Reportaj

Sat tradiţional de vacanţă deschis în Berislăveşti

Au lăsat în urmă Parisul pentru a investi în turism. Case specifice Maramureşului, puse în valoare pe plaiurile din Vâlcea.

Pentru Vâlcea, Adrian Păunescu a găsit acum câteva decenii supranumele de”Maramureş al Olteniei”. Ce te faci însă când un minisat maramureşean răsare ca prin minune sub ochii uimiţi ai localnicilor din Berislăveşti?

Satul de vacanţă „Albastru şi Origini” are o vechime de doar câţiva ani, dar a trecut cu brio de testul condiţiilor drastice din pandemiei, ca şi de cel al pretenţiilor ridicate de turişti. Poziţionată la poalele Masivului Cozia, în Berislăveşti - Vâlcea, mica oază de tradiţii româneşti se evidenţiază rapid în oferta turistică diversă a Vâlcii.

O poveste în poveste

Locul idilic care adăposteşte mica bijuterie tradiţională cu influenţe maramureşene este o poveste în sine. Poieni luminate blând, izvoare care susură lin, colţuri umbrite şi aerul de munte ce înmiresmează totul în jur fac din micul sat de vacanţă „Albastru şi Origini” un tărâm aproape magic.

Peste tot acest peisaj de basm se adaugă simplitatea nobilă a construcţiilor realizate din materiale naturale lemn şi piatră ce împânzesc incinta locului destinat unei vacanţe cu iz de copilărie.

Sunt patru căsuţe tradiţionale destinate călătorilor ce vin aici şi o şură ce este şi restaurant, loc de socializare şi spaţiu de relaxare în natură. Din spate însă, iese uşor, uşor la iveală povestea locului de poveste creat de Leo şi Ana, împreună cu fiica lor: Tamara.

„Am lăsat în spate norma de 8 ore petrecute în birouri din Bucureşti, Paris sau alte capitale europene. Lucram în ritmul normal de 9-17 în fiecare zi, dar ne-am dorit un loc unde să ne regăsim. Aşa a apărut acum aproape 5 ani satul nostru. L-am numit Albastru şi Origini pentru că aşa ne-am întors la origini, la simplitate şi linişte, iar albastru parcă defineşte acest colţ de lume, atunci când ridici privirea spre cer. Aşa ne-am ambiţionat să facem ceva ce nu făcusem niciodată: să construim un sat”, spun gazdele.

Mix de stiluri

Satul de vacanţă „Albastru şi Origini” vine cum un mix de stiluri, din care recunoşti de la prima vedere tradiţionalismul românesc. Acestuia i se adaugă însă elemente discrete de vintage occidental sau modernism în linii minimaliste. Nimic strident care să strice tranziţia spre mediul natural în care este poziţionat satul de vacanţă.

„La Albastru şi Origini am pus laolaltă cuferele de zestre ale bunicii, cu dulapuri de stejar din pieţele de antichităţi din Franţa. Perdelele sunt făcute din ţesătură de la străbunica Anei, iar decoraţiunile sau mobilierul sunt făcute de artişti tineri, pe care am vrut să îi susţinem şi să îi încurajăm. Pentru unele piese de mobilier am lucrat chiar şi cu meşteşugari vechi, poate ultimii din tagma lor”, povestesc Leo şi Ana.

Cele 4 case de vacanţă: Zori de Zi, Amurg, Rădăcini şi Origini sunt bine integrate în peisaj şi pot adăposti până la 18 persoane.

„Casele au peste 100 de ani vechime. Le-am salvat şi strămutat din nordul ţării pentru a le reclădi aici. Munca am făcut-o cu oameni din împrejurimi. A reprezentat un efort de durată şi, chiar dacă satul nostru poate că nu e un loc perfect, cu siguranţă este un loc viu”, menţionează gazdele.

Complexul se închiriază doar integral, fiind o bună destinaţiei pentru teambuidinguri, revederi între familii şi prieteni ce vor să evadeze din zgomotul marilor oraşe.

Activităţi în natură

Evadarea în natura este una din activităţile constante la care se poate recurge odată ce ai ajuns în satul de poveste din Berislăveşti. Însă, chiar şi aceasta are avantaje date de secolul în care trăim.

„Turiştii noştri sunt încântaţi de faptul că au piste moderne de bicicletă sau trotinetă prin sat şi în împrejurimi. Sunt trasee pe care le fac către Stânişoara sau către Mănăstirea Turnu cu ajutorul bicicletei. Apoi, avem grupuri care vin vara să practice yoga şi să se relaxeze pe pajişte. Una dintre prietenele mele, instructor de yoga, mi-a spus, în urmă cu o vară, că i se pare că a ajuns în Bali la munte”, adaugă Ana.

Sunt de asemenea trasee ce pot fi explorate la pas, Berislăveştiul fiind zona de confluenţă dintre Călimăneşti şi Parcul Natural Cozia.









 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...