Special

Paznic la cascadă. Un tânăr din Malaia amenajează anual traseul către Cascada Scoruş

La limita dintre Malaia şi Voineasa, pe Valea Lotrului, una dintre cele mai spectaculoase căderi de apă din România, cascada Scoruş este ţinta excursioniştilor de mai bine de 8 ani, de când a fost promovată tot mai intens.

Însă, cum un flux mare de turişti intraţi pe traseul sălbatic care duce spre impresionanta cădere de apă (104 metri, conform unor măsurători făcute de echipele Salvamont Vâlcea) aduce întotdeauna problema deşeurilor lăsate în urmă de vizitatori, proprietarii zonei au însărcinat un localnic să amenajeze, igienizeze şi administreze zona desemnată între timp arie naturală protejată.

De strajă naturii

Ovidiu Deaconeasa, localnicul însărcinat cu amenajarea şi promovarea traseului turistic din zonă, îşi aminteşte: „Iniţial, prin firma noastră, am avut o zonă de exploatare masă lemnoasă pe Valea Bucuresei. Apoi m-am trezit cu reprezentanţii obştei din localitate că vin să mă roage să igienizez şi să amenajez zona. Am început acum doi ani. În primul an mai mult am băgat bani din buzunar. Apoi am pus taxă de intrare pe traseu. Este o muncă pe care trebuie să o faci constant. În primă fază am scos saci întregi de PET-uri şi conserve de acolo. Ce mă bucură este faptul că văd acum oameni care nu doar că îşi aduc înapoi resturile proprii, dar strâng şi după alţi turişti neglijenţi”, povesteşte paznicul cascadei.

Intervenţiile anuale constau în nivelarea drumului de acces auto pe Valea Bucuresei, curăţarea albiei pârâului de resturi aduse de viituri, săparea în mal a treptelor de acces în pantă, montarea şi repararea mâinii curente pe zone abrupte, punerea în valoare a cursului de apă prin instalarea de praguri din lemn, repararea podeţelor şi amenajarea zonelor de popas pe poteca lungă de peste 2 kilometri.

• Intrarea pe traseu se face de pe DN 7A, în dreptul barajului Mălaia, aproape de ieşirea din localitate, pe drumul forestier Valea Bucuresei.
• Cu autoturismul se înaintează pe drumul forestier până în parcarea pietruită de după Pensiunea Căsuţa din Pădure.
• De acolo, traseul pietonal este amenajat şi marcat vizibil până la baza cascadei. Tot la intrarea pe traseul pietonal se găseşte un container pentru depozitarea ambalajelor şi resturilor de mâncare pe care turiştii le cară în mod frecvent după ei.
• Taxa de intrare pe traseu este de 10 lei/adult, 5 lei pentru copii, adolescenţi şi pensionari. Copiii cu vârsta până la 3 ani pot intra gratuit.
• Pe traseu există zone de popas amenjate în stil rustic, cu baloţi de paie, podeţe de lemn bine întreţinute şi praguri de lemn montate pe cursul apei, care dau o imagine fermecătoare traseului.
• Diferenţa de nivel este de aproximativ 250 m, iar parcurgerea traseului se face în 40 de minute la pas rapid sau într/o oră, o oră şi jumătate pentru cei care preferă să savureze peisajul natural.
• Cascada Scoruş este etajată pe două trepte, una cu o înălţime de 80 m, care oferă şi imagine spectaculoase ale căderii de apă, şi o alta de aproximativ 21 metri. Cele două sunt unite printr-un canion cu o lungime de aproximativ 300 metri. Debitul nu este constant pe toată durata anului, de aceea fiind şi mult mai accesată de turişti în perioada mai-iulie, când resursele hidrologice ale zonei montane sunt mai abundente.
• Recomandări: administratorii traseului avertizează că, în ciuda amenajărilor realizate pe traseu, încălţămintea solidă şi impermeabilă este necesară, aşa cum şi o pelerină de ploaie se poate dovedi extrem de utilă, în ciuda vremii calde din acest sezon.

„Acum câţiva ani, ne-am trezit cu Garda de Mediu în control şi o amendă usturătoare pentru gunoiul lăsat în urmă de turişti. Ne-am gândit ce să facem şi, în cele din urmă, am decis să concesionăm această zonă unui administrator privat. A fost cea mai bună decizie pe care am putut să o luăm şi nu regretăm niciun moment”, povesteşte preşedintele Obştei Moşnenilor Mălăieni, Niculiţă Băra.

Recordul de vizitatori la Cascada Scoruş pare să fi fost atins în 2017, când un număr de peste 15.000 de turişti este estimat de a fi intrat pe drumeagul, pe atunci mult mai sălbatic, ce duce spre căderea de apă.

Weekenduri pline pe un traseu de poveste

În lunile următoare, Ovidiu Deaconeasa se aşteaptă la un sezon cât mai aglomerat. „Pe weekenduri, în special avem între 150-200 de turişti care vin pe traseu. În timpul săptămânii nu sar de 25-30 de persoane pe zi. Am avut grijă să instalăm un container pentru deşeuri la intrarea pe traseu, s-au refăcut marcaje. Ne aşteptăm la o vară plină!”, spune tânărul.

Traseul în sine, deşi destul de scurt, poate rivaliza cu orice drum natural dintr-un parc occidental. Poteca lungă de 2 km are baloţi de paie poziţionaţi pe drum pentru relaxarea turiştilor, apa curgătoare oferă imagini spectaculoase date de pragurile montate de Ovidiu şi colegii săi, iar marcajele sunt făcute cât mai vizibil prin montarea unor căsuţe miniaturale, ca de zâne, pe trunchiurile copacilor. În plus, turiştii află din panourile informative care împânzesc locul o parte din legendele Văii Lotrului şi despre presupuşii fondatori ai celor trei localităţi din zonă: Brezoi, Mălaia şi Voineasa.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...