Nouă, românilor, ne place foarte tare să stăm de vorbă ori de câte ori ne întâlnim. În jurul unei mese, de cele mai multe ori. La vreo sărbătoare, după o zi de muncă sau, aşa, fără niciun motiv special sau ocazie ieşită din comun. Cele mai animate discuţii sunt cele în care ne revedem, după lungi perioade de timp, cu cei plecaţi departe de ţară, în căutarea unor venituri mai bune decât aici.
Cei mai mulţi dintre cunoscuţii mei care vin acasă să-şi viziteze părinţii îşi măsoară fiecare secundă a şederii lor pe pământ românesc încercând să se întâlnească cu cât mai multă lume, să vadă cât mai multe locuri şi să se bucure de bucatele româneşti care le-au lipsit atât de mult timp. Ei poartă peste tot în lume dorul de ţară şi de oamenii ei şi apreciază fiecare noutate care le iese în drum. Sunt admirativi la adresa caselor şi a gospodăriilor care au schimbat aspectul satelor şi oraşelor. La adresa multora dintre drumurile pe care le ştiau pline de gropi şi la mulţimea sărbătorilor care se organizează în localităţile noastre. Fac comparaţie cu ritmul de dezvoltare al localităţilor în care trăiesc în străinătate şi nu sunt deloc puţini aceia care cred că ritmul de modernizare al acestora este mult mai lent decât al multor localităţi din România.
Mi s-a povestit, de exemplu, că în unele localităţile rurale din sudul Europei nu există sisteme comunitare de canalizare, ca să dau un exemplu. În România, acest serviciu comunitar se dezvoltă de la an la an în multe localităţi. Ritmul acesta de modernizare atrage aprecierile multora dintre românii care vin acasă pentru vacanţa lor anuală. Ei văd cel mai bine creşterea localităţilor româneşti bine gospodărite de edilii lor.
La polul opus se găsesc cârcotaşii. Unul dintre cunoscuţii mei, şofer de camion prin Europa, susţine că spitalele din România sunt mizerabile, complet lipsite de tehnologie avansată şi de medici în pas cu vremurile pe care le trăim. L-am întrebat când a fost ultima dată în spitalul nostru judeţean şi nu şi-a adus aminte. M-a asigurat că ştie el că este aşa cum spune pentru că i s-a povestit la o bere băută cu alţi şoferi români într-o parcare din sudul Franţei, vâlceni şi ei.
N-am reuşit să-l conving că spitalul cu pricina a fost modernizat în bună măsură în urmă cu ceva timp şi că a fost utilat cu tehnologie de ultimă oră. Pornise o nouă tiradă de contestare a edililor şi a lipsei de spirit gospodăresc al multora dintre foştii lui consăteni. Eu calific această atitudine ca lipsă de patriotism. Poate este prea mult spus, dar încrâncenarea cu care un român comentează negativ tot ceea ce este românesc nu se poate numi altcumva. Închei cu un gând bun pentru toţi românii din lume care duc cu ei, printre străini, un mod obiectiv de a-şi vedea propria ţară şi paşii pe care îi face alături de ţările din Uniunea Europeană.
Eugen Neaţă, deputat PSD