O misiune de experţi UNESCO, formată din doi arheologi britanici, a inspectat anul acesta linia de fortificaţii romane care se întinde de la Drăgăşani până la Câineni, pe vechea graniţă permanentă de est a Imperiului Roman.
12 obiective au fost examinate de experţii britanici, în scopul de a identifica cele mai bine conservate situri arheologice de pe Limesul Alutan al Vâlcii.
Demers naţional
Expertizarea acestor castre romane, parte a fortificaţiilor de graniţă din perioada expansiunii maxime a Imperiului Roman, vine în urma unui demers făcut de Ministerul Culturii, prin care se încearcă slavarea, conservarea şi introducerea în catalogul obiectivelor turistice din România a siturilor din perioada dominaţiei romane în Dacia.
Pare un efort imens, în contextul în care, pe teritoriul României, forturile şi aşezările romane descoperite până în prezent alcătuiesc linii de apărare întinse pe 1500 km ( de 3 ori mai lungi decât cele din Germania şi de 7 ori mai întinse decât fortificaţiile construite pe teritoriul Marii Britanii – n.r.).
Demersul a fost iniţiat încă din 2020, cele 300 de situri arheologice care cuprind castre castre legionare şi auxiliare, fortificaţii mai mici (burgus, fortlet), o mulţime de turnuri de supraveghere şi alte bariere de fortificare liniare incluzând şi obiectivele de pe vechiul drum de legătură cu Transilvania din Vâlcea.
Arutela, cel mai cunoscut castru din Vâlcea
Sunt şanse destul de mari ca o parte din fortificaţiile romane care străjuiau Valea Oltului să fie readuse în atenţia publicului larg.
Cel mai cunoscut castru roman din zonă rămâne Arutela, sit arheologic descoperit şi salvat la ieşirea din Căciulata. Locaţia beneficiază de un program de amenajare şi introducere în circuitul turistic, graţie eforturilor făcute de Primăria Călimăneşti şi se aşteaptă ca inaugurarea noilor amenajări din jurul castrului roman să fie făcută în 2024.
Pe lângă acesta însă, intră pe listă şi castrul de la Sânbotin, comuna Dăeşti, castrul Pretorium din Racoviţa, dar şi aşezarea de la Stolniceni, Râmnicu Vâlcea.
„În cazul ultimei, credem că este vorba de o aşezare destul de mare, cu fortificaţii şi un important rol comercial în expedierea sării extrase de la Ocnele Mari, vechea Buridava dacică. Presupunem chiar că aici ar fi existat un port pe Olt, unde se încărcau plute cu sare şi alte produse ce erau apoi trimise în aavl, până la Dunăre”, explică directorul Muzeului Judeţean de Istorie, Claudiu Tulugea.
Pe lângă fortificaţiile din listă, alte situri din perioada romană se întind pe raza judeţelor Olt, Dolj sau Gorj, toate fiind incluse pe lista indicativă UNESCO. Altele înaintează spre nordul ţării, într-o continuă linie de apărare a graniţei estice a Imperiului Roman.