Sub Lupă

Bombe GPL în Vâlcea? Surprize, surprize la numărătoarea staţiilor de carburanţi

După tragedia de la Crevedia, soldată cu 5 morţi şi 56 de răniţi, controalele mixte efectuate în toată ţara de către 10 instituţii (ISCIR, CNCIR, ISU, ITM, Agenţia Naţională de Mediu, Poliţie, ARR, ISCTR, ANAF şi Vamă) scot la iveală noi şi noi surprize în faţa autorităţilor.

Una dintre acestea este legată de numărul staţiilor de carburanţi pe care respectivele instituţii cu drept de control le au în evidenţă. În Vâlcea, spre exemplu, la data iniţierii controlului, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” avea o evidenţă cu 49 de staţii de carburant în care funcţionau şi skid-uri de alimentare GPL şi alte 7 staţii GPL independente.

Număr în creştere

După doar o săptămână, într-un răspuns oficial către redacţia „Săptămâna în Oltenia”, colonelul Dan Pascaru, comandantul ISU Vâlcea recunoştea că evidenţa staţiilor de carburanţi este în creştere, la 82 de operatori cu puncte de lucru în judeţ, care deţin şi autorizaţie de securitate la incendiu.

„Da, cred că asta e cifra, pentru că ni le-am dat baza de date cu avizele emise până în prezent. Nu vă pot oferi date despre control, oricum, noi nu am fost prezenţi decât o săptămână în Vâlcea şi am operat în afara grupurilor mixte de control din cauza lipsei de personal. Suntem doar 5 oameni, cu atribuţii pe raza judeţelor Dâmboviţa, Argeş şi Vâlcea”, spune şeful Inspecţiei Teritoriale ISCIR Argeş, ing. Ion Vitan.

Ca ciupercile după ploaie...

...cam aşa încep să iasă la iveală staţiile de alimentare carburanţi din Vâlcea. „Nu sunt doar 82, pentru că apar noi date din teren. Prefectura centralizează datele şi, câtă vreme este un control mixt, nu îmi permit să comentez rezultatul controalelor făcute de către alte instituţii”, declară col. Pascaru.

De pe 11 septembrie, controalele ISCIR vor fi redirecţionate spre Dâmboviţa, dar prefectul de Vâlcea, Mihai Oprea spune că treaba subordonaţilor inspectorului-şef Ion Vitan nu s-a termina. „Vor trebui să revină. Cu date parţiale vom ieşi în faţă şi noi, săptămâna viitoare. Se lucrează din plin la centralizarea acestora”, spune prefectul de Vâlcea.

Atac frontal şi tactici defensive

Pe ultimele zile, controalele ce vizează staţiile de carburanţi din Vâlcea s-au concentrat pe zona de sud a judeţului. Neoficial, din 26 de staţii GPL, 13 au fost închise. O parte dintre ele au fost închise chiar de către firmele ce le operau, pentru a evita un şir de controale ce le putea aduce amenzi de zeci sau sute de mii de euro.

O situaţie similară se înregistrează şi în Râmnicu Vâlcea, unde mai mulţi operatori de staţii de carburanţi au pus lacătul pe skid-urile GPL deţinute. Conform declaraţiilor obţinute de la câţiva taximetrişti şi şoferi UBER, doar trei staţii GPL din municipiul reşedinţă de judeţ ar mai funcţiona în prezent.

Însă, în unele cazuri, o situaţie anticipată de către redactorii SiO, aceea în care staţii de carburanţi preexistente unor construcţii au fost închise fără verificarea datelor de pe avize/autorizaţii de construire s-a petrecut deja.

„Aceasta este o chestiune care ţine de administraţiile locale şi, eventual, de Prefectură prin serviciul de verificare a legalităţii actelor emise de administraţiile locale”, consideră şeful ISU Vâlcea.

Cu un număr în creştere al staţiilor de carburanţi descoperite pe raza judeţului şi o chestiune legată de lipsa de comunicare interinstituţională, surprizele legate de amplasamentul acestor „bombe” publice tind să se înmulţească şi ele.

Avize cu durată eternă

Cea mai intrigantă chestiune a problemei ridicată de amplasarea şi operarea acestor obiective publice este un adevărat puzzle birocratic. Practic, majoritatea entităţilor administrative implicate în acest control emite câte un aviz de funcţionare pentru staţiile de carburanţi care par sau chiar sunt conforme cu legislaţia în vigoare.

Durata acestuia... „Un aviz emis de noi nu are o limită de timp. Câtă vreme nu se modifică detalii legate de amplasament şi dotări, staţia poate funcţiona fără probleme”, spune şeful IT ISCIR Argeş, Ion Vitan.

O autorizaţie de funcţionare completă, care să evidenţieze respectarea legislaţiei pe fiecare palier în parte nu o eliberează nimeni. Cu avize de funcţionare însă, poţi tergiversa la nesfârşit până şi obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. Ca şi în cazul ISCIR, durata avizului nu are un termen de expirare.

În fine, chiar şi aşa, neconformităţi s-au constatat cu duiumul, după cum arată răspunsul ISU Vâlcea.

„Din anul 2021 până în prezent au fost efectuate 119 controale la această categorie de obiective. În aceeaşi periadă s-au aplicat 236 sancţiuni contravenţionale, dintre care 170 avertismente şi 66 amenzi în sumă de 274.500 lei. În urma controalelor de prevenire, s-a aplicat sancţiunea pierderii valabilităţii autorizaţiei de securitate la incendiu pentru doi operatori economici care comercializează GPL la autovehicule”, - ISU Vâlcea.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...