Special

Începe a 51-a ediţie a Cocoşului de Hurez. 100 de ceramişti prezenţi la eveniment

Între 2 şi 4 iunie, Horezu va fi gazda ediţiei cu numărul 51 a celebrului târg al ceramiştilor din România: Cocoşul de Hurez.
Vatră milenară a ceramicii româneşti, recunoscută acum şi la nivel mondial, Horezu păstrează tradiţia olăritului prin cele 34 de familii practicante ale meşteşugului, mai toate concentrate în satul Olari.

Anul trecut, doar 15 familii de ceramişti din Horezu s-au înscris în concurs, dar organizatorii speră ca, în weekendul viitor, mai mulţi olari locali să participe. „Vom avea aproximativ 100 de artizani prezenţi în concurs şi, bineînţeles, aşteptăm ca tot mai multe familii de ceramişti din oraş să participe în acest an”, precizează Daniela Ogrezeanu, purtător de cuvânt al Primăriei Horezu.

Din 2012, ceramica de Horezu este parte a Patrimoniului imaterial UNESCO, iar din toamna acestui an, ceramiştii locali vor avea la dispoziţie şi un centru de excelenţă în care vor fi afişate piesele premiate de-a lungul timpului în cadrul Festivalului Cocoşul de Hurez şui unde vizitatorii se vor putea înscrie şi la cursuri de olărit susţinute de artiştii locali, în special pe perioada verii.

„Centrul de excelenţă va fi inaugurat spre sfârşitul lunii august. În acest moment se face inventarierea colecţiei expusă la Casa de Cultură a oraşului, aceasta urmând să fie transferată la noua casă a ceramiştilor din satul Olari”, mai spune Daniela Ogrezeanu.

Programul festivalului include primirea expozanţilor pe 2 iunie, prezentarea creaţiilor înscrise în concurs şi festivitatea de premiere pe 3 iunie şi un târg cu vânzare a obiectelor de artizanat pe 4 iunie.

Pe toată durata evenimentului, vizitatorii se vor bucura de degustări de produse locale, momente artistice susţinute de trupe din oraş, dar şi de un regal de muzică populară al Rapsodiei Vâlcene.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...