Inedit

Tradiţiile culinare ale Vâlcii pornesc în turneu naţional

Preparatele din porc sunt, cu siguranţă, vedetele sezonului Sărbătorilor de iarnă, prin simplul fapt că, în gospodăria tradiţională, acesta este şi sezonul de sacrificare al grăsunilor îngrăşaţi natural pe tot timpul anului.

Mai sunt însă zone în care meniul pus pe masa de sărbători are specifitate locală, iar Vaideeniul şi împrejurimile sale se remarcă în acest peisaj gastronomic local.

Nicio masă de sărbătoare fără tocan de oaie

Tocanul de oaie este vedeta oricărei mese festive în toată depresiune Horezu, dar este cel mai frecvent gătit în Vaideeni.

„Nicio masă de sărbători nu se face în Vaideeni fără tocan de oaie. Cred că la noi, în Sibiu şi prin Gorj se mai găteşte acest preparat. Ca denumire au mai împrumutat numele de tocan şi cei din Ţara Loviştei sau din zonele sudice ale judeţului, dar acolo este o tocăniţă gătită din carne de oaie. Tocanul, aşa cum e preparat la noi, are în compoziţie pulpă de oaie zdrobită la bardă, seul propriu şi usturoi. Se fierbe lent, ore în şir, la ceaun pentru a scoate în evidenţă toată aroma cărnii şi se serveşte cu mămăligă fierbinte. Ca origine, preparatul este vechiul sloi de oaie, varianta păstorilor de a păstra peste iarnă carnea de oaie, aşa cum ceilalţi gospodari pun în garniţă carnea de porc, în grăsimea proprie. Se prepară oricând, în Vaideeni îl întâlnim pe mesele întinse în faţa oaspeţilor primiţi pe tot parcursul anului, pe mesele făcute în familie de Crăciun sau de Paşte, dar şi la Balul Oierilor, sărbătoarea fiilor comunei dedicată Anului Nou”, istoriseşte Maria Spinciu, o gospodină dedicată mâncărurilor tradiţionale din zonă.

Turneu naţional al gastronomiei vâlcene

De altfel, olteanca de sub munte este pe punctul de a realiza şi primul turneu naţional al preparatelor specifice Vâlcii, turneu ce îşi are debutul în luna ianuarie a anului viitor, în curtea Ministerului Agriculturii.

„Am sprijinul ministrului Agriculturii, a domnului secretar de stat Aurel Simion, a Asociaţiei Ţara Loviştei şi a unor producători locali din judeţ. O să fie un turneu naţional, pe durata întregului an 2024 şi sper să ating cât mai multe oraşe mari. Lumea de la oraş nu mai ştie să mănânce româneşte, aşa cum mâncau străbunii noştri. Vreau să promovez produsele noastre din Vâlcea şi punctele gastronomice locale existente, cu specificul fiecăruia în parte”, explică gospodina cunoscută în toată zona Olteniei de sub munte şi nu numai.

Reţeta copilăriei: puricei de turtă cu jumări

Îndrăgostită de Vaideeni, unde şi-a găsit o a doua casă, Maria Spinciu este originară din Slătioara, o altă zonă de poveste a Olteniei submontane.

„Cred că preparatul cel mai râvnit în copilăriei erau puriceii cu jumări. Din bucăţile de turtă de mălai rămase de cu o zi înainte, la tăierea porcului, mama punea peste ele, într-o tavă jumări proaspăt făcute şi o lingură, două de untură. Pentru mine, acesta este gustul Crăciunului din copilărie”, mai spune Maria Spinciu.

Posibil ca şi acest preparat atipic să plece la drum în turneul naţional de promovare a gastronomiei vâlcene, doar pentru a atrage atenţia asupra faptului că o reţetă gustoasă poate fi creată şi din cele mai simple ingrediente găsite într-o gospodărie.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...