Monden

„Feerie de Iarnă”, spectacol sold-out la Filarmonica ”Ion Dumitrescu”

Iubesc vâlcenii magia sărbătorilor de iarnă? Cu siguranţă, da! O demonstrează şi epuizarea biletelor pentru un concert - spectacol al uneia dintre cele mai prestigioase instituţii culturale din judeţ: Filarmonica „Ion Dumitrescu” Râmnicu Vâlcea.
”Feerie de Iarnă”, ultimul spectacol programat de filarmonica vâlceană pentru acest an, are deja asigurată o sală plină pentru reprezentaţia din 22 decembrie. Punctele forte ale show-ului - participarea corului Euphonia, implicarea artiştilor teatrului Ariel, prezenţa pe scenă a soliştilor Ana Cebotari (soprană), Miruna Ionescu (voce/actriţă), Valentin Albeşteanu (vioară) şi a orchestrei dirijată de Tiberiu Dragoş Oprea - fac din acest specatocul un adevărat regal.

Un public avid de muzică

În fiecare an, Decembrie reprezintă una dintre cele mai încărcate luni ale anului pentru artiştii filarmonicii vâlcene. „Este o adevărată emulaţie în această perioadă a anului. Chiar şi cu rigorile bugetare impuse de ordonanţa 90 a guvernului am reuşit să oferim publicului vâlcean spectacole susţinute de artişti de marcă. Este drept că am redus numărul spectacolelor pe care îl plănuisem pentru perioada sărbătorilor de iarnă, dar calitatea actului artistic nu are de suferit. Publicul meloman se va putea bucura de cele mai frumoase momente oferite de artiştii filarmonicii şi de invitaţii noştri”, mărturiseşte directorul instituţiei culturale, Petruţ Constantinescu.

Luna decembrie a acestui an chiar a fost una de excepţie pentru melomanii vâlceni, pe scenă defilând evoluând solişti precum Cătălin Opriţoiu - flaut, Mihai Ungureanu - pian, invitaţii balului vienez pus în scenă la Vâlcea pentru a cincea oară: Russel McGregor, Orchestra Johann Strauss Ensemble (Viena), soprana Paula Jeckstadt, baritonul Michael Havlicheck etc.
„Este un spectacol ce reprezintă o fuziune între orchestra vieneză Johann Strauss Ensemble, condusă de maestrul Russel McGregor, şi muzicienii cei mai talentaţi ai filarmonicii noastre, selectaţi chiar de maestrul McGregor pentru acest spectacol. În premieră, anul acesta, vom avea pe scenă şi Şcoala «Balet Central Râmnicu Vâlcea». Consider că avem o şcoală de balet excepţională, iar cele mai bune balerine ale şcolii evoluează pe un vals scris de Johannn Strauss-fiul în acest spectacol”, adaugă directorul Constantinescu.

Colind Euphonia

Apariţia remarcabilă în anii 80 a ansamblului coral Euphonia, nume deja cu referinţe internaţionale şi un repertoriu ce include peste 2000 de piese, nu se rezumă doar la apariţiile scenice din sala de spectacole a Filarmonicii „Ion Dumitrescu” sau de pe scenele unor festivaluri internaţionale.

„Salut cu prietenie colectivul şi cititorii revistei «Săptămâna în Oltenia» şi mulţumesc pentru oportunitatea de a prezenta publicului larg activitatea excepţională a Filarmonicii Ion Dumitrescu din Râmnicu Vâlcea” – Petruţ Constantinescu, director Filarmonica „Ion Dumitrescu”, Râmnicu Vâlcea.

Păstrând o tradiţie a colindului veşnic viu, membrii coralei Euphonia sunt prezenţi cu inegalabilele prestaţii în diverse zone ale judeţului: Călimăneşti, de exemplu. „Feerie de Iarnă reprezintă apogeul acestui sezon. Este o primă parte, în care prestaţia artiştilor din corul Euphonia şi prestaţia scenică extrem de dinamică a artiştilor de la Teatrul Municipal Ariel duc spectacolul chiar într-o zonă magică a actului artistic. Vă pot spune de acum că această apariţie scenică este una deosebit de atractivă pentru publicul venit la filarmonică. Avem apoi o a doua parte a spectacolului în care violonistul Valentin Albeşteanu, actriţa Miruna Ionescu şi soprana Ana Cebotari, în acompaniamentul orchestrei simfonice dirijate de Dragoş Tiberiu Oprea, vor veni cu un moment de maximă efervescenţă, foarte pretabil acestui sezon al Sărbătorilor de Iarnă reprezintă apogeul acestui sezon. Este o primă parte, în care prestaţia artiştilor din corul Euphonia şi prestaţia scenică extrem de dinamică a artiştilor de la Teatrul Municipal Ariel duc spectacolul chiar într-o zonă magică a actului artistic. Vă pot spune de acum că această apariţie scenică este una deosebit de atractivă pentru publicul venit la filarmonică. Avem apoi o a doua parte a spectacolului în care violonistul Valentin Albeşteanu, actriţa Miruna Ionescu şi soprana Ana Cebotari, în acompaniamentul orchestrei simfonice dirijate de Dragoş Tiberiu Oprea, vor veni cu un moment de maximă efervescenţă, foarte pretabil acestui sezon al Sărbătorilor de Iarnă”, divulgă directorul Filarmonicii „Ion Dumitrescu”.

Fiind considerată una din cele mai prestigioase formaţii corale din România, Corul Euphonia a apărut în peisajul muzical în anul 1981 sub denumirea “Arutela” şi la numai un an a primit titulatura “Euphonia”, sub care se va consacra şi va câştiga aprecierile publicului şi criticilor atât din Romania, cât şi al celor din străinatate. Fondator şi dirijor al Corului a fost timp de peste 35 de ani profesorul Mihail Ştefănescu.

Corul Euphonia are o contribuţie consistentă la viaţa culturală a municipiului Râmnicu Valcea, constituind în anul 1995 o veritabilă piatră de temelie în clădirea noului edificiu cultural – Filarmonica “Ion Dumitrescu”.

Repertoriul coralei numără peste 2000 de piese din creaţia românească şi universală, formaţia susţinând concerte corale a cappella şi concerte vocal – simfonice.

Filarmonica vâlceană poartă numele marelui compozitor şi profesor Ion Dumitrescu – personalitate marcantă a lumii muzicale naţionale, (vâlcean de origine), acest fapt contribuind, în mare măsură, la integrarea instituţiei în conştiinţa melomanilor vâlceni şi nu numai.

Instituţia a fost fondată în 1995, sub patronajul Consiliului Judeţean Vâlcea. Din 1999, Filarmonica Ion Dumitrescu intră sub patronajul Primăriei Municipiului Râmnicu Vâlcea.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...