Situaţie absurd-ridicolă şi de tot râsul în Obştea Moşnenilor Câinenii Mari, reprezentată de 240 de persoane cu peste 1.000 de drepturi de proprietate aflate în devălmăşie.
Pe sume imense datorate posesorilor de terenuri aflate în co-proprietate în cadrul obştei, un individ, sprijinit de o altă ceată de acoliţi cu interese ascunse, trage sforile, confiscând timp de jumătate de an o sumă de 240.000 lei pe care ar fi trebuit să o împartă cash proprietarilor de drept. Culmea tupeului, acestora li se comunică de către ANAF că au de plătit impozite pe bani ce nu au mai ajuns niciodată la ei.
O mică avere trasă sub saltea
Între 04 septembrie şi 29 septembrie, preşedintele obştei, Marian Teodosescu face mai multe retrageri de bani din contul bancar al asocierii, sumele însumând 240.000 lei, predaţi conform proceselor verbale de predare-primire direct în mâna secretarului obştei, Nicolae Popescu. Toţi banii ar fi trebuit să intre în perioada respectivă în posesia moşnenilor cu drepturi în obştea respectivă, reprezentând sume suplimentare asociate drepturilor deţinute şi venite în conturile bancare ale obştei, ca urmare a alocării subvenţiilor pe terenuri forestiere şi păşuni alpine date de către Ministerul Mediului şi cel al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Deloc surprinzător, tentativa abuzivă de înlăturare a lui s-a petrecut fix după ce a terminat retragerile de bani pentru a-i înmâna moşnenilor din comună.
„Dom’le, eu nu înţeleg de ce nu îmi dă acces la cont!”
Mastermind-ul din spatele tunului de aproape 50.000 euro, cu implicaţii fiscale pentru moşnenii care ar fi trebuit să primească aceşti bani, pare a fi Nicolae Popescu, secretarul obştei, funcţie similară celei de casier. „Da, banii au fost retraşi şi mi-au fost predaţi. Să ştiţi că eu i-am dat la oameni. Cam prin februarie anul acesta, le-am trimis banii cu poştaşul. Aşa facem noi, de obicei. Nu mi s-a părut normal să acordăm banii aceia în 2022. Sunt drepturi cuvenite pentru 2023 şi de aia le-am distribuit în februarie”.
Chestionat asupra destinaţiei avută de care suma respectivă şi aflată în posesia sa timp de 6 luni, Nicolae Popescu tace brusc, dar îşi varsă năduful pe altă chestie care pare să-l macine de ceva timp.
„Eu nu mai vorbesc cu preşedintele ăsta. I-am dat şi block la telefon şi pe whatsapp. Păi, eu sunt secretar- casier! De ce nu mi-a dat şi nu îmi dă acces la cont? Dom’le, fostul secretar Grejdan Romeo avea acces la conturile obştei. Cum să ţină preşedintele numai în mâna lui conturile? Păi, eu şi contabilul la ce mai existăm, vă întreb? Pe Grejdan l-am şi ales preşedinte să îl înlocuiasă pe Teodosescu. Acum a revenit Teodosescu, că aşa au decis judecătorii, dar eu tot nu vorbesc cu el”, mai spune Nicolae Popescu.
După etate (62 ani) şi limbaj, omul nu pare să fi investit banii în ceva mining de cryptomonede şi nici nu pare vreun investitor care să parieze pe indici bursieri FTSE, DAX etc.
O ipoteză o prezintă, totuşi, preşedintele Teodosescu: „Au angajat doi avocaţi scumpi şi un jurist din Râmnicu Vâlcea pentru a mă înlătura abuziv din funcţie. În instanţă am câştigat eu şi acum descopăr tot felul de abuzuri şi furturi din avutul obştei la care s-au dedat în cele 8-9 luni în care m-au ţinut pe tuşă. Părerea mea este că o bună parte din bani s-au dus către avocaţi, iar alţii au dispărut fără urmă. Nu ştiu ce a împărţit în februarie, pentru că oamenii din Câineni se plâng că le vin impozite pe sume fictiv încasate în 2022”.
Cenzor ars la bani
Nu doar simpli membri ai obştei au fost arşi la buzunar şi puşi să plătească impozite pentru bani neîncasaţi. În aceeaşi situaţie se află Pavel Horumbă, unul dintre cenzorii puşi să supravegheze activitate Consiliului de Administraţie.
„Eu, în 2022, am luat doar puţin peste 1000 lei pe funcţia asta de cenzor. Acu’, de la Fisc îmi veni adresă că aş fi încasat aproape 6000 de lei. Am de plătit impozit de vreo 400 de lei numa pe suma asta, din care vă spun că nu am luat decât 1000 de lei tot anul trecut. Dom’le, mă jur, uitaţi aici fişa fiscală a mea pe 2022, integrală”, spune revoltat omul.
Secretarul obştei are explicaţii şi mai halucinante decât dosirea sub saltea timp de 6 luni a 48.000 de euro. „Se mai întâmplă, să ştiţi! Eu am declarat anul trecut că aş fi încasat vreo 7000 de lei, când, în realitate am luat doar 5000. Dacă mai auziţi poveşti d-astea, să ştiţi că se mai întâmplă”, declară senin Nicolae Popescu.
Povestea supraimpozitării asumate pare atât de halucinantă încât nu îţi vine să crezi decât faptul că aceşti voluntari fiscali se dau de ceasul morţii să salveze bugetul ţării de pe marginea prăpastiei. Aproape că ţi-ar veni să îi aplauzi, dacă în spate nu ar apărea alte isprăvi ce exced cadrul legal şi ar merita o atenţie deosebită asupra modului bunuri în proprietate obştească au fost înstrăinate sau supuse unui uz exclusiv şi direcţionat cu comandă politic, or asupra modului în care organe de cercetare penală din zonă dorm liniştite în scaunele lor, clasând pe bandă rulantă toate dosarele ce vizează Obştea Câinenii Mari.






