Opinii

 

Nicolae Iorga, Ion I.C. Brătianu, Octavian Goga, Justinian Marina şi mitologiile fericirii...

Structuralitatile istoriei nationale se manifesta cantabil si memorabil prin descoperirea si cultivarea minunilor, a teofaniilor, desfasurarea lor, mai ales a lor, intr-o istorie cu timpi lungi si perioade scurte, cu partea diavolului la panda neintrerupta, isi gasesc in bisericile construite din briceag, cum spune filosoful, dintr-un lemn mai ales, de intinderea filosofica a duratei, argumentele onorabilitatii, rezistentei si devenirii.

Biserica de Lemn Sfantul Pantelimon, Baile Olanesti este un simbol al istoriei nationale, o sinteza de specific national, sinteza si metamorfozata, din Transilvania, Muntenia si Oltenia. Sintagmele sub care este cunoscuta se numesc, Biserica lui Horea sau Biserica de lemn din Albac. Biserica de lemn din Albac se gaseste la Baile Olanesti, dateaza din anul 1752. A fost ridicata in Albac, satul lui Horea, fiind prima biserica de lemn din Ardeal salvata in Romania, ca monument istoric.

Localitatea Albac este matricea agonala si stilistica a Ardealului, fiind satul lui Horea, axis mundi pentru romani si spiritus loci pentru noi, in metamorfoze asumate spatiu sacrificial, innobilator, in simbolistica de tipologie crestina: Omul nu s-a nascut pentru a fi invingator, ci pentru a evita infrangerile. Si, in antropologia crestina a celor vechi: nu conteaza ceea ce-ti da destinul, ci ce faci cu ce-ti ofera destinul. Biserica de lemn este spatiul minunii, al intregului, al devenirii intru fiinta,al inchiderii ce se deschide, al vindecarii prin afectivitate, al revolutiei cumulata in Tymos. La 1784, Biserica de Lemn din Albac, construita de moti, devine simbolul revolutiei de la 1784. Denominatia de Revolutie este de insusit, fiindca ceea ce se numeste rascoala, nu mai corespunde secolului luminilor, al rationalitii, al dreptului juridic.

Constructia bisericii a inceput in 1745 in Albac, judetul Alba, aproape de satul natal al lui Horea, dupa cum afirma cercetatorii. "A fost finalizata in anul urmator". E ca o forma de-a se inalta spre cer, prin silueta ingusta, prin sculturi in lemn, un brau in forma de funie "care o inconjoara pe la mijlocul peretilor exteriori. S-au respectat si innobilat, in constructie, traditiile specifice Tarii Motilor. A fost sfintita in anul 1746, "cand acesteia i s-a dat hramul Nasterea Maicii Domnului". Horea a participat la slujbele din bisericuta. A ascultat si a meditat asupra hermeneuticii din textele biblice. L-a ascultat pe Sofronie din Cioara, celebrul preot, lider al unei miscari religioase antiuniate. Alaturi de alti tarani Horea s-a rugat pentru victoria taranilor impotriva asupritorilor, pentru unitatea romanilor. Cresterea demografica a dus la construire altei biserici din caramida si piatra.

Biserica din lemn a fost demolata. Marele istoric Nicolae Iorga, vazand biserica demolata, l-a contactat pe Ion I.C. Bratianu, pe atunci ministru de interne. Acesta a cumparat biserica,si a transportatat-o,sub forma de barne, in sanii trase de boi.cu plute pe Aries, apoi cu trenul. Bratianu va decide reconstruirea bisericii din Albac, pe mosia sa de la Florica. Octavian Goga va scrie o poezie, impresionat de simbolul istoric, al monumentului, "Biserica din Albac". Dificultatile istoriei, razboiul si consecintele, au fragilizat destinul monumentului, implinit, totusi, prin valorizarea simbolisticii sale. Patriarhul Justinian Marina, dupa ce a cercetat starea bisericii a purces la reconstituirea ei si a stramutat-o la Baile Olanesti, implinind semnele cerului, teofanic, uneori, cu soarta unui popor, pentru rost, nu pentru rest. Un pandant al semnificantului in sine, al formelor, romanesti, al jertfei, al rostirii fiintei.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...