Opinii

 

Unirea Bucovinei cu România

La 28 Noiembrie 1918 a avut loc unirea Bucovinei cu România.

Actanţii Unirii de nominalizat ca eroi şi martiri au fost: Iancu Flondor, profesorul Sextil Puşcariu, jurnalistul Valeriu Branişte, Ilie Lazăr, ofiţer, Esidor Bodea, medic. Mişcarea patriotică, pe care au constituit-o, a avut în personalitatea lor, lideri prospectivi, desfăşurându-şi personalitatea între istoria personală şi devenirea minţii şi inimii românilor. Ofiţerul Ilie Lazăr era omul lui Iuliu Maniu. Ilie Lazăr a tranşat evenimentele, evident, militar. Ajunge la Cernăuţi, cu 180 de soldaţi, părăsind frontul de la Tighina, de aproape de Tiraspol. S-a întâlnit cu profesorul Sextil Puşcariu, sintetizând discuţiile: „Sunt la ordinele dumneavoastră, domnule profesor, ordonaţi şi eu am să fac tot ce trebuie.” Omul lui Iuliu Maniu avea cultură şi pragmatism. În palatul metropolitan are loc şedinţa, ora 11:00, în care reprezentanţii Bucovinei au hotărât unirea cu România, 28 Noiembrie 1918.

Evenimentele au avut şi momente neclare, ambigue. Patrioţii români au câştigat cu eleganţa istoriei, care îşi flutura, atunci, mantia, deasupra istoriei popoarelor. Iuliu Maniu,acum, prin Ilie Lazăr, mai ales, a demonstrat luciditate, viziune istorică, cultura şi metamorfoza ei,pentru intalnirea cu strategiile istoriei proniatoare şi metamorfozele perfide ale istoriei. A sfârşit martir.

Am fost recent la Cernăuţi, Hotin, aproape de Kiev. Simpozioane culturale! Tragicul este pentru toţi! Pentru români in plus chiar! Soluţia este, totuşi, NATO! O ştiu toţi! La Hotin simţi măreţia lui Stefan! De la Cernăuţi aproape nicio inscripţie nu este in limba romana! Stefan a fost şi un mare diplomat! De visat, se visează in limba lui! De sărutat, in pauze de simpozion! De doctorat, cu dialectologia! De murit tot în termenii lui! Ai lui Stefan! Degrabă varsatoriu ... Se poate întâmpla de pe stradă să ajungi in prima linie şi apoi să te însoţească dangătul clopotului. Ai ajuns la cimitir! E război! NATO are avioane! Sa aibă Ii păzesc pe ruşi, ucraineni, evrei, români de dusmani! (pe unii).Avioanele,generic,trebuie construite si intretinute. Un coleg ştie poezia română! Eu cu interpretarea! Şi sunt o surpriză! Am cele mai bune picioare! Pot traversa ceva paduri! Nu sunt vegetal!

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...