Actualitate

1 februarie, dată limită pentru medicina primară din România

• În Vâlcea, 192 de cabinete medicale şi-ar putea limita activitatea cu pacienţii • Trei localităţi din judeţ nu sunt deservite de niciun medic de familie

Criza declanşată de medicii de familie din România, nemulţumiţi de noile valori contractuale oferite de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, face valuri şi în Vâlcea.

În momentul de faţă, preşedintele filiale judeţene a Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie, dr. Cristiana Bărăgănescu, alături de colegii săi, trage un semnal de alarmă privind nivelul serviciilor de care ar putea beneficia asiguraţii începând cu de la 01 februarie.

„Pierdem peste 40%”

Reprezentantul pe Vâlcea al patronatului din medicina de familie, dr. Gheorghe Folea, spune că reducerea punctului contractual per capita şi al celui pe servicii medicale din cabinete, coroborate cu noile taxe şi impozite, plus inflaţie, generează pierderi de aproximativ 40% în veniturile obişnuite ale unui cabinet medical individual. „În momentul în care dispar 40% din venituri începi să te sperii”, a punctat acestea.

„Din ’99, de când am devenit patroni, a trebuit să învăţăm legislaţie, contabilitate, IT şi a trebuit să trecem prin tot felul de modificări în sistem. Ni s-a promis de la început un buget de aproximativ 15% din fondurile CAS. Niciodată nu s-a depăşit 6%. Este o legislaţie care ne este impusă. Aceste contracte-cadru nu pot fi negociate. Noi nu putem adăuga nici măcar o virgulă. Ni s-a impus o medie de 20 de consultaţii pe zi, deşi iarna ajungem şi la 35+40 de pacienţi veniţi la cabinet. Am tăiat facturi pe minus, din august banii vin trunchat. În luna septembrie am venit cu bani de acasă, ca să depun în trezorerie pentru impozitele la salarii. Aşa au făcut şi ceilalţi colegi ai mei”, povesteşte Cristiana Bărăgănescu.

23 ianuarie, zi de proteste la nivel naţional

Chiar dacă medicii de familie cred că actualul contract-cadru va suferi modificări în perioada imediat următoare, o amplă acţiune de protest este programată pentru 23 ianuarie, în faţa Prefecturilor din fiecare judeţ. „S-a stabilit ca la ora 13, fiecare asociaţie judeţeană să iasă în stradă şi să protesteze faţă de noile condiţii în care ne vedem nevoiţi să lucrăm”, anunţat dr. Cristiana Bărăgănescu.

În opinia sa, medicina de familie a devenit „paria” sistemului public de sănătate, asta chiar şi în contextul în care eliminarea pierderilor din bugetul CAS ar putea fi realizată prin o mai aspră intervenţie în cazul consultaţiilor fictive derulate în anumite clinici, fie ele private sau de stat.

Numărul medicilor de familie, în scădere

În ultimii 5 ani, numărul cabinetelor de medicină de familie aflate în relaţie contractuală cu CAS Vâlcea a scăzut sub 200, la finalul anului trecut fiind înregistraţi doar 192 de furnizori în asistenţa medicală primară. În 2018, spre exemplu, numărul cabinetelor de medicină de familie era de 211. „Suntem tot mai puţini şi tot mai în vârstă. Peste 605 din medicii de familie din romţnia au peste vârsta de pensionare”, atrage atenţia dr. Bărăgănescu.

În plus, trei localităţi din judeţ sunt total neacoperite la acest nivel. Încercările edililor din Câineni, Titeşti şi Runcu de a atrage în comunelor lor medici s-au lovit de refuzul acestora de a practica medicina în aceste zone, fie din cauza distanţelor lungi pe care trebuie să le parcurgă, în cazul localităţilor Cîineni şi Titeşti, fie din cauza numărului redus de potenţial pacienţi şi asiguraţi din aceste zone.

În alte 21 de cazuri, zone izolate din localităţile Alunu, Daesti, Muesreasca, Făureşti, Goleşti, Lăcusteni sau Râmnicu Vâlcea sunt deservite periodic de medici de familie care au cabinete principale în alte localităţi.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...