuit că este posibil aşa ceva. Omenirea însăşi nu pare a fi pregătită pentru asemenea situaţii generate de noile tehnologii şi de spiritul de întreprinzător al unor oameni ambiţioşi. Acest tip de oameni a avut susţinerea mea prin mai multe iniţiative legislative pe care le-am semnat în trecut.

Urmăresc cu mare atenţie revenirea legii prosumatorilor în Parlamentul României!

Eugen Neaţă, deputat PSD

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...