Sub Lupă

Fiare vechi luăm, schemă pentru o fraudă de 66 milioane lei

Firme din Vâlcea, implicate în reţeaua evazionistă

O fraudă de 66 milioane lei (13 milioane euro-nr) este investigată de ofiţerii IGPR. Peste 40 de percheziţii sunt în derulare la persoane fizice şi 16 firme din domeniul reciclării fierului vechi în Bucureşti, Ilfov, Călăraşi şi Vâlcea.

Conform unor surse din IGPR, cel puţin două firme vâlcene sunt implicate în reţeaua evazionistă. De asemenea, procurorii spun că infracţiunile alcătuiesc două dosare distincte.

„Din cercetări a reieşit că, în perioada 2016-2022, bănuiţii ar fi operaţionalizat circuite comerciale fictive prin interpunerea în lanţul tranzacţional a unor societăţi cu un comportament atipic, înregistrând documente false de achiziţii deşeuri de materiale reciclabile de la persoane fizice, sumele încasate din vânzarea bunurilor fiind decontate prin sistemul bancar prin diverse retrageri numerar, în baza unor justificări nereale. De asemenea, în calitate de furnizori ai societăţilor administrate, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, ar fi omis să evidenţieze în contabilitate livrări către diverşi parteneri beneficiari.

Astfel, s-a stabilit că bănuiţii ar fi controlat în fapt sau în drept 16 societăţi comerciale, iar prin intermediul acţiunilor întreprinse ar fi fost cauzat un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 66.000.000 de lei, reprezentând impozit pe profit rezultat din vânzări, respectiv impozit pe profit rezultat din achiziţii de la persoane fizice şi juridice”, anunţă anchetatorii.

Pentru moment, numele societăţilor comerciale din Vâlcea implicate în aceste dosare nu au fost făcute publice, percheziţiile la sediile firmelor şi la domiciliile administratorilor fiind în derulare.

La acţiune participă poliţişti din cadrul I.G.P.R. – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, Direcţia de Investigaţii Criminale, precum şi din cadrul Serviciilor de Investigare a Criminalităţii Economice – D.G.P.M.B., I.P.J. Ilfov şi I.P.J. Vâlcea, aceştia beneficiind de sprijinul de specialitate al specialiştilor criminalişti ai Institutului Naţional de Criminalistică, cel al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale şi jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei şi Grupării de Jandarmi Mobilă Matei Basarab Ploieşti” – informează Poliţia Română.

În urmă cu două luni, o altă firmă din Vâlcea a fost implicată într-un dosar de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, alături de alte firme din Bucureşti şi Ilfov. Prejudiciul creat bugetului statului a fost estimat atunci la peste 10 milioane euro, reţeaua operând în domeniul reciclării deşeurilor din sticlă.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...