Pe 31 octombrie, într-un eveniment de marcă, Domeniul Vila Dobruşa – Crama Avincis, a prezentat prima ediţie a Cuvee Valerius –Primus Alutus, vin produs dintr-un soi românesc redescoperit la Staţiunea de cercetare viticolă Drăgăşani.
Soiul de viţă-de-vie Alutus devine al treilea soi original creat la Drăgăşani după Crâmpoşia selecţionată, obţinut prin încrucişare deschisă în 1972, şi Negru de Drăgăşani, obţinut în 1993 prin încrucişarea dintre o veche viţă-de-vie românească, Negru Vârtos şi Saperavi.
Ediţie limitată
Doar 2200 de sticle de Cuvee Valerius au rezultat din prima producţie de struguri din soiul Alutus, recoltată pe domeniul Dobruşa în 2020.
„În comunitatea viticultorilor din Drăgăşani se vorbea, la nivel de legendă, despre existenţa încă a unui soi de viţă-de-vie original, care însă nu fusese niciodată cultivat. Noi am descoperit că la Staţiunea de cercetări mai erau câţiva butuci de viţă-de-vie din acest soi, o creaţie rezultată prin încrucişarea unui soi vechi românesc, Băbeasca Neagră şi soiul georgian Saperavi. Am salvat practic acest soi numit Alutus, după denumirea în latină a râului Olt, altoind în verde câţiva butuci de viţă-de-vie Carbernet Sauvignon şi am constatat că vinul făcut din aceşti struguri are un potenţial cel puţin la fel de mare ca Negru de Drăgăşani”, a declarat Valeriu Stoica, proprietarul Domeniului Dobruşa-Crama Avinciis.Cum suprafaţa cultivată cu acest soi a crescut în ultimii trei ani de la o jumătate de hectar la 5,5 ha, următoarele ediţii Cuvee Valerius vor avea, cu siguranţă, un număar mai mare de sticle puse în vânzare.
Surprize noi şi la staţiunea de cercetare
Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Drăgăşani a omologat anul acesta Crâmpoşia aromată, un nou soi de struguri pentru vin ce a fost creat în urmă cu aproximativ două decenii în cea mai veche podgorie din Oltenia şi despre care oenologii vâlceni spun că o să fie unul dintre cele mai căutate şi apreciate de la noi din ţară.
„Crâmpoşia aromată este un soi care a fost luat în studiu undeva la începutul anilor 2000. A fost continuat de echipa de cercetători de la staţiunea Drăgăşani. Soiul a fost creat de domnul inginer Mărculescu Mircea. Anul acesta l-am omologat şi este în curs de brevetare. Este un soi foarte valoros şi sper că - şi se va şi întâmpla - o să fie unul dintre cel mai bune soiuri aromate din ţară şi chiar din lume, pot să spun. O să fie la mare căutare. Este un soi pentru obţinerea vinurilor albe aromate de tip muscat de înaltă calitate", susţine secretarul ştiinţific al staţiunii vâlcene, Sergiu Gorjan.El a precizat că staţiunea vâlceană are în prezent la testare, la Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor, încă trei soiuri şi o clonă, pe care speră să le omologheze anul viitor. Tot la Vâlcea, a fost dezvoltată şi o aplicaţie prin care au fost identificate soiurile româneşti vechi din zona Podgorie Drăgăşani pe care acum cercetătorii vâlceni intenţionează să le înmulţească şi să le promoveze.