Inedit

Cozonac de Crăciun, reţetă modernistă de pe Valea Olăneştiului

Nicio masă de Crăciun nu poate face rabat de la cel mai râvnit desert al sezonului: cozonacul.

Reţetele sunt diverse, în funcţie de zonă, de talentul gospodinelor şi de preferinţele familiei. Mai jos, vă prezentăm o reţetă modernistă culeasă de la una din cititoarele noastre din Vlădeşti.

Ingrediente

-500 gr. făină de grâu,
-2 gălbenuşuri,
-2 linguri zahăr,
-1 esenţă de migdale,
-50 gr. unt,
-300 ml. lapte călduţ,
-un praf de sare,
-drojdie cât o nucă,
-2 linguri de ulei,
-un borcănel de ciocolată de 180 gr.,
-2 linguri de nucă măcinată,
-1 ou pentru uns cozonacul.

Mod de preparare:

- Se cerne făina într-un vas, peste făină adăugăm gălbenuşurile, zahărul, praful de sare, esenţa, untul la temperatura camerei, drojdia stinsă cu lapte călduţ şi frământăm un aluat. Mai spre final adăugăm uleiul şi frământăm până se dezlipeşte aluatul de pe vas, punem un prosop peste vas şi lăsăm aluatul să se dubleze. Când aluatul a crescut suficient, îl împărţim în patru bucăţi egale, din fiecare bucată facem câte o foaie rotundă.

- Într-o tavă aşezăm hârtie de copt şi presărăm puţină făină, punem în tavă o foaie de aluat perfect rotundă pe care o tăiem după o forma, preferabil un capac de la o oală şi o ungem cu ciocolata pe care am topit-o pe bain-marie, presărăm nuca măcinată, adăugăm încă o foaie de aluat, ungem cu ciocolată, presărăm nuca măcinată şi adăugăm încă o foaie de aluat, repetând procedura. La final, aşezăm ultima foaie de aluat pe care nu mai punem ciocolată. Punem, în schimb, un pahar cu gura în jos pe mijlocul cozonacului şi tăiem mai întâi în 4 bucăţi, apoi în 8 şi, la final, în 16 bucăţi. Prindem câte două bucăţi şi le rotim spre interior de câte două ori.

- Repetăm procedura până terminăm de rotit toate bucăţile, apoi le prindem câte două capete şi le unim bine. Le ungem cu ou bătut în care am pus un pic de zahăr şi dăm tava la cuptorul încălzit deja şi lăsăm să se coacă la foc potrivit. Când este copt cozonacul îl vom unge cu puţină apă în care am topit un pic de zahar, aşa cozonacul va fi strălucitor. Poftă bună!

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...