Special

Premiile de excelenţă Vinul.Ro 2023 vor fi anunţate de Ziua naţională a gastronomiei şi vinurilor, într-un eveniment de gală derulat la Casa Timiş

Cele mai reuşite vinuri româneşti înscrise de cramele participante vor fi evaluate şi medaliate de către comisii de juraţi imparţiali şi profesionişti în data de marţi, 26 septembrie 2023, în cadrul celei de-a XV-a ediţii anuale a “Premiilor de excelenţă Vinul.Ro” care se va derula, pentru al treilea an consecutiv, în generosul cadru natural şi arhitectural al resortului de eno-gastroturism şi well-being Casa Timiş, din Dealu Mare, Prahova.

Rezultatele vor fi anunţate în data de 1 octombrie, pe parcursul unui eveniment special, de gală, dedicat de locaţia gazdă sărbătoririi Zilei naţionale a gastronomiei şi vinului din România (prima duminică a lui octombrie). Tot atunci vor fi anunţate şi Premiile GastroArt - editură specializată în gastronomie şi co-iniţiator, alături de Vinul.Ro şi de Chef Nico Lontras, al demersurilor care au condus la adoptarea Legii privind Ziua gastronomiei şi vinurilor din România.

Lista vinurilor premiate - de referinţă pentru iubitorii vinurilor româneşti şi pentru profesioniştii din domeniul comerţului de profil - va fi întocmită în urma degustării “în orb” (fără ca evaluatorii să cunoască identitatea probelor prezentate) şi prin calcularea mediei punctajelor obţinute de fiecare vin, în ordine descrescătoare limitată la cel mult o treime din numărul total al vinurilor înscrise în competiţie. Comisiile de evaluatori vor fi formate, ca în fiecare an, din minimum 5 degustători provenind din domeniul producţiei, comerţului sau comunicării specializate de vin. În premieră, câte un absolvent al Şcolii vinului din Iaşi va fi repartizat fiecărei comisii, într-un efort al organizatorilor de a lărgi orizontul de cunoaştere asupra vinurilor româneşti către pasionaţii interesaţi dar aflaţi în afara domeniului.

La concurs sunt înscrise vinuri din toate palierele de preţ de piaţă, evaluatorii neavând acces la această informaţie, ci fiind invitaţi să judece şi să puncteze (maxim 100 puncte posibil) strict calitatea conţinută în pahar, în funcţie de criterii ţinând de aspect, arome, gust, postgust şi impresie generală. Vinurile sunt prezentate anonimizate, aflate la temperatura optimă de consum şi ordonate pe serii logice (acelaşi soi sau cupaj, cele tinere înaintea celor învechite, cele seci înaintea celor dulci, cele care nu au avut contact cu lemnul înaintea celor care au beneficiat de acest contact, cele cu conţinut alcoolic mai redus înaintea celor cu procentaj alcoolic mai ridicat).

Reamintim că publicaţia Vinul.Ro (funcţionând sub acest nume din 2005, organizator a numeroase evenimente cu vin destinate şi publicului larg) mai derulează, anual, încă trei alte competiţii de profil - una dedicată exclusiv vinurilor certificate BIO (BIOVinul.Ro), una dedicată vinurilor produse în Republica Moldova (TOP MOLDOVA) şi cealaltă dedicată celor cu rest de zahăr, din soiuri aromate (Vinul.Ro DULCE & AROMAT). În afara medaliilor, PUNCTAJELE acordate de comisiile Vinul.Ro sunt utilizate ca referinţă atât de către consumatori cât şi de anumiţi producători care doresc să utilizeze acest instrument pentru analiza internă a producţiei sau pentru a comunica mai nuanţat publicului şi partenerilor de afaceri calitatea fiecărui lot îmbuteliat - în ultimii 5 ani, peste 1,5 milioane de sticle purtând la vedere punctajele Vinul.Ro au fost vândute pe piaţa autohtonă.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...